Udruženje gradjana - pravni detalji

politički nekorektan

Zainteresovan član
Poruka
130
Razmišljam da sa prijateljima iznajmim prostor za naš "privatni" pub. Cene bi bile veće od nabavnih, kako bismo otplaćivali zakupninu i ulagali u sam pub. Naravno planirano je da on bude otvoren za sve druge, koji nisu članovi udruženja, kako bismo lakše pokrili sve troškove.

Zanima me da li je to dozvoljeno i da li postoje neki detalji na koje bismo morali da pripazimo kako ne bi ispalo da nam je cilj zarada?

Pa koliko znam udruženje se može osnovati radi ostvarivanja bilo kog cilja osim sticanja profita (pod uslovom da je cilj legalan naravno). Zato sam tako formulisao pitanje.

Onda pretpostavljam da i nema poente osnivati udruženje, već jednostavno odvajati po malo para, stavljati na gomilu i od toga opremati pub... Hvala na odgovoru!

Možete vi osnovati udruženje, ali pročitaj Zakon o udruženjima. Tu su jasno postavljeni ciljevi udruženja. ovo što vi hoćete sigurno nije dozvoljeno. Tačnije, dozvoljeno je, ali samo ka sporedna delatnost na koju bi plaćali porez na dobit kao i svako drugo pravno lice. nema šanse da to izbegnete.
Otvorite ugostiteljski objekat na jednog od vas, preduzetnička radnja, a finansirajte zajedniči i Bog da vas vidi. Osnovati pravno lice (doo ili ortačko ili udruženje građana) zarad ovakog cilja je apsolutno nepotrebno.
Većina ljudi misli da je osnovanje udruženja građana jednostavna stvar i da tako mogu svašta uraditi, a zapravo ne znaju da je udruženje pravno lice koje podleže svim propisima za pravna lica i još dodatnim propisima za udruženja.

Back