Ugradnja plina u novija vozila dobra investicija ili propast?

Vredi li rizik ugraditi plin u noviji atomobil?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Треба водити рачуна код новијих кола да усисна грана не буде од пластике као што код неких јесте. Такође, ако су вентили керамички, треб уградити оно уље што лагано капље и подмазује..
To za usisnu granu je vazilo kod starih vakuumskih uredjaja dok za sekvent to nema veze. Sva kola proizvedena nakon 2002. godine moraju imati sekvent uredjaj, a ja bih to preporucio svima koji imaju elektronsko multipoint ubrizgavanje, makar im auto bio star i 20 i vise godina. Ne znam koji automobili imaju keramicke ventile, ali oni sa direktnim ubrizgavanjem (recimo novi VW turbobenzinci) moraju imati poseban uredjaj koji ubacuje 20% benzina, tako da auto zapravo sve vreme radi na oba goriva istovremeno.

To je tihijeva odvala sa keramickim ventilima.
Covek koji radi masinsku obradu glava i ventila je rekao da nikad to nije video kad sam ga pitao za njih.
Uostalom kad sam ga pitao da mi nabroji koja to kola imaju keramicke ventile ostao sam uskracen za odgovor.
Moze da bude kakva hoces usisna grana ali je cinjenica da motor na plin u vecini slucajeva ima losiji zvuk od obicnog benzinca.
Samo dokaz vise da nekima ne prija mada sam cuo i neke koji zaista lepo rade na plin ali treba se raspitati koji motori trpe plin a koji ne.

To je tihijeva odvala sa keramickim ventilima.
Covek koji radi masinsku obradu glava i ventila je rekao da nikad to nije video kad sam ga pitao za njih.
Uostalom kad sam ga pitao da mi nabroji koja to kola imaju keramicke ventile ostao sam uskracen za odgovor.
Moze da bude kakva hoces usisna grana ali je cinjenica da motor na plin u vecini slucajeva ima losiji zvuk od obicnog benzinca.
Samo dokaz vise da nekima ne prija mada sam cuo i neke koji zaista lepo rade na plin ali treba se raspitati koji motori trpe plin a koji ne.

https://autoportal.hr/clanak/kerami..._najveca_naprezanja_pri_visokim_temperaturama

Drugar, pricamo o jednom te istom automobilu, samo u varijanti da li ide na benzin ili butan. Znaci taj isti automobil naravno ima istu lamelu, zamajac i sve ostalo, kapiras?

- - - - - - - - - -

Ponovicu jos jednom - ne postoji nijedan dokaz da motor traje krace zbog plina, a to da ga cesce ugradjuju siromasniji si u pravu.
Tacno, sad kad sam menjao ulje pre dve nedelje staro ulje nije bilo garavo cak je i po izgledu moglo jos da tera nego sam morao da menjam jer je godinu dana proslo.

Plin se isplati ako radiš više od 15000 km godišnje. Razlika u cijeni plina i benzina je sve manja, plin je skuplji za održavanje, treba platiti ugradnju, registracija je skuplja... Kad se sve zbroji i oduzme mislim da je neisplativo za polovne automobile. Plin da, ako je novi auto s tvorničkom instalacijom.
Ja nisam platio nikakvu ugradnju tako sam uzeo auto, nikakvo ulaganje u vezi odrzavanja nisam imao i naravno da mi se isplati.
TNG je u Srbiji 101 dinar a benzin 174 od 95 oktana meni se isplati.

Ja nisam platio nikakvu ugradnju tako sam uzeo auto, nikakvo ulaganje u vezi odrzavanja nisam imao i naravno da mi se isplati.
TNG je u Srbiji 101 dinar a benzin 174 od 95 oktana meni se isplati.
Kod nas je trenutno razlika oko 0.40€ između litre plina i litre benzina. Auto na plin troši oko 15% više plina. Imaš 2 servisa, jer plinske instalacije imaju svoje posebne servise, posebne filtere koji se servisiraju i o njima moraš voditi više računa nego o benzinskim instalacijama. Ja nemam auto na plin, ali kolege neke imaju i oni tako pričaju. Razmišljao sam i ja o plinu dok sam imao benzinca, ali bilo mi je riskantno i neisplativo kad sam sve stavio na papir i izračunao.

Kod nas je trenutno razlika oko 0.40€ između litre plina i litre benzina. Auto na plin troši oko 15% više plina. Imaš 2 servisa, jer plinske instalacije imaju svoje posebne servise, posebne filtere koji se servisiraju i o njima moraš voditi više računa nego o benzinskim instalacijama. Ja nemam auto na plin, ali kolege neke imaju i oni tako pričaju. Razmišljao sam i ja o plinu dok sam imao benzinca, ali bilo mi je riskantno i neisplativo kad sam sve stavio na papir i izračunao.
Nemam nikakve filtere samo jedan filter i membrana se menja i to je to.

Nemam nikakve filtere samo jedan filter i membrana se menja i to je to.
Ma dobro, to sam i mislio kad sam rekao filtere, samo sam se krivo izrazio. I taj filter i membranu trebaš dodatno platiti, svake godine, koliko sam razumio. Rad majstora. To su sve troškovi, kod nas je skuplja registracija auta na plin, oko 70€ je skuplje...

Ma dobro, to sam i mislio kad sam rekao filtere, samo sam se krivo izrazio. I taj filter i membranu trebaš dodatno platiti, svake godine, koliko sam razumio. Rad majstora. To su sve troškovi, kod nas je skuplja registracija auta na plin, oko 70€ je skuplje...
Filter kosta 100 dinara samo membrana par stotina i to je to.

Kod vas jos nakaradnije, em mnogo manje zagadjuje em se placa skuplje, to je van pameti.

Kod vas jos nakaradnije, em mnogo manje zagadjuje em se placa skuplje, to je van pameti.
Koliko se sjećam objašnjenje je bilo da je auto teži koji ima spremnik za plin i da više uništava cestu.
Produljenje registracije auta bez plina
IMG_20230307_093735.jpg

Produljenje registracije auta s plinom
IMG_20230307_093700.jpg

Plus dodatno osiguranje što se mora platiti.

Back