Ucestvovanje u skolskom radu dece

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.556
To je skoro pa cin odmah posle obaveznosti ratovanja u americkim filmovima...

Sta vi mislite o tome?

Moj primer, ali drugacije vreme, znaci nije ovaj sad kapitalizam...
U skoli sam radio svasta, sve sto me je interesovalo ili na trenutak interesovalo...
Pozove me drugarica da idem na neko okupljanje srbista uz recitovanje i citanje, ja odem, citam, ne recitujem nesto da me mnogo interesuje, ali lep dan, uljudan poziv, imao sam vremena, lepo drustvo....a i ja fin gost...
Malo sahisti, malo matematicari , malo fizicari , malo hemicari , malo kompjuterasi, malo planinari itd itd...Znaci sta god me je interesovalo isao sam koliko me je interesovalo...
Moji nista od toga nisu znali , njihovo je bilo da pitaju imas li problema u skoli , nista vise...cak ni za ocene, ali to nije ni bio problem, jer ljudi vide da mi je dovoljno 1,5h posle skole da spremim sve sto treba da se odgovara, svaki predmet, svaka ocena...rutina..
Kampovi, stanice, sve ono sto mora da se putuje, takmicenja, isto ....niti su znali kad idem u skolu, kad pauziram, niti su razmisljali za putovanja, ako nemam trazicu novac.

I meni stvarno nije trebalo da mi roditelji dolaze na koncerte koje sam drzao, bilo kao svirac ili kao orkestar ili kao pevac, jos manje da mi dolaze na takmicenja.
Nisam imao tu kulturu usadjenu da ja neki trud dajem da bih njima nesto dokazao ili pokazao da vredim....kao sto se u filmovima prikazuje od strane glumaca takva scena...
To ne znaci da su me bas vrednovali kako treba....ali vrednovali su dovoljno kao dete, to je dovoljno , ovo ostalo to nemaju pojma..ni dan danas nemaju pojma koliko sam knjiga procitao , odakle mi znanje , verovatno misle kao i forumasi da googlam sve..
Zaboravih , ekskurzije, skole u prirodi, specijalne skole i ostalo , nije mi padalo na pamet da mi tu roditelji smetaju, ali mi nije smetalo kad drugima dodju roditelji da ih isprate ili dodju da ih obidju na skijalistu ili tako nesto...njihova stvar...

E sad, dete moje drugarice je suprotno od ovoga, znaci ono ce da place ako roditelji nisu dosli da ga gledaju nesto , ne znam sta je bilo....ili skola u prirodi, to obavezno mora da se obidje bar jednom u nedelju dana....moje skole u prirodi su bile po mesec dana, uz opciju da mogu da budu dva puta godisnje...ko hoce...sto smatram dobrim gestom moje skole, spoje dva ili tri odelenja i onda ko se prijavi ide u skolu u prirodi sa drugima iz tih odelenja...a ostali idu u normalnu skolu..
Malo promenis odelenjski sastav..

Otud moj stav da je decija samostalnost jako pozeljna, problem je posle sto roditelji hoce da vas naprave kopijama njih samih, pa krenu ruzne stvari....a vi imate razmisljanje prigodno tom vremenu.

Kako dobar post!
Mi između 42- 48 godina, otprilike smo ta samostalna generacija. Roditelji su dolazili samo na roditeljske sastanke, a ni to uvek i to ne zato što ih nije zanimalo nego što su nam verovali :D
Današnja vremena su opasna, evo gledam svaki dan ljudi dolaze po svoju decu (živim pored Osnovne škole) autima, plaše se.
Doduše i ne krivim ih, ali sve je nekako postalo "sterilno", bez duše, što bi se reklo.
Kad se setim pored škole klubova, Istraživači, planinari, Durmitor na mesec dana, e to su bili dani i druženja!
Hvala ti što podsećaš na neke lepše dane. Meni je ove dece danas žao i drago mi je što sam godište na 1970 i neko...

Ja se iskreno nadam da će L. imati barem pola onoga što sam ja imala u školi.
Sva ta druženja, odlasci na ekskurzije, delenje užine......
Što se tiče nje, dosta je samostalna.
Sama radi domaće, sama se priprema za odgovaranja,
Bude tu povremeno i da zatraži pomoć ako nešto ne razume.
Neki projekti od prošle godine koje je imala iz likovnog smo radile zajedno.

Back