Ukrasne tikvice

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.382
Propustila sam ove godine da posadim...Svakako planiram sledeće godine...Toliko su simpatične u ovo vreme, divneee su :heart:
Ove godine jedino da ih kupim :aha:

Ima neko ko ih ima? Mogu se gajiti u saksijama?
Šta ukrašavate sa njima i kako? :ceka:

UKRASNE TIKVICE UZGOJ, SADNJA, BERBA, VRSTE

tikvice-ukrasne.jpg

Kako bi vaša bašta bila ukrašena čitavu jesen – posadite ukrasne tikvice. Ukrasne tikve ili ukrasne tikvice jesu sorta bundeve. Kao što im i sam naziv kaže, koriste se kao dekorativne biljke.

Gaje se zbog njihovih zanimljivih, oblih, krivudavih ili nepravilnih oblika, reljefne kore i predivnih boja i nijansi.

Ukrasne tikvice vrste:

Treba pomenuti nategače, pa i patišon tikvice koje su vrlo ukusne dok su sasvim mlade, zatim jurgete – tikve izduženog valjkastog oblika koje mogu da budu duge i do 2 m, a jedu se dok je plod mlad.

Tu su i mramorne tikvice različitih zeleno-belih ili žuto-belih šara, kao i ukusne i mirišljave muskatne tikve koje su kruškastog oblika i bradavičaste žute tikve.

Ukrasne tikvice uzgoj​

Uzgoj ukrasnih tikvica nije uopšte zahtevan, dakle nije potrebno mnogo truda ukoliko želite da gajite ovu sortu tikvica – pod uslovom da se brinete o njoj na adekvatan način. Ukrasne tikvice se uzgajaju na isti način kao i obične tikve.

ukrasne-tikvice.jpg

Tikvice su toplo-vremenske biljke. Vole bogatu zemlju koja je dobro propusna, dosta vode, i duge tople dane na suncu. Nije retkost da ukrasne tikvice klijaju iz gomile komposta.

Takođe zahtevaju mnogo prostora i čvrstu podlogu, budući da su ovo biljke koje rastu kao loza.

Ukrasne tikvice sadnja

Sadnja ukrasnih tikvica se obavlja kada prođe sva opasnost od mrazeva, obično u kasno proleće. Obzirom da korenje ovih biljaka zahteva dosta mesta, seme ukrasne tikvice treba posejati u posude od treseta kako bi se nesmetano razvile, a možete ih posejati i direktno u baštu, odmah posle zadnjeg mraza.

Nakon sadnje, zalivajte svoje ukrasne tikve oko korenja svake nedelje. Vodite računa da redovno uklanjate korov kako bi tikvice nesmetano rasle.

Zemljište za uzgoj ukrasnih tikvica mora biti humusno, a obično se seju po 3 semenke – usled mogućnosti da neće sva semena nići.

Seme ukrasne tikvice niče za 7-10 dana, a ukoliko se dogodi da svako posejano seme nikne, neophodno je razrediti biljke.
Neki savet je da se ostave po dve biljke na jedan dužni metar. Ukrasne tikvice za svoj rast zahtevaju oslonac uz koji će njihova vreža da se penje. Mlade biljke treba da su udaljene 20-ak cm od oslonca ili zida, kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za razvoj plodova.

Idealna pH vrednost zemljišta za uzgoj ukrasnih tikvica: 5,5 – 7,5. Možete malčirati biljku kako bi zadržali vlažnost i sprečili rast korova.

Nega ukrasnih tikvica podrazumeva da ih redovno zalivate, a prihrana se obavlja jednom u 2-3 nedelje – tako što ćete dodati malo tečnog mineralnog đubriva u vodu za zalivanje. Nemojte im kvasiti listove, jer se tako možete razviti pepelnica koja uništava ovu biljku.

Kada treba brati ukrasne tikvice?​

Možete ih brati kada im stabljika poprimi smeđu boju i otpadnu svi listovi.

A jednom kad ih imas onda mozes da koristis njihovo seme za sledecu godinu jel?
Kako podnose jako sunce?
Da,kad jednom nabavis seme samo izdvoji jednu ili dva komada koje ti se najvise svidjaju izvadis im semenke,osusis na promaji i cuvas za sledecu setvu.
Turski turban dobro podnosi sunce i bas lepo razvija pigment kad je na suncu.Bude onako crvenkasto,narandjasto saren.A u hladovini obicno bude malo bledji mada mu ne smeta to.

Da,kad jednom nabavis seme samo izdvoji jednu ili dva komada koje ti se najvise svidjaju izvadis im semenke,osusis na promaji i cuvas za sledecu setvu.
Turski turban dobro podnosi sunce i bas lepo razvija pigment kad je na suncu.Bude onako crvenkasto,narandjasto saren.A u hladovini obicno bude malo bledji mada mu ne smeta to.
jos samo da ga negde nadjem :klap:

Generalno to vazi za sve ukrasne tikvice.Ako moze sa se kupe na pijaci ili uzmu od nekog iz baste samo im se izvade semenke i mogu da se tako seju...naravno pod uslovom da su zrele da to seme bude klijavo

na novosadskim pijacama (Futoškoj i Limanskoj) ih nema,.. slabo se to prodaje po pijacama,.. baš kada je sezona da se poberu,.. .
Ali ih ima po vašarima tipa "Dani Piva", na "Danima ludaje" Kikinda ih imaa,.. ihahahaj.. gde god ima izložba domaće radinosti, .. na nekim izložbama cveća,.. itd.. smotre tog tipa..
Ovde u Zrenjaninu ih proizvodi jedna dama (članica udruženja žena) i viđao sam da ima zavidnu kolekciju (oko 25/30 vrsta).
ali,..
najveću kolekciju ima Đorđe Trlajić - PORT - Subotica,... - oko 150 vrsta,..
Porodica Trlajić ( otuda PORT) prodaje i seme tih tikvica i sva semena znamenite firme Benary ( nemačka semenska kuća, od najjačih u svetu).
Znamo se,.. odavno,.. izuzetno su poslovni i pouzdani,.. imali su i proizvodnju semena za Benary. u tim krajevima oko Topole, Kanjiže, Subotice,.. itd.

na novosadskim pijacama (Futoškoj i Limanskoj) ih nema,.. slabo se to prodaje po pijacama,.. baš kada je sezona da se poberu,.. .
Ali ih ima po vašarima tipa "Dani Piva", na "Danima ludaje" Kikinda ih imaa,.. ihahahaj.. gde god ima izložba domaće radinosti, .. na nekim izložbama cveća,.. itd.. smotre tog tipa..
Ovde u Zrenjaninu ih proizvodi jedna dama (članica udruženja žena) i viđao sam da ima zavidnu kolekciju (oko 25/30 vrsta).
ali,..
najveću kolekciju ima Đorđe Trlajić - PORT - Subotica,... - oko 150 vrsta,..
Porodica Trlajić ( otuda PORT) prodaje i seme tih tikvica i sva semena znamenite firme Benary ( nemačka semenska kuća, od najjačih u svetu).
Znamo se,.. odavno,.. izuzetno su poslovni i pouzdani,.. imali su i proizvodnju semena za Benary. u tim krajevima oko Topole, Kanjiže, Subotice,.. itd.
Nisam znala, hvala za info

Trebali smo zajedno da radimo neko predstavništvo za Nemce,.. To je bila njegova ideja, za firmu Greenwald,..
ja sam tada već bio sit posla sa plastenicima,.. ali sam stekao neku reputaciju u cvećarskom svetu, pa sam dobro zagrizao u tu ideju,.. kasnije je Đorđe počeo da se hladi, pod uticajem supruge,..
Onda sam i ja malo progledao da je ta 'selekcionarska' kuća samo trgovačka ( ne proizvodi ništa svoje, samo trguje) a tu je "Bruno Nebelung" neprikosnoven,.. (isto Nemci ) ,.. ali Nebelung i finansira i proizvodnju semenki (pa se vodi da je i proizvođač).
Nebelung ima veliki izbor svih semenki ,.. i ukrasnih tikvica,.. i na američkom tržištu zastupa i Benary-ja
----------------------Jesam li te smorio ? :)

Trebali smo zajedno da radimo neko predstavništvo za Nemce,.. To je bila njegova ideja, za firmu Greenwald,..
ja sam tada već bio sit posla sa plastenicima,.. ali sam stekao neku reputaciju u cvećarskom svetu, pa sam dobro zagrizao u tu ideju,.. kasnije je Đorđe počeo da se hladi, pod uticajem supruge,..
Onda sam ja malo progledao da je ta selekcionarska kuća samo trgovačka ( ne proizvodi ništa svoje, samo trguje) a tu je "Bruno Nebelung" neprikosnoven,.. ali Nebelung i finansira proizvodnju semenki (pa se vodi da je i proizvođač).
nebelung ima veliki izbor svih semenki ,.. i ukrasnih tikvica,.. i na američkom tržištu zastupa i benary-ja
----------------------Jesam li te smorio ? :)
Nisi, to je tema koja me zanima.

Značilo bi mi ako bi znao neko tačno vrstu ovih tikvica od kojih se mogu praviti ovi predmeti. Takođe da li postoji neki posebni uslovi potrebni za rast i održavanje istih. Našla sam samo da su sudovnjače i nategnjače (Natega). Jel postoji i neka druga vrsta?

Valjda za razliku od običnih tikvica koje trule vremenom, ove tikvice se suše i postaju tvrde kao drvo.

gourds-1-cavarrettas-toc-main.jpg

Back