uciteljica

као прво, по мом мишљењу учитељица не треба да се обраћа родитељима за нешто што се дешава у школи (барем не на родитељском...не у тој форми да изнесе проблем,
то што се у школи деца међусобно туку, подмећу ноге једни другима...за то је она за нијансу одговорнија јер се тодешава под њенимнадзором
не очекује ваљда да ће родитељ изаћи са посла ипазити шта му дете ради у школи
за шта онда она прима плату?
треба да, на индивидуалном разговору са родитељима проблематичне деце њима скрене пажњу, или боље рећи инсистира да поведу рачуна,да разговарају са дететом и сл.....никако не на родитељском

то што троје деце иде код психолога је сасвим у реду
не треба код психолога да се иде по казни,него и кад дете има и неки мањи проблем...не само кад прави несташлуке
уставри,психолог треба да дође у одељење, а не деца да иду код психолога

е сад то за педофила нек се обрати полицији...и не верујем да се не сме закључавати школа ...
такође за вашке...мсилим да је код моје деце у одељење прошле школске године долазила патронажна сестра да им прегледа косу
а тој девојчици нек "забрани" долазак у школу док не истреби вашке и нек оправда часове
и ово су већ ставри које се питају код горе.споменутог психолога или директора

и није само на родитељу да васпитава децу
васпоитава их и учитељ, нарочито у нижим разредима основне школе

Izvini ved a kako to da radi bez saradnje i pomoći roditelja? Kako da ima autoritet kada su joj ruke vezane a djeca su savršeno svjesna toga. Učiteljica ne može da bude sa tom djecom i na odmorima,na putu od kuće do škole i slično. Ona može biti tu da ih razvadi. Ali to ne rješava problem.

ma daj bre ne preteruj jel ona treba biti supermen ako neko gadja olovkom tvoje dete,ono laserskim pogledom da sprecava svaki nasrtaj,budalastina bre opasuljite se i ne trazite krivca u drugima

Većina roditelja polazi od toga da su njihova djeca fina i mirmna a da drugi ne valjaju, Teško i rijetko ko krivicu nalazi u sebi.

Ne uciteljica treba da bude vaspitac da pronadje modalitet da djecu zainteresuje za ono sto ona prica a ne da se djeca dosadjuju i naravno smisljaju gluposti, nestasluka je uvjek bilo ali treba odvojiti nestasluk od zlosavljanja. Ako nije sposobna da odrzi relativan mir 45 min. znaci nije za taj posao, ima mnogo drugih koji bi bili sretni da mogu da rade a ona neka cuva ovce mozda ce joj to bolje ici mada nesto slutim da ce i one da joj budu veliki zalogaj

E većina roditelja ima upravo takav stav. I to priča pred djecom. I onda se čudimo što ni djete od 6,7 godina ne zarezuje učitelje ni 2%.

Izvini ved a kako to da radi bez saradnje i pomoći roditelja? Kako da ima autoritet kada su joj ruke vezane a djeca su savršeno svjesna toga. Učiteljica ne može da bude sa tom djecom i na odmorima,na putu od kuće do škole i slično. Ona može biti tu da ih razvadi. Ali to ne rješava problem.

зато и рекох у једном од претходних постова да сарадња родитеља и учитеља мора да постоји

дете у школи проводи довољно времена да може да се васпитно делује на њега
али, наравно, то не вреди ништа ако родитељ код куће учитељицу констано демантује на разне начине

зато и рекох у једном од претходних постова да сарадња родитеља и учитеља мора да постоји

али, наравно, то не вреди ништа ако родитељ код куће учитељицу констано демантује на разне начине

Da se ne lažemo, megatrendizacijom Srbije, devalvirao je umnogome i nastavnički kadar. Nisu ni to više oni čvrsti, autoritativni ljudi. Sve je više polupismenih partijskih namesnika koji nemaju nikakve kvalitete,ali uloga roditelja je ključna.

Problem i jeste šte te saradnje nema. A i roditelji i djeca znaju da ih je danas kazniti jako težak i dug proces. Kada sam ja išao u školu ( imam 34 godine znači ne govorim o nekom predavnom periodu ) se tačno znalo šta je pravo ali i šta obaveza učenika. Nije trebala saglasnost roditelja da se dijete prebaci u drugu školu,smanji vladanje ili u srednjoj naprosto isključi iz škole zbog prevelikog broja neopravdanih ili lošeg vladanja. Sad pijani mamlaz otima dnevnik profesorici,gura je. A onda se na televiziji nađe "stručnjak" koji ga brani i kaže ne treba ga kazniti. Ili prije se znalo za šta se ide u popravni dom. Sada učenik slom i kuk profesorici i nikom ništa. I šta onda očekujemo da djeca poštuju nastavnike/profesore? Dobro george kaže nekad žalim što je iz škola davno istjerano fizičko kažnjavanje.

Da se ne lažemo, megatrendizacijom Srbije, devalvirao je umnogome i nastavnički kadar. Nisu ni to više oni čvrsti, autoritativni ljudi. Sve je više polupismenih partijskih namesnika koji nemaju nikakve kvalitete,ali uloga roditelja je ključna.
autoritet se ne stiče pretnjom "praznom puškom"... današnji đaci su svesni da mogu da rade šta hoće i da jedina kazna za to bude smanjenje ocene iz vladanja...i to ako se slože razni pedagozi, psiholozi, školski timovi. a pošto su i razredne starešine svesne da i za tu jedinu kaznenu meru mogu da nahebu i na to se retko odlučuju...

autoritet se ne stiče pretnjom "praznom puškom"... današnji đaci su svesni da mogu da rade šta hoće i da jedina kazna za to bude smanjenje ocene iz vladanja...i to ako se slože razni pedagozi, psiholozi, školski timovi. a pošto su i razredne starešine svesne da i za tu jedinu kaznenu meru mogu da nahebu i na to se retko odlučuju...

Baš to. Danas da bi izbacili učenika sa 200 neopravdanih treba čitava procedura koja traje i traje. Nasstavnik/učitelj ne smije da pisne jer može ostati bez posla. A sa druge strane učenici njima mogu da kažu šta god hoće i nikom ništa.

toga kod nas nema... jer prosto odbija saradnju.

znas kako, moj sin nije ideal. ima on svoje bubice, ali nije nasilan i agresivan. imam bas uticaja na oboje, a to sam rekla jer znam da bi patio kada bi ga prebacila u drugu skolu/razred.
evo samo jedna situacija od prosle godine. igrao je fudbal i nekako pao. pao je na beton, bas se povredio. nije nasla za shodno ni da me pozove, da mi kaze sta se desilo. da njega posalje kod skolskog lekara. ne, ostala je u dvoristu, a on u suzama pored nje sedi. i zove me uciteljica moje cerke da mi kaze da je povredjen. ja dolazim u skolu, ona kaze nije mu nista. a njemu na kuku hematom, noga izguljena, krv po pantalonama. doslo mi je da je udavim. pa jėbote jel tesko da mi javis, a na meni je da procenim i dogovorim se sa njom sta i kako. da ga posalje kod lekara da ga previje, nesto. ne, nista. jel to uciteljica?

uciteljica odbija saradnju?
razumem te skroz... moja je devojcica tako u vrticu slomila nogu, nisu me zvali, nisu je vodili kod lekara, cekali da dodjem da je vodim kuci... i bila sam besna, bas kao ti... a onda prosle godine kad je bila bolesna i kad je odsustvovala iz skole, uciteljica zaboravila da me pozove da kaze da narucuju knjige za peti razred, pa smo propustili taj voz njenom nepaznjom... skoro je pala na fizickom, direktiva na nos, kad je dosla kuci nos modar, krvav, nastavnik nije ni video jer nije bio sa njima nego u kancelariji... milion takvih situacija... pa i da hoces ne mozes da promenis svakog ko ti ne odgovara, treba otici, porazgovarati... histerisanje moze da bude samo kontraproduktivno, u smislu da napravis detetu medvedju uslugu i problem sa uciteljicom
al kad se malo smiris i malo razmislis, takve stvari se desavaju... mozda zena nije mislila da je tako ozbiljno, deca padaju i povredjuju se svaki dan... zamisli kad bi za svaki pad dovodili bolnicare i dizali uzbunu i zvali roditelje svaki put kad dete zaplace... ja bih svakodnevno visila u skoli onda :lol: a njih 30 u odeljenju... pa ni kod najboljih ucitelja nije sve roze, a tek kod tih mladih, neiskusnih koji su pod pritiskom roditelja od kojih svaki ima zamerku i komentar na rad uciteljice... nije ni njima lako, a razgovor i konstruktivna kritika moze pomoci i detetu i uciteljici da bolje obavlja svoju duznost

pa jos ako imaju roditelje koji ih ne kaznjavaju za lose vladanje u skoli i na sav glas pljuju po uciteljima i nastavnicima... za ukor i smanjenu ocenu iz vladanja ih zabole jer znaju da ih ni kod kuce nece kazniti ni sankcionisati i milina :lol: rezultat horde :navodnik: divne dece (citaj raspustene)
i onda dodje roditelj i pita ucitelja kako to vaspitava njegovo dete
apsurd

Baš to. Danas da bi izbacili učenika sa 200 neopravdanih treba čitava procedura koja traje i traje. Nasstavnik/učitelj ne smije da pisne jer može ostati bez posla. A sa druge strane učenici njima mogu da kažu šta god hoće i nikom ništa.
za neopravdane izostanke ne može da se izbaci iz škole. eventualno možda polaganje razrednog ispita. čak mislim da ni ocena iz vladanja ne može da se smanji...mada nisam 100% siguran

Uh, kad procitam ovakve teme i shvatim kakve se stvari dogadjaju po skolama u Srbiji, deprimiram se. Pre nekoliko godina sam otisla iz Srbije, tako da moj sin nikada nije isao tamo u skolu. Ali kada citam ove komentare i uporedim ponasanje dece u Srbiji sa ponasanjem dece ovde, deluje mi kao da su u Srbiji deca pravi divljaci i kriminalci. Mislim da bi roditelji pod hitno morali da se pozabave ponasanjem svoje dece, ali i svojim sopstvenim ponasanjem, jer deca kopiraju ponasanje odraslih. Primera radi, u Srbiji je sasvim normalno da se cuje psovka na svakom koraku, da se ljudi svaki cas posvadjaju i to zestoko, pa i da se pobiju, da se guraju u redu itd. Onda nije cudo sto se i deca tako ponasaju. To se sve narocito primeti kad neko vreme ne zivis tamo i kad to prestane da ti bude svakodnevica, a onda dodjes tamo posle duzeg vremena i prvo sto cujes je psovka ili hvalisanje da je neko nesto kupio. Potrebno je popraviti moral celog drustva.

To je vrlo temenjita promena !!!!

Menjanje maloletne dece po skolama nema do se ne promeni kultura drustva!

A i nije sve do kulture, vec do mentaliteta.....

Pravo pitanje je u ojoj zemlji zivis? u Austriji,Nemackoj i Svajcarskoj deca ni ne galame u odeljenju.... jer su takve kulture,a i mentaliteta!

U Engleskoj, Italiji, Spaniji... bi vec trebalo da bude malo drugacije- zivlje ;) ....

haha aha,ajde sad se seti jel su u tvoje doba bili svi mirni i imali paznju vaspitacice,i ako jesu,TO NIJE BILO NJENOM ZASLUGOM,vec su deca krenula u skolu s odredjenim vaspitanjem i postovanjem starijih,nepoznatih,a jedino su zasluzivali postovanje strogi vaspitaci koji su im iebali kevu i samare delili,oni od kojih su deca cvikala i imala strahopostovanje,jedino tako moze,a danas takvo ponasanje roditelji ne bi dozvolili,niti zakon,jer je drustvo retardirano i deca se brecaju na sve i svakog,a vaspitac moze samo da se povuce i cuti,da bi zadrzao jedva posao,ima i ona kuci decu s kojom ne izlazi na kraj znas,mozda krevise secera daje deci pa su nervozna m
100% tacno od reci do reci. Secam se sebe kao deteta, roditelji su me od pocetka ucili da je nastavnik bog i da tako treba da ga i gledam. Zato moji roditelji nikada i nisu bili pozivani od mojih nastavnika da sastanak zbog evenualnih problema- sa mnom ih nikad nisu imali. Prosto i jednostavno. Takodje u moje vreme ucituelj tj. nastavnik imao je pravo i da podigne glas i da nekog glasno nazove budalom, bilo je dovoljno to samo jednom da uradi u razredu pa da tom detetu ne padne napamet da se ponovo glupira. Uciteljima su oduzeta sva prava kao prava autoriteta pred decom. A tako je nemoguce raditi u prosveti. Al to znaju samo oni koji rade ili su radili po skolama, ostali mogu samo da baljezgaju.

100% tacno od reci do reci. Secam se sebe kao deteta, roditelji su me od pocetka ucili da je nastavnik bog i da tako treba da ga i gledam. Zato moji roditelji nikada i nisu bili pozivani od mojih nastavnika da sastanak zbog evenualnih problema- sa mnom ih nikad nisu imali. Prosto i jednostavno. Takodje u moje vreme ucituelj tj. nastavnik imao je pravo i da podigne glas i da nekog glasno nazove budalom, bilo je dovoljno to samo jednom da uradi u razredu pa da tom detetu ne padne napamet da se ponovo glupira. Uciteljima su oduzeta sva prava kao prava autoriteta pred decom. A tako je nemoguce raditi u prosveti. Al to znaju samo oni koji rade ili su radili po skolama, ostali mogu samo da baljezgaju.
i da ošamari kad treba. mi smo bili gimnazijalci a znali smo da slanje kod direktora znači da ćeš da dobiješ batine ko vo u kupusu. i niko nije crko zbog toga. niti navukao traume. nisu bila povređena ni dečija prava, niti zbog toga bio ugrožen put u svetlu evropsku budućnost...

Jes vala,sad deca imaju više prava od odraslih i mogu da rade šta god hoće.
Joj kako će to svima da nam se obije o glavu kad odraste ta moderna generacija koja misli da može boga za bradu da povuče.

нажалост, због тих батина које су ђаци добијали, сад имамо обрнуту ситуацију --да батине добијају наставници :lol:
..мсм дошли смо до ситуације да се ђацима много толерише,и што треба и што не треба
наравно да треба наћи златну средину...да наставник изгради ауторитет на основу свог знањаи да га ђаци због тога поштују
а не да га се плаше

imam klinca koji je treci razred jedne beogradske osnovne skole. u razredu ih ima trideset i dvoje, a imaju - uciteljicu. jednu mladu uciteljicu koja je pocela da radi pre par godina, bila je prvo neka zamena, a onda stigla u nasu skolu. u razredu ima najvece bogatstvo, nesto na cemu svet ostaje, a ponasa se... pa...
danas smo imali roditeljski sastanak. i opet sam pila bensedin da dodjem sebi posle. kaze ona kako imamo problematicno odeljenje, gde ucenici jedni drugima cepaju radove sa panoa, gde deca dobijaju opusteno batine jer su drugacija, gde jedni drugima podmecu noge da bi sapleli jedni druge, gde se laze, gde se psuje majka detetu koje nema majku... i tako.
objasnila je da vec trojica decaka idu kod skolskog psihologa.
objasnila je da skola ne moze da zakljucava kapije jer to nije po zakonu, iako nam je nedavno u ucionicu usao pedofil.
objasnila je da ne moze da reaguje niti zove dom zdravlja iako ima u razredu devojcicu koja vec godinu dana donosi vaske u skolu.
i tako.
da se ubijem.
ovo sto sam napisala je jos blago. imaju najgori prosek u skoli, ne zna da ih zainteresuje, animira, podstakne, nauci.
mene sad negde strah od toga ko mi vaspirava dete i kakvo ce moje dete postati kad je njoj sve gore navedeno da ne kazem normalno jer nam je to pricala uz blagi osmeh.
ono, poremecena ili zastrasena, ne znam.
vase misljenje i eventualno neki predlog. dal da se nekome kao roditelji zalimo jer svi delimo isto misljenje, ili da cutimo i gledamo kako se deca peglaju, ne uce i slicno.

Problem skolstva je kod nas veliki,i sto se tice obrazovanja i sto se tice vaspitanja!U moje vreme skola je bila vaspitno-obrazovna ustanova,danas niti vaspitava niti obrazuje.Ako se roditelj sam ne potrudi oko svog deteta,ono nece savladati ni tehniku citanja.Plan i program je preobiman i to bespotrebno.Deci se ulivaju informacije instant brzo i daj boze da im ista ostane u glavi.Nastavnici samo slezu ramenima da nije do njih,a nego do koga je!?Kada strajkuju,to cine samo zbog svojih plata.Nijedan strajk prosvetara nije bio za promenu skolskog sistema!!!
Sa druge strane,nastavnicima jesu vezane ruke u kaznjavanju dece ako prekorace dozvoljeno!Deca to znaju,jer im se jos u vrticu usadjuje koja su im prava,bez uporednih obaveza!Nastavnik sada ne sme ni ton da povisi na djaka.Vecina nema nikakvog autoriteta,pa im djaci prave haos na casu.Ljudi,mi nemamo vise ni jednu instituciju koja radi kako treba!Sve su unistili,a sve je lepo funkcionisalo!

Imam sam problem kad je mali kad je bio 4-tom razredu osnovne.
Kontrolni, on sa 93% tačnih odgovora 4, pa kad se pobunio 4+
a sin predsednika opštine 5 sa 79% tačnih odgovora.

Da ne pričam šta joj sve nisam rekao
ali je prestala da ga maltretira.

PS.
Ove godine završio Informatiku sa prosekom preko 9
ide na Masere Informatike i letos će iči na specijalizajciju u USA

Poslednja izmena:

Back