Ukidanje defektološkog fakulteta

Gargamel13

Obećava
Poruka
68
Poslednjih nekoliko godina priča se o inkluzivnom obrazovanju u Srbiji. Prema Zakonu o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja RS, uloga defektologa u inkluzivnom procesu nije definisana. Posao defektologa koji se školovao 5 godina preuzimaju pedagoški asistenti. Ministarstvo prosvete RS je raspisalo konkurs za pedagoške asistente čije će radno mesto biti u redovnim vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima se školuju deca sa posebnim potrebama. Uslov za pedagoškog asistenta je srednja stručna sprema?! Ako su defektolozi školovani 5 godina za rad sa decom sa posebnim potrebama, kako to da su mašinski tehničari ili medicinske sestre promera radi sa kursem za pedagoške asistente kvalifikovaniji za rad sa decom sa posebnim potrebama? Dalje, defekrološki fakultet u Beogradu (FASPER) omogućava učiteljima i vaspitačima kurseve po ceni od 60000dinara kojima stiču diplome da su stručno osposobljeni za rad sa decom sa teškoćama u razvoju. Pri tome, diplome se defektolozima ne priznaju na srodnim fakultetima pa ne mogu da upišu master studije. Ako je defektolog školovan da radi sa decom sa posebnim potrebama, a posao mu otimaju amateri sa sumnjivim kursevima, zašto FASPER ne zatvori svoja vrata kao i Medicinski fakultet u Novom Sadu koji školuju generacije koje će po svemu sudeći čistiti ulice? Univerzitet u Tuzli je pokrenuo slično pitanje. Dokle ćemo mi prodavati maglu? Umesto da pomognemo deci sa posebnim potrebama, čini se da im pravimo još veće probleme. Do sada su završavali zanate i mogli da rade, od sada uz "stručnjake" kakvi su pedagoški asistenti, nadam se da će se bar opismeniti. Još jedan mudar potez zemlje Srbije. Toliko!:dontunderstand:

Kako to da ne mogu da upisu master studije,molim te pojasni?
I jos nesto ne razumem: zasto bi roditelji dali svoju decu sa invaliditetom u ruke nekome sa srednjom skolom (ne potcenjujem nikog,ali ta deca su posebno osetljiva,i treba znati oslusnuti njihove potrebe)?

Kako to da ne mogu da upisu master studije,molim te pojasni?
I jos nesto ne razumem: zasto bi roditelji dali svoju decu sa invaliditetom u ruke nekome sa srednjom skolom (ne potcenjujem nikog,ali ta deca su posebno osetljiva,i treba znati oslusnuti njihove potrebe)?

Defektolozi ne mogu da upišu master na Učiteljskom fakultetu u BG-u. Prvo polaganje razlike od jedno 15 ispita pa diplomski pa tek onda. Tako je meni rečeno kada sam se raspitivala. Zato sam otišla na medicinu.
Lepo je što ti kapiraš da decu sa posebnim potrebama ne bi trebalo poveriti nestručnom kadru, ali roditelji ne postavljaju to pitanje. Bitno im je da dete nije u specijalnoj školi kao da će time nešto promeniti. Sredina će na njih gledati kao i do sada ma gde se školovali. Čak i u specijalnim školama defektolozi dobijaju otkaze da bi se zaposlile vaspitačice sa kursem defekologije samo zato što imaju debela leđa. Ja sam otkaz dobila zbog jedne takve sa sve masterom i upisanim doktorskim studijama. I nikom ništa. Šetaš od prosvetne do inspekcije rada, vučeš se po sudovima, a oni ti se smeju. Jer oni imaju "preporuke" (to je sad novi termin za vezu) a ne znanje, a ti imaš znanje ali ne i preporuku.
U svetu se u poslednje dve godine potražnja za defektolozima povećala za 18%, najtraženije je zanimanje posle pilota, rudara i lekara a godišnja plata je minimum 50000 dolara. Ovde i ako uđeš negde rintaš za 400 evra. :(

Ja sam se nesto raspitvao za upis na master na psihologiji,posle Defektoloskog,i dobio sam odgovor da je potrebno da polozim 15-ak ispita,i to najobimnijih,pa da tek onda mogu da konkurisem za upis na master....Ni na pedagogiju ne moze,posle specijalne pedagogije....Strasno...Tako da sam odustao od FASPER-a.

Au, ljudi, pa to je uzas... Ne znam sta da kazem. Saosecam sa svima koji su u toj situaciji.

Ne smatram da treba omalovazavati ljude sa srednjom skolom, niti da oni treba da umru od gladi, daleko bilo, ali valjda se neko skolovao na fakultetu zato sto je to znanje potrebno da bi se obavljao odredjeni posao, a ne eto tako, iz zezanja!

I st ad aradi sad neko ko se 5 godina trudio? Sta on(a) da radi? Da ne pominjemo da ce covek uvek bolje da radi ono sto mu najbolje lezi i za sta je sposoban, a ne nesto sto mora (sad, ne kazem da su svi koji zavrse defektologiju ili bilo sta drugo rodjeni bas za taj posao, ali ako neko zeli time da se bavi, ima znanja, i ima smisla za taj posao, pa naravno da mu to treba omoguciti!

Drugo, vidim da je sada doslo vredme da se fakulteti uopste omalovazavaju. izvini, ali smatram da neko ko je ucio toliko godina treba na poslu da bude adekvatno placen za to, a ne kao ono po oglasima "trazi se radnik, SSS, VŠS ili VSS"... a plata svima ista. :D

Au, ljudi, pa to je uzas... Ne znam sta da kazem. Saosecam sa svima koji su u toj situaciji.

Ne smatram da treba omalovazavati ljude sa srednjom skolom, niti da oni treba da umru od gladi, daleko bilo, ali valjda se neko skolovao na fakultetu zato sto je to znanje potrebno da bi se obavljao odredjeni posao, a ne eto tako, iz zezanja!

I st ad aradi sad neko ko se 5 godina trudio? Sta on(a) da radi? Da ne pominjemo da ce covek uvek bolje da radi ono sto mu najbolje lezi i za sta je sposoban, a ne nesto sto mora (sad, ne kazem da su svi koji zavrse defektologiju ili bilo sta drugo rodjeni bas za taj posao, ali ako neko zeli time da se bavi, ima znanja, i ima smisla za taj posao, pa naravno da mu to treba omoguciti!

Drugo, vidim da je sada doslo vredme da se fakulteti uopste omalovazavaju. izvini, ali smatram da neko ko je ucio toliko godina treba na poslu da bude adekvatno placen za to, a ne kao ono po oglasima "trazi se radnik, SSS, VŠS ili VSS"... a plata svima ista. :D

Reći ću ti šta ja radim sa diplomom defektologije+master diplomom i upisanim doktorskim. Volontirm i nadam se da ću nekako da odem odavde negde gde se ceni diploma a ne preporuka preko kreveta i partije!:( Nisam se školovala za rad u pekari!

Pa i nije bas najjasnije cemu sluzi taj fakultet,nije da ima bas svoju "jaku" svrhu.... Savetujem ti da se bavis privatnim sekotorom... Od drzave ne ocekuj previse, u kranju ruku ona nije ni u obavezi da ti obezbedi nesto previse. A u buducnostgi ce biti jos manje.

Možeš privatno da čuvaš decu. Tu ti ne ide ni staž, plaćeju te kako stignu, vreme ti prolazi... Da otvoriš nešto privatno (savetovalište, obdanište) moraš da imaš minimum 5 godina radnog staža u struci i položen državni ispit. O novcu da ne pričam. Kako stići do toga?

Možeš privatno da čuvaš decu. Tu ti ne ide ni staž, plaćeju te kako stignu, vreme ti prolazi... Da otvoriš nešto privatno (savetovalište, obdanište) moraš da imaš minimum 5 godina radnog staža u struci i položen državni ispit. O novcu da ne pričam. Kako stići do toga?
Pa vidi ne znam sta ocekujes kako je u drugim drzavama, ali je prilicno slicno.. Jednostavno postoje privatni centri,privatna obdanista itd. Ja sada ne znam za koju sis e sveru ti tacno specijalizovala ali siguro postoji nesto sto neko radi vezano sa time... Sa druge strane koliko sam obaveste( a nisam mnogo iskreno :D) mozes raditi i sa starijim osobama, i tu su najvece pare(u toj grani) kako u Ervopi tako i ovde, ali je posao uzasno stresan. A znam sto posto da imas dosta starackih domova, pa cak i onih skupljih elitnijih. Mada kazes da si upisala doktorske studije, po tome ti bi trebalo da budes kvalifikovana da budes na nekom rukovodecem mestu, a ne ove poslove sto trazis. Pa mi nije ni jasno bas zasto si upisivala 0.o
Inace u Evropi ti je standardna procedura da se doktorske studije upisiju tek kasnije posle odredjenog staza... Ima dosta smisla :)

Pa vidi ne znam sta ocekujes kako je u drugim drzavama, ali je prilicno slicno.. Jednostavno postoje privatni centri,privatna obdanista itd. Ja sada ne znam za koju sis e sveru ti tacno specijalizovala ali siguro postoji nesto sto neko radi vezano sa time... Sa druge strane koliko sam obaveste( a nisam mnogo iskreno :D) mozes raditi i sa starijim osobama, i tu su najvece pare(u toj grani) kako u Ervopi tako i ovde, ali je posao uzasno stresan. A znam sto posto da imas dosta starackih domova, pa cak i onih skupljih elitnijih. Mada kazes da si upisala doktorske studije, po tome ti bi trebalo da budes kvalifikovana da budes na nekom rukovodecem mestu, a ne ove poslove sto trazis. Pa mi nije ni jasno bas zasto si upisivala 0.o
Inace u Evropi ti je standardna procedura da se doktorske studije upisiju tek kasnije posle odredjenog staza... Ima dosta smisla :)

Daj,ne lupaj gluposti,molim te....Pricas o necemu o cemu nemas pojma,blago receno.....U vecini evropskih zemalja,ubrzo posle diplomiranja mozes naci posao...Ne mora da znacu da ce biti usko vezan za struku,ali ce bar biti u rangu tvog obrazovanja...A,defektolozi su deficitarni skoro svuda,sem kod nas......

Daj,ne lupaj gluposti,molim te....Pricas o necemu o cemu nemas pojma,blago receno.....U vecini evropskih zemalja,ubrzo posle diplomiranja mozes naci posao...Ne mora da znacu da ce biti usko vezan za struku,ali ce bar biti u rangu tvog obrazovanja...A,defektolozi su deficitarni skoro svuda,sem kod nas......

da... zato imas milione doseljenika koji sa fakuletskom diplomom ciste wceove..? Uprkos popularnom uverenju EU nije socijlisticka drzava .. Osim mozda Svajcerske..

Taman ja htela ovom liku da odgovorim, a ti mi prekratiš muke!:)

da... zato imas milione doseljenika koji sa fakuletskom diplomom ciste wceove..? Uprkos popularnom uverenju EU nije socijlisticka drzava .. Osim mozda Svajcerske..

Ako ideš regularno preko ambasade u 99% slučajeva radiš posao u struci. Bar je tako u Kanadi. To što ti pričaš je slučaj sa ovima koji na divljaka odlaze. Treba dosta vremena i živaca dok te ne pozovu iz ambasade, ali isplati se.

Ok ja se izvinjavam gospodo.. Moje je misljenje, koje je zasnovano vise na trzisnom stanju nego na nekim drugim cinjenicama, da defoktoloski ne vredi studirati jer nema mnogo posla sa time, i da zato nema svhru(a taj fakultet je ipak vise primenjeni nego teorijski).. Eto moja 2 centa. STo ne znaci da sam ja igde rekao da je to beskorisno, ili na bilo koji nacin uvredio nekoga ko studira pomenuti fakultet.

Ok ja se izvinjavam gospodo.. Moje je misljenje, koje je zasnovano vise na trzisnom stanju nego na nekim drugim cinjenicama, da defoktoloski ne vredi studirati jer nema mnogo posla sa time, i da zato nema svhru(a taj fakultet je ipak vise primenjeni nego teorijski).. Eto moja 2 centa. STo ne znaci da sam ja igde rekao da je to beskorisno, ili na bilo koji nacin uvredio nekoga ko studira pomenuti fakultet.

Po tvojim postovima vidi se da ne studiras nista osim krstarice.
Trzisna stanje? Defektoloski nije trazen?
Gomila gluposti na jednom mestu i u sustini da se nadovezem na postove iznad, taj fax je itekako trazen i naravno da ima posla,nije mi samo jasno zasto postavljac teme kuka kao sinja kukavica,
400e e pa sta si ti sreco htela godisnju platu od 50000$ e pa ne moze tako u Srbiji.Jednostavno mora se imati u vidu trenutno stanje u zemlji koje je jadno a ni drugi fakulteti ne odmicu od tih pomenutih 400e.
Primera ima koliko hoces.

Fora je sto drvaza pusta totalno neskolovane ljude da obavljaju poslove defektologa umesto da uvede neki vid licenci pomocu kojih bi diplomirani defektolozi imali prednost pri zaposljavanju...dok bi se drugima koji nemaju taj faks zabranio rad u toj struci dok ne ispune uslove za dobijanje licence...

Evo sta meni nije jasno u celoj prici
pretpostavka A
defektoloski fakultet mi daje znanja koja cu moci primeniti u buducnosti i bicu mnogo strucniji nego nekos a srednjom skolom i shodno tome..
Pretpostavka B
ljudi teze da vise placaju strucnjake koji im mogu pomoci ( na primer automehanicar
Zakljucak C
Ja kao defektolog sa fakultetom imam super platu jer sam strucnjak i mogu ponuditi svoje usluge ozbiljnim strankama
Ovako bi trebalo biti
a u stvarnosti vidim
Prepostavka A
Na defektoloskom fakultetu nisam bas siguran sta ucim, nije bas da je nesto korisno.. ali deluje zanimljivo, a i rekla mi mama uci da ne bi radio
Prepostavka B
ljudi teze da vise placaju strucnjake koji im mogu pomoci ( na primer automehanicar
ZAkljucak C
Uzeo mi posao neko sa srednjom skolom, nisam bas siguran dal znam bolje posao od njega, ali Bog te imam diplomu to nesto mora da vredi....
Gospodo ne vidim kakav je to stav, ozbiljni ljudi NEMAJU ovakav stav... ozbiljni ljudi su strucnjaci, a kad si strucnjak ne moze tebi da uzme neko posao sa srednjom skolom dakle imamo dve mogucnosti
A) Defektoloski fakultet ne pruza primenjva znanja, ili dovoljno primenjiva i u prevodu beskoristan je
B)Ljudi ne uspevaju da se zaposle jer nemaju radnu etiku/ razumevanje trzista
Sta je po sredi, nisam siguran, mozda neko moze reci.

Nemaš ti pojma o čemu pričaš! Trenutno stanje ovde traje 15 godina! A teško je zato što su svi inferiorni, ne cene sebe i svoju struku, svi bi u BG pa makar rintali za 20000 dinara po 12 sati dnevno ali samo da se kaže da su u BG-u. Šta je sa korupcijom? Pogledaj malo izveštaje, statistike pa onda lupaj gluposti.

Back