Ukus Indije u našim uslovima

Caffrey

Obećava
Poruka
56
Kako su nam ukinute vize sve više ljudi dolazi u kontakt i sa indijskom kuhinjom koja je na zapadu rasprostranjena skoro kao roštilj kod nas. Naravno i cenom je slična. Sad druge strane "indijski" restorani kod nas su na nivou da mi dođe da se izvinem samo što sam ušao. :) Probaću da dam jedan prosti recept, bez egzibicija tipa kokosovo mleko... pero rajske ptice i sl. ali uz maksimalnu autentičnost ukusa u našim uslovima. Znači sve što je potrebno se može kupiti u jednoj prodavnici ( ok, merkator, vero, tempo, maxi...). Ovaj recept sam dobio od jednog vlasnika restorana, Alžirca koji drži jedan malo bolji restoran u Španiji koji ima na meniju i indijsku kuhinju. Izbacio sam stvari kojih nema ovde (dobro, sad nekih i ima ali meni lično nema razlike) i koristio odgovarajuće zamene. Za jelo potrebno( 2 osobe):

- 250gr mesa (Bilo pileće belo ili jagnjetina ili svinjsko od buta, kare ili file... bilo koje).
- *Jedan tetrapak tomatela ili sličnog
- Glavica crnog luka
- 5 čena belog luka usitnjena
- Začin kari ( preporučujem onaj u zrnu sa mlinom. ako se koristi drugi verovatno će biti potrebno dodati kašiku više)
- Kim, mleveni. ( kim, krpa, tučak i oklagija :) )
- Zeleni čili sos ili Tabasco ili mlevena ljuta paprika.
- So, biber

Meso iseckati na male kockice. U šerpi propržiti luk i beli luk i dodati meso.Pržiti uz stalno mešanje minut dva, dok meso ne promeni boju. *dodati tomatelo i ostaviti nekih 5 min na srednjoj vatri. Dodati jednu supenu kašiku karija i jednu mlevenog kima. posle 10-ak minuta dodati još jednu supenu kašiko karija, ostaviti par minuta, probati i po potrebi dodati još karija, kima. Tada po ukusu dodatno zaljutiti sa nekim od pomenutih začina. Po potrbi dodati gusin ili prezle ako je retko. Vizuelno treba da podseća na gulaš.
Služiti uz običan beli pirinač.

*Umesto tomatela može se koristiti sok od ananasa ili jabuke (gusti) i to je onda totlno drugo jelo.
Takođe se umesto mesa mogu koristiti lebleblije, perdhodno spremljene a sos spremiti po gore navedenom receptu samo kraće jer nema mesa (posna varijanta).

Sad da kažem kako spremam pirinač pošto sam video mnogo priča pa i onih kako je za dobar pirinač uslov "firmiran" pirinač... glupost. Potrebno je kuvalo na paru, tj. one šerpe. Ali i bez toga može da bude sasvim ok. Evo kako ga ja spremam:
Koristim na koji naletim, bitno je da je dugo zrno. Najčešće C pirinač. Properem ga u dve vode i ostavim u jedva mlakoj vodi oko pola sata. Na šolju suvog prinča ide oko 1.6 tj. malo više od jedne i po vode. Manje od dve, to je bitno. Sipam vodu i pirinač u šerpu, posolim i na srednjoj vatri, otvoreno, pustim da proključa. Tada smanjim na minimum, poklopim ali tek malo da nije skroz, i posle pet minuta probam pa ako je skoro gotov, isključim i poklopim skroz. Posle 10 minuta pirinač je baš kako treba.

Na cool okupljanju u Nisu bio je jedan Indijac, kuvar koji nam je spremio neka tradicionalna jela. Teta Ira i ja smo probale i bilo je jako fino, posebno neki sos koji je isao uz neke cevapcice, da ih nazovem tako!

Sve mi je jasno prethodnom receptu, osim jedan tetrapak tomatela, jer to moze biti 250ml, 500ml ili 1l.
Drago mi je da si pokrenuo ovakvu temu :heart:

*mariska 018
Tomatelo je 500ml. ali je potrebno oko 350. Možda je lakše uzeti neki stranjski, gušći a i skuplji ali malo vremena štedi a koštaju skoro duplo. Imam još recepta pa ako su ljudi zainteresovani podeliću ih rado.

Poslednja izmena:
Caffrey,
kod mene se slabo koristi kupovni tomatelo, bilo nas bilo stranski, najcesce napravimo domace varijante kuvanog paradajza ;) Sad znas, zasto trazim tezinu u g ili ml :D
Slodobno nam pisi receptice ;)
Ne znam gde zivis, ako si u BG-u, pokusaj naci kuvar, tacnije to je knjizica sa opisom Indije, sa obicajima, sa receptima ( znaci nisu samo recepti), a napisala je Gordana Brajovic, novinar i pesnik, koja je u Indiji bila dopisnik Vecernjih novosti i prvi novinar koji je uradio intervju sa Gandijem kada je dosao na vlast.
Stvarno se ne secam naziva knjizice!

Ok mariska 018, zavisi kako kuvate paradajz. Ali mera je odpriike ta. Znam za mnoge njihove kuvare, problem ovde je što većina izgubi volju čim naleti na neke sastojke koji nisu uobičajni za videti u lokalnoj prodavnici. Zato sam i naveo ono "u našim uslovima". Trenutno isprobavam neke varijante bez mesa, u našim uslovima pa ću recept za to i ostalo što sam lično isprobao podeliti ovde... ako uspe, naravno. :) Iskreno tražim neku varijantu da je i klinci gotive ( da nije toliko začinjeno ili ljuto) pa da mogu da sve sklepam u jedno.

Back