Ukinite ih: Petarde ubiju 5.000 životinja godišnje

Oko 5.000 životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Petarde mogu da prestraše i ozbiljno povrede životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija. S obzirom na to, prijatelji životinja pokrenuli su peticiju za zabranu korišćenja pirotehnike II i III razreda tokom cele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.

Kako se navodi na portalu jutarnji.hr, svake godine u "ludovanju" petardama povredi se desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i deca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, delova šake, povreda lica i opekotina.

Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene. Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici beže iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za one koji to prekrše iznose od 25 do 500 eura. U Torinu je ta zabrana donesena pre svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5.000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

http://mondo.rs/a857283/Magazin/Lifestyle/Petarde-Peticija-za-zabranu-petardi.html

Ja RITUAL TERANJA ZLA upražnjavam ISKLJUČVIVO ISPRED SVOG PROZORA

a oni nek seru pod svojim a mogu i da jedu

- - - - - - - - - -

Problem su izbeglice što se tiče oružja

sirijske ili balkanske po Beogradu?

Evo, sad će za SrBsku Novu godinu izvesni pandur da ISHEKLERIŠE sa drugog sprata doduše u petospratnoj pa molimo da se ne naginjete

Pa i ukinuce, ovi na Balkanu vole iz puske da pucaju, nema njima zivota bez rata...

""Srcani zastoj"" izazvati kod muve ili rovca, to sam gledao...gledao sam i kod goluba na grani i svraku kako fiu i samo padne...
Ali.....
Mene nervira sto bi svi da drugima kroje odelo...a sami su nevaspitani ubi boze...Srbija prepuna bezobraznih nevaspitanih , kad su mene doveli da mi je pojavno skoro pa bezobrazno , vidis koliko ima sati..
Pogledas te prasece oci u nogovodisnjoj noci i jasno ti je da bi potamnele da ne gledaju neki bezvezni vatromet i neko pucanje.....

Kasno je kad si u kazanu da mislis da si u biblioteci...

Petarde bacaju glupi ljudi. I po neki dobar, ali naivan, poput Nana. z:D

I naivni su glupi ali, nema veze. Može, prihvatam. :lol:

ne kapiram baš to sa psima i petardama...jel to važi samo za neke fensi rase ili tvrdite da su svi kučići ugroženi pucnjavom?

Kao da je ta pederastija počela 5.10.2000-te. Do tada nijedno kuče nije dobilo rak prostate zbog vatrometa.

ne kapiram baš to sa psima i petardama...jel to važi samo za neke fensi rase ili tvrdite da su svi kučići ugroženi pucnjavom?

Moj džukac tek od treće godine počeo da se trese kada čuje te petarde, ništa mu nije samo se trese ki prut i plaši,
to nekoliko dana i posle kao da ništa nije bilo.
Kojim pravom sada neki zahtevaju ukinuti petarde ili komšiji zabraniti tako nešto čista glupost,
posle se čude zašto ljudi koji nemaju džukca mrze jednostavno ljude što imaju.

Kao da je ta pederastija počela 5.10.2000-te. Do tada nijedno kuče nije dobilo rak prostate zbog vatrometa.

ja još nisam čuo da je neko morao lovačko kuče da vodi na psihoterapije zbog pucnjave. a i ovi službeni psi koje zle čike vode na ratišta gde se puca i gine...
a baš me čudi kako su kuce, mace i ptičice preživele bombardovanje gde je pucalo i mnogo češće i mnogo jače nego to za novu godinu...

- - - - - - - - - -

Moj džukac tek od treće godine počeo da se trese kada čuje te petarde, ništa mu nije samo se trese ki prut i plaši,
to nekoliko dana i posle kao da ništa nije bilo.
Kojim pravom sada neki zahtevaju ukinuti petarde ili komšiji zabraniti tako nešto čista glupost,
posle se čude zašto ljudi koji nemaju džukca mrze jednostavno ljude što imaju.

moja vučica strugne u kućucu ali pošto je mnogo radoznala ne izdrži dugo nego izađe da vidi šta se dešava z:lol:

ja još nisam čuo da je neko morao lovačko kuče da vodi na psihoterapije zbog pucnjave. a i ovi službeni psi koje zle čike vode na ratišta gde se puca i gine...
a baš me čudi kako su kuce, mace i ptičice preživele bombardovanje gde je pucalo i mnogo češće i mnogo jače nego to za novu godinu...

- - - - - - - - - -

moja vučica strugne u kućucu ali pošto je mnogo radoznala ne izdrži dugo nego izađe da vidi šta se dešava z:lol:

Imali smo 16 godina ćivuava nikada nije reagovala na petarde.
Ova labrador što starija to veća kukavica. :zroll:

TOP_chihuahua-schwarm-aller-frauen.jpg

Za kaznu da platim piće. z:lol:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Moj pas je za vreme bombardovanja zaradio gastritis. Inače nije imao problem da odgovori duplo većem psu, recimo rotu ili čak i stafordu (par puta je bio u nekom koškanju, ali smo ih brzo rastavljali), ali kad krenu avioni, pa preleti neka raketa... uglavnom je išao da se negde zavuče gde nema prozora. Doduše tada je imao nepune dve godine.

- - - - - - - - - -

labrador bi po pravilu trebao dobro da reaguje na pucnjavu jer je pre svega lovački i službeni pas...ljudi će totalno upropastiti pse

Lovački psi se navikavaju, tj. uče da prihvate pucanj, na kraju se i vrši odabir na osnovu njihove reakcije na pucanj.

Za kaznu da platim piće. z:lol:

- - - - - - - - - -

Moj pas je za vreme bombardovanja zaradio gastritis. Inače nije imao problem da odgovori duplo većem psu, recimo rotu ili čak i stafordu (par puta je bio u nekom koškanju, ali smo ih brzo rastavljali), ali kad krenu avioni, pa preleti neka raketa... uglavnom je išao da se negde zavuče gde nema prozora. Doduše tada je imao nepune dve godine.

- - - - - - - - - -

Lovački psi se navikavaju, tj. uče da prihvate pucanj, na kraju se i vrši odabir na osnovu njihove reakcije na pucanj.

onda savet svim vlasnicima...voditi štence na svadbe gde se puca i povremeno baciti koju petardu da se naviknu

Izgleda da ti nisi upućen kakvih sve ima petardi . Postoje petarde zvane dinamitare . Vrlo sam upućen jer ih još
imam na potkrovlju . Njima sam rastjerivao pse kada mi keruša ima teranje .
Siguran sam da ta dinamitara može razvaliti šaku jer ima detonaciju nešto slabiju od ručne bombe .
Prestao sam ih bacati jer su se tresli prozori po komšiluku .

Meni je eksplodirala u ruci,sem sto mi je malo pokidala saku nista posebno se nije desilo,sutra zaraslo.

Back