Ujedinjene nacije

Poruka
13.695
Nisam sasvim siguran da li je ova tema i moje pitanje za istoriju ili politiku jer ima elemenata i jednog i drugog. Pa ako ima bolje mesto za temu, prebacite je.

Znamo da su Ujedinjene nacije napravljene tamo negde posle drugog svetskog rata. Verovatno su krojene od strane velikih sila tog doba, ali cini se kao ideja da postoji jedno telo gde drzave mogu da postave neku organizaciju izmedju sebe u raznim oblastima, izmedju ostalog u vezi prava i bezbednosti.

Godinama se sticao utisak da clanice u UN naginju na stranu nekih svojih interesa, ali se uglavnom smatralo da su njihove odluke na neki nacin pravosnazne. I mi se tu nesto drzimo nekih odluka.

Medjutim u ovom modernom svetu, cini se da stvari bas ne izgledaju sasvim tako. Stice se utisak na UN naginje na zapad ili je najvise pod tim uticajem. Kao da se pravo malo rasturilo (jos ako se u to ukljuci neko paralelno sudsvo - na primer Hag) i sve se nekako nakrivilo na jednu stranu.

Kakav utisak vi imate o UN-u? Da li UN i dalje predstavlja svet ili je to postao samo instrument da silnici postave neku svoju politiku?

Da li mi treba sad nekako da rekonstruisemo UN u nesto sto bi bilo smisleno danas?

Back