Uhapsili nadzornika najvećeg školskog okruga

Sensei

Master
Moderator
Poruka
95.138
Nadzornik javnih škola De Mojn — najvećeg školskog okruga u Ajovi — priveden je u petak ujutru od strane imigracionih agenata, prema Ministarstvu za unutrašnju bezbednost, koje je navelo da je prosvetni radnik bio u zemlji ilegalno i da je imao postojeće optužbe za posedovanje oružja.

Nadzornik Ijan Roberts — prosvetni radnik sa decenijama iskustva koji se ranije takmičio kao olimpijski sportista za Gvajanu — uhapšen je u okviru „ciljane operacije sprovođenja zakona“ i pobegao je nakon što su mu prišli službenici američke imigracione i carinske službe, prema saopštenjima Ministarstva unutrašnje bezbednosti i Ministarstva javne bezbednosti Ajove.

Ministarstvo unutrašnje bezbednosti je saopštilo da je u trenutku hapšenja „posedovao napunjen pištolj, 3.000 dolara u gotovini i lovački nož sa fiksnom oštricom“. Kršenje je saveznog zakona posedovati vatreno oružje i municiju ako pojedinac nema legalni status u SAD.

1759011512623.png

Da li je ovo Trampovo iživljavanje ili sprovođenje zakona?

Školski okrug i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti (DHS) predstavili su potpuno različite portrete Robertsa. DHS ga je opisao kao „kriminalnog stranca“ i sugerisao da predstavlja pretnju javnoj bezbednosti. Međutim, na konferenciji za novinare nakon njegovog hapšenja, predsednica odbora javnih škola De Mojna, Džeki Noris, rekla je da je nadzornik „sastavni deo naše školske zajednice“ koji se „pokazao na velike i male načine“ za učenike i osoblje. A Roberts je otkrio optužbu za oružje, vezanu za lovačku pušku, kada je zaposlen, rekao je portparol okruga za CNN.

Hapšenje je izazvalo protest ispred zgrade saveznog suda u De Mojnu. „Obrazovanje, a ne deportacija / Oslobodite dr Robertsa“, pisalo je na jednom transparentu koji je nosio demonstrant, prema snimku sa CNN-ove filijale KCCI. Lokalne grupe za zastupanje obrazovanja i imigracije okupile su se iza nadzornika.

Odbor za obrazovne ispitivače Ajove izdao je Robertsu licencu za obavljanje funkcije nadzornika u državi u julu 2023. godine, prema Norisovim rečima.

„Postoje nove informacije koje su objavljene javno, a koje nismo znali i nismo mogli da ih proverimo“, rekla je Noris.

Roberts je nadgledao preko 30.000 učenika u javnom školskom sistemu De Mojna, prema veb stranici okruga, i prethodno je radio u javnim školama širom zemlje.

Roberts je ušao u SAD sa studentskom vizom 1999. godine i dobio je konačnu naredbu o udaljenju od strane imigracionog sudije u maju 2024. godine, prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova. Imao je postojeće optužbe za oružje iz 2020. godine, dodala je agencija.

Javne škole De Mojna saopštile su da nisu upoznate sa naredbom o udaljenju, ali je Roberts obavestio školski odbor o prekršaju vezanom za vatreno oružje u vezi sa lovačkom puškom tokom procesa zapošljavanja. Okrug je u saopštenju naveo da je Roberts „pružao dovoljan kontekst i objašnjenje situacije da bi se nastavio proces zapošljavanja“.

U video saopštenju objavljenom na njihovoj Fejsbuk stranici, organizatori iz Pokreta za pravdu migranata Ajove rekli su da je vest o pritvoru nadzornika šokantna i zastrašujuća za imigrantske zajednice.​
„Unapred znamo da se naše porodice trenutno plaše da ako odu po svoju decu, ako ih pošalju u školu, ako će imigrantski agenti otići da im odvedu decu iz škole“, rekla je Elizabet Balkarsel u video saopštenju. „Postoji mnogo pitanja, mnogo sumnji.“​

Ako nisu prekršili zakon, nema čega da se plaše.

Banana sistem, popeo se majmun na nuklearku u odvrće poklopac po naredjenju bvana lovca iz engleske...sad malo levo, sad malo desno, a nema NATO milosrdnog andjela da im zapreti ili da ih bombarduje po naredjenju nekog bogalja iz engleske kuće kao što je Kuk, sklonili ga da narod ne vidi svu sakatost engleske monarhije...

Back