Uhvati i pusti na evropski nacin

• Začetnik teme Začetnik teme 2big
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam da jedno nisam mozda pomenuo. Imao sam u jednoj knjizi koju sam nasao iz davne 65 ili 67 godine gde je pisac pisao izmedju ostalih stvari vezanih za ribolov i nacine ocuvanja riba u prirodi. Jos tada ponavljam TADA se govorilo o sacuvanju kvaliteta ulovljene ribe jer se prevashodno mislilo na pastrmske vrste pa i klena koji se je musicario u to vreme ili pecao sistemom BRZI PEC ili uopste sistemom bez plovka. pokusacu da citiram:

Uhvacenu ribu treba poloziti na zemlji i naravno drzati je mirnu da se nebi povredila ili udarila o neki kamen i uginula, zatim uzmete iz torbe, dzepa ili sta vec spric sa iglom i odmah ispod ledjog peraja joj ubrizgate samo vazduh iz sprica u kicmenu mozdinu. Riba je u delicu sekunde mrtva.

sto se dokazalo mojim testiranjem jednog karasa na vodi. Na ovaj nacin se sprecava da se meso ustoji dok smo u ribolovu izadrzava sve potrebne hranljive sastojke mesa koji zbog stajanja mogu biti lako izlozeni raspadanju, omeknjavanju itd .. Tako usmrcenu ribu treba pokriti koprivom i staviti u drvenu korpu .. jer tada nisu ni postojale cuvarke, ali ja koristim i danas korpu .. kad musicarim ..

eto .. zanimljiv detalj !

Vrlo brzo će se Švajcarcima ovo obiti o glavu. Zamislite da svaku kapitalnu ribu-maticu ili mužijaka ubijete kad je uhvatite !? Ma koliko vode bile bogate ribom mislim da to nije dobro osmišljeno. Postoje još neke evropske zemlje koje takođe zabranjuju vraćanje uhvaćene ribe u vodu. Drugo šta da radim sa ulovljenom ribom u sred leta ako sam je upecao 300 km od kuće ? Mada Švajcarska nema ovaj problem jer je manja od Vojvodine he, he, he... Još nešto, njihove vode obiluju najviše pastrmkom i lipljanom, pa upotreba živih mamaca, osim kedera koji je zabranjen, je pogubna po riblji fond. Ko je imao prilike da peca pastrmku na živog skakavca, glistu, crva i sl. zna da to uopšte i nije sportski jer se ova grabljivica zaleće ko luda na pomenute mamce. Kod nas je na sreću upotreba živih mamaca u lovu pastrmke i lipljena zabranjena.

Poslednja izmena:

Back