Uhapšen zbog vraćanja kilometraže - preti mu do 30 godina zatvora

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.439
rgovac polovnim automobilima iz Sjedinjenih Država vraćao je pređenu kilometražu u proseku za oko 200.000 km po prodatom vozilu.

Praksa preprodavaca automobila da polovnjake prodaju sa vraćenom kilometražom nije zastupljena samo u Srbiji, već je prisutna i u mnogim uređenijim zemljama od naše.

Tako je ove godine u Španiji održano suđenje organizovanoj grupi koja je manipulisala kilometražom na 305 automobila kod više od 150 auto-dilera u toj zemlji.

Najnoviji slučaj prevare sa kilometražom zabeležen je u Alabami, u SAD. Američka federalna vlast optužila je Rendija Grina, vlasnika firme za prodaju automobila u Hantsvilu, da je vratio kilometražu na najmanje 12 vozila prodatih između oktobra 2014. i novembra 2016. godine.

Iz Ministarstva pravde saopštili su da je Grin na prodatim automobilima u proseku vratio kilometražu za oko 122.000 milja (skoro 200.000 km).

Najdrastičniji je slučaj vozila koje je prevarenom kupcu prodato sa 218.000 milja manje (oko 350.000 km) nego što je realno prešlo.

Međutim, organi gonjenja nisu sigurni da su istragom obuhvaćeni svi automobili koji su bili predmet prevare, pa pozivaju vlasnike vozila koji sumnjaju da im je Rendi Grin prodao auto sa vraćenom kilometražom da prijave slučaj vlastima.

Grinu će se suditi na osnovu 15 različitih optužnica, od čega je 12 u direktnoj vezi sa prevarom kupaca putem vraćanja pređene kilometraže.

Za svaki auto na kome je vratio kilometar-sat preti mu kazna do tri godine zatvora i do 250.000 dolara, a prema važećem zakonu, ukupno bi mogao da bude kažnjen sa maksimalnih 30 godina zatvora.
https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2018&mm=11&nav_id=1463667

Sta mislite, kako ce na krajuj proci ovaj Amerikanac i kakve su kazne kod nas predvidjene za takvo delo?

Bajo moj... Kod nas će još malo početi da kažnjavaju ko ne vraća.
Ranije kad gledaš oglase za kola, gledaš kilometražu pa razmišljaš da li je vraćan i da li je realno da je prešao 160.000 za 10 godina. Sad je samo pitanje koliko je vraćena i kilometražu više niko i ne gleda jer se podrazumeva da nije tačna. Gledaš auto star 5 godina uvežen iz Francuske - ma to ne može da je prešlo manje od 500.000 da iebe sam sebe :lol:

Eto ne priznajem i zakljucujem da ti samo nagadjas i lupetas i dalje po staroj tvojoj filozofiji koja se nije promenila ni za delic milimetra za poslednjuih 10 godina.
Ako nisi razumeo ne moras to javno da pokazujes a evo da se ponovim zasto.
Uvoznici spustaju satove na kolima a ja kupcu prodam kola sa pravim kilometrima s tim sto na oglas moram da stavim kilometrazu koja je manja od 200k km da bi nas preposteni i prepodobni kupac uopste i nazvao jer ako nekim slucajem vidi prvu brojku 2 automatski je u njegovoj glavi info da taj auto ima bar kilometara sa cifrom 3 i samim tim propada prodaja. Kad nazove samo mu se ukaze na to koliko godisnje kola prelaze km preko kao sto svi pricaju i pomnozi se to sa 10 ili godinama koliko je auto star i odjednom progleda i shvati da je auto prevozno sredstvo koje potpuno normalno ima vise od 200k km u vecini slucajeva.
Eto meni neki dan dosao lik klinac i gleda Alfu 159 koja je presla 256k km a na satu ima 162k na koliko je uvoznik spustio a ja sam na oglas stavio 198k samo da bude ispod 200k. Nazvao je,dosao i ustanovio da je auto dobar i cudio se kako je ovde taj auto jeftiniji nego preko i sve je bilo dobro dok ja nisam rekao da auto ima 256k i da je na 200k uradjen veliki servis. Zamislite sad srpski mozak koji ne moze da shvati kako je auto ovde jeftiniji a onda mu smeta kiometraza i to na motoru koji je jedan od najboljih ikada napravljenih JTDM kom je tih 256k tek zagrevanje jer prelazi jos najmanje 2x toliko.
I naravno ne javi se vise iako auto radi kako treba,nema gresaka,potpuno je ispravan i trazice Alfu sa "pravih" 150k km.
Naci ce je al u Nemackoj ali za jedno 2000€ vise kao sto je i sam zakljucio.
Posto nas narod voli jeftino i dobro onda mora biti spreman na umanjene kilometre i toga je svestan samo ne vidim logiku kad im neko kaze prave kilometre pobegnu ko djavo od krsta.

Poslednja izmena od moderatora:
sto mi menjas postove?

Normalno da prozivam duleta jer je sam u vise navrata priznao da vraca kilometraze na autima koje prodaje...
Ovde smo da se druzimo i pricamo o kolima, a ne da bi vredjali jedni druge. Ne znam cime se privatno bavis u zivotu, ali u svakom slucaju ti zelim sve najbolje. :D
To naravno vazi i za Duleta i sve ostale ovde. :D

Inace sam prodao jednom drugaru bez dinara zarade,jer mi je nabacio neku nekretninu,jedan Picaso 2.0HDI sa pravih i garantovanih 164k km da nesto zaradi i zovu ga ljudi posle par dana i dodju i oduseve se stanjem auta i kazu da je najbolji sto su dosad gledali. Naprave cenu i odu u probnu voznju gde ustanove da nesto lupka na prednjem desnom tocku sto sam ja i prijavio i to ih odbije.
Ovaj ode kod majstora i ustanove da treba kompletno rame da se promeni jer lupa kugla a koja je pertlovana i ne moze da se posebno zameni.
Ceh sa rukama 50€ i zovu te ljude a ovi ce da im je ipak skup auto!!!!:dash:
Pa majmuncine jedne ako vam je najbolji auto sto ste gledali i ima sigurno jednu od najnizih kilometraza u Srbiji zasto ste se stisli i zasto vam je skup auto????
Jos dobijaju racun da je zamenjeno i rame i uoprna spona ali ne vredi jer to ti je odlika danasnjih kupaca koji su prosto i jednostavno bezobrazni.
Misle stala je krava nekom na nogu pa mora da proda i samo se ceka takav momenat da se oni pojave i daju svoje proklete pare.
Dobijem proliv od takvih kupaca i bukvalno ih teram napolje kad pocnu da lupetaju jer dosad sam imao x takvih "ozbiljnih",kako su se predstavili, a onda se pocnu gadjati takvim cenama da se ja prosto zapitam kako je moguce da imaju takav obraz.
Pre neki dan covek me zove za jedan auto koji sam cenio 7700 i kaze da je jako ozbiljan kupac i kao koja mi je poslednja cena. Ja mu kazem eto da se ne zezamo spusticu 500€ dole i to je to na sta ce on "Au prijatelju jako smo daleko!!!!". I ja mu rekao da ide na autoplaceve pa da vidi kako mu tamo spustaju 50-100€ a ako mu spuste 150 da se uhvati za usi i igra od srece.

Poslednja izmena:

Back