Uklete slike uplakanih dečaka

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555

bd3b421b93c676fc7974ec7141b3bf23.jpg

"Dečak koji plače" bila je serija slika uplakanih dečaka,
koje je naslikao italijanski umetnik Đovani Bragolin
koji je takođe bio poznat kao Bruno Amadi.

Prema urbanoj legendi, umetnik je pobegao u Španiju
nakon što je sirotište koje je naslikao izgorelo u misterioznom požaru.
Radio je u Veneciji posle Drugog svetskog rata i tamo je izrađivao
slike uplakanih dečaka za tamošnje turiste.
Amadio, pod imenom Đovani, naslikao je čak 65 dece,
dečaka suznih očiju, koji gledaju posmatrača u oči...
Ove slike su veoma uticale na ljude i dirnule ih.

28a5ac9cc711703a80c9eb4dd44ab44b.jpg

Slikar i slike uplakane dece poznati su široj javnosti po urbanoj legendi
koja ih prati, prema kojoj su slike proklete i osuđuju kuće u kojima su okačene i završavaju u plamenu
. Detalji o poreklu kletve variraju od verzije do verzije:
- po nekima, Bragolin je sklopio pakt sa đavolom jer nije mogao da proda svoja dela,
čime je postigao uspeh, ali, s druge strane, njegove slike bi bile proklete
-ili je Bragolin koristio kao modele ratnu siročad,, uključujući i dete sa nadimkom „El Diablo“,
čija bi se patnja.očaj , bol ili zloba prenela na kupce slika
-; ili opet, da je Bragolin maltretirao decu iz sirotišta da bi ih rasplakao i tako imao modele
za svoje slike- decu koja bi kasnije stradala u požaru njihovog sirotišta.

aec00b9a74588ec58f5e95ca88847a2d.jpg

Između ostalih ezoteričnih detalja, navedeno je da su slike bile potpuno vatrostalne,
ljuljale se okačene po zidovima bez eksera ili da su jednostavno -donosile nesreću...

afbac94c0b2c84061827a426bf559c92.jpg

Legenda je počela da kruži u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je 3. septembra 1985.
u Roterhamu u požaru uništena kuća, a slika Bragolina izvučena netaknuta iz ruševina.
Dakle , preživeo je samo jedan predmet - slika uplakanog dečaka koji je pao, licem nadole,
i bio je malo ugljenisan.
U izveštaju je bilo reči i o tome kako u okolini to nije bio prvi slučaj.
U mnogim požarima u komšiluku, uprkos tome što je sve izgorelo,
jedia stvar koja je ostala čitava -bila je kopija ove slike Uplakanog dečaka.
Lokalni tabloidi su izvestili da je ova vrsta nalaza bila uobičajena, posebno u Jorkširu,
i stoga je 4. septembra The Sun izašao sa alarmantnim člankom pod naslovom" Blazing Curse of the Cying Boy!"
(„Plamena kletva uplakanog deteta!“)

5a502bb085dfb01454196eed992cd981.jpg

Stvari su počele da postaju čudnije kada je izveštaj sugerisao da vatrogasci misle da je slika prokleta..
. Alan Vilkinson, oficir vatrogasne stanice, navodno je spomenuo čak 50 požara
u kojima je pronađena slika uplakanog dečaka.
Ljudi su počeli da povezuju požare sa kletvom slike Dečak koji plače

4353.jpg

Nastala je svojevrsna kolektivna panika i vatrogasci su bili prinuđeni
da daju zvanično saopštenje u kojem se precizira da je činjenica da su
radovi preživeli požar zbog štampanja na tvrdim i obrađenim pločama od drveta, teško zapaljivih
i da, tokom požara, slike imaju tendenciju da padaju sa zidova i okrenu se licem (prednjom stranom)
koje tako bude zaklonjeno od plamena...

Javna panika je postala stvarna.
Konačno, nakon još jednog velikog požara koji se dogodio u italijanskom restoranu,
publikacija je zatražila od svojih čitalaca da pošalju svoje slike u njihovu kancelariju.
Organizovali su masovnu lomaču slika, koje su u početku bile teško zapaljene, ali su kasnije podlegle vatri...

Poslednja izmena:
1384a5750da493bd27e17be1ee8c0619.jpg

Don Bonilo

Još jedna zanimljiva priča oko slike dečaka koji plače je
priča o dečaku na slici. Veruje se da se zvao Don Bonilo, siroče koje je Amadio usvojio.
Dete je bilo nemo i verovalo se da je prokleto-pa je nazvano đavoljim detetom
jer je videlo smrt svojih roditelja u požaru kuće koji se dogodio tokom Drugog svetskog rata.
Lokalni sveštenik je upozorio Amadia da ga ne usvaja, ali Amadio nije slušao.
Živeli su srećno zajedno.
Ali jednog dana, njegov studio i stan su se zapalili.
Amadio je tada okrivio Dona za to i izbacio ga iz kuće....

0099a1b2968b0662603b35c4fa6fa341.jpg

Godinama kasnije, tokom 1976, pažnju je privukao izveštaj o saobraćajnoj nesreći i spaljenom telu.
Veruje se da je telo izgorelo do neprepoznatljivosti.
U pretincu za rukavice automobila, vozačka dozvola -
koja nije uništena u požaru automobila - glasila je Don Bonilo.

ZTM3MDZiZjc4MmFkNTRiN2Y4NWIzN2VmMTQxNjdjZDhYhtPZ22ns7Sbze5w_rrVjaHR0cDovL21lZGlhLmFkc2ltZy5jb20vMGJlMWIzYzU0NTUxNmVhYTdiOGRkMDc2NWY2MzJmNDU1NDYzOTQwYzE0YzFiZmIyZGQ0NWY2YjQ4NjI3OWY3Zi5qcGd8NjAwfHx8fHx8aHR0cDovL3d3dy5hZHZlcnRzLmllL3N0YXRpYy9pL3dhdGVybWFyay5wbmd8fGh0dHA6Ly9zdGF0aWMuYW1saW1nLmNvbS9lbXB0eS1pbWFnZXMvbm9uZV8zOTQuanBnfA==.jpg

Posle masovnih lomača, priče o prokletim slikama počele su da jenjavaju.
Ali do danas, kletva nije bila ni dokazana ni poricana.
Da li su slike zaista bile proklete?

Poslednja izmena:
I šta je sad? Dobio si temu a nikog nema..Gde su ljubitelji misterija? :manikir: :uja:
Videli slike i razbezali se... :lol:
A vidis, ovo je interesantna tema. :) Postoji mnogo i mnogo prica o neobjasnjivim dejstvima i sudbinama koje su neke slike ucinile sa ljudima. :sad2::eek:
Bilo bi dobro da neko napise svoja neka iskustva ako ih ima, sam sam procitao barem tuce takvih kazivanja...... ili barem pola tuceta. :cool:

Da li umetnik nehotice ostavi nekakava cudan, nevidljivi, energetski trag na svome platnu, nekakav karmicki program koji se potom nekontrolisano siri... :think:
Jedno vreme drzao sam jednu sliku bez boja u svojoj sobi... Bese to neobican portret nekog sazrelog, jos uvek nesrednjovecnog gospodina sa ostrim, crno- belim kontrastom... Znam da me njegov prsluk ispod kaputa asocirao na predstavu golih pluca, mozda tuberkuloznih... :( Slika je nosila odredjeno dostojanstvo u prikazu, ali sam samo odjednom provalio da salje jako negativan vajb sa zida... Mladi bi rekli `mraci...` Ja bih rekao, ubija volju za zivotom, elan, neobjasnjivo mracna iako ne deluje tako na prvi pogled.... Samo sam je skinuo sa zida i sklonio na drugo mesto... :roll: Neces mene cediti, neznance... :cool:

Videli slike i razbezali se... :lol:
A vidis, ovo je interesantna tema. :) Postoji mnogo i mnogo prica o neobjasnjivim dejstvima i sudbinama koje su neke slike ucinile sa ljudima. :sad2::eek:
Bilo bi dobro da neko napise svoja neka iskustva ako ih ima, sam sam procitao barem tuce takvih kazivanja...... ili barem pola tuceta. :cool:
Pa i ja čekam da neko ispriča priču :ceka:

Back