UČENJE

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)​

Igra sastavi priču
17.12.2010.

Muštikla
Jutro
Mucnina
Kolona
Polaznik

UČENJE

"Požuri Rade, pobogu dete" već pištećim glasom doziva Vera svog sina sve nervozno pućkajući na onu svoju muštiklu. Ta muštikla joj je bila zaštitni znak a doneo joj je muž sa nekog od svojih službenih putovanja....doneo je on svašta Veri da zabašuri svoje vanbračne izlete kojima nikako nije mogao odoleti.
A Rade......eh, Rade je, kako bih rekla, bio fino dete ali nekako brate spor......spor....da te bog sačuva. Dok on ustane, pa dok podje, pa dok dodje....trista znojeva te oblije. I sad je, u ovo jutro, Rade polazio u prvi razred gimnazije. Otkad se spremaju za polazak on i majka.....bez nje, nema šanse da ode. Iako ga sve čeka spremno, ispeglano, složeno na fotelji, njegov polazak traje....i traje. Nije hteo reći majci da ga muči mučnina još od sinoć. Tek tad bi odlepila. A muka mu je od nervoze zbog tog djavoljeg prvog dana. Posle dolazi drugi, treći i tako u nedogled a on bi najradije ostao kući sam sa svojim mislima, kompjuterom i muzikom. Jako asocijalan momak...nikada nije bio društven. Vazda on i majka sami u kući dok je otac uvek negde. Mati je imala prijateljice koje su dolazile, ona odlazila a on bi se povukao u svoju sobu opremljenu najmodernijom tehnikom i tu je jedino bio sretan....siguran i zaštićen od spoljnog sveta. Takav je Rade.
Napokon podjoše. Vera sve pocupkujući kraj svog krupnog i lepog sina. Ponosna mati .....i neverovatno subjektivna. E, ta preterana subjektivnost joj i nije dozvolila da vidi da joj je dete večito samo sa sobom. Rade se gegao lenjo....sporo....kao da mu je svaki korak predstavljao veliki napor. Svoj nemir je držao u sebi...a i kako bi drugačije. Stigoše nekako do gimnazije.
Ispred vrata izadje neki čovek, reče da predaje matematiku i da se kako ih proziva po odeljenjima postroje u kolonu dva po dva. Čudno.....pre svakog imena ozgovarao je reč polaznik .......polaznik Predić Rade, prvo odeljenje....stani u kolonu. Rade se odvoji od majke i njenih rumenih obraza i užagrenih očiju i lagano, nogu pred nogu krenu ka svom redu. A tamo.....pa tamo je morao da stane pored jedne devojke.....oči je upro u zemlju sve prebacijući se sa noge na nogu....njene su već bile uprte u zemlju i ona se nekako jedva primetno njihala....pa, život će ih oboje naučiti da podignu pogled, zar ne?

PS Dobro jutro blogeri..... pogled gore i idemo u dan....:manikir::kafa:

Sviđaju mi se ove tvoje igre sa riječima....:)od njih nastaju bas simpatične pričice....
Za bogatstvo ideja i šarolikost pisanja,Ljiljočka moja stiže i cvijeće....nije baš kao ovo tvoje,al...zazmuri ;):cvet:

RiadaT.;bt163098:
Sviđaju mi se ove tvoje igre sa riječima....:)od njih nastaju bas simpatične pričice....
Za bogatstvo ideja i šarolikost pisanja,Ljiljočka moja stiže i cvijeće....nije baš kao ovo tvoje,al...zazmuri ;):cvet:

Pa to su zadate reči....svako piše na reči koje je zadao prethodnik. To mi je interesantno jer probudi maštu, raznoliko je i nikad ne znaš kud će te odvesti reči.
Hahhaahah ma ovo tvoje je od srca....ne nalazim manu :heart:

Dobro jutro draga,
Pohvala za ovako angažovan tekst o svima nama, većinom - svima nama.
Ako hoćemo da priznamo, svi smo mi pomalo - Rade Predić, prilično
ogrezli u otudjenost i, evo, malo sam - tužna. Imam više virtuelnih "prijatelja"
no onih s kojima mogu u oči da se gledam, popijem kafu, razmenim recept, pozajmim knjigu, odgledam film....Otudjenost će od nas napraviti emocionalne invalide, bojim se.
I ja ću, iako svesna svega danas Glavu gore i otići u dan:think:

Za pisačCu:cvet:
I kafa, ako želiš...evo:kafa:

mari47;bt163101:
Dobro jutro draga,
Pohvala za ovako angažovan tekst o svima nama, većinom - svima nama.
Ako hoćemo da priznamo, svi smo mi pomalo - Rade Predić, prilično
ogrezli u otudjenost i, evo, malo sam - tužna. Imam više virtuelnih "prijatelja"
no onih s kojima mogu u oči da se gledam, popijem kafu, razmenim recept, pozajmim knjigu, odgledam film....Otudjenost će od nas napraviti emocionalne invalide, bojim se.
I ja ću, iako svesna svega danas Glavu gore i otići u dan:think:

Za pisačCu:cvet:
I kafa, ako želiš...evo:kafa:

Hvala Mari za :cvet:....evo i tebi :cvet: da mi budeš još lepša
Svako čita svojim iskustvom i osećajem.....komjuter.....pa imam neku svoju sliku o tome....ko zna, možda nekad i kažem nešto više, ali svakako da je najteže naći i držati ravnotežu sa realom i ne dati mu da prevlada nad pravim životom.

samo se pitam ,,, dal te macije oci mogu pomoci da istjeram vodu iz uva ,,,,,, nema te pojma samo cujemmmmmm ssssssssssssss .... aaaaaaaaaaaaaaaaaa
skako sam ko lud jutro na da izabacim ali uzalud

hm, sta mi ostaje nego neka curica da me cmokne jako pa mozda izadje :)))
a gdje ninel.... ona ima sigurno ideju kako da izabacim ovu vodu :(((
nije mi Lako...vjeruj te

Sve više Rada (ha)Predića,a sve manje takvih koji stuoaju na ulici u razgovor neusiljeno,nenametljivo i prijatno:D Covi od tih i pola njegove dice (dvoje jesu,dvoje NEĆE! Introverti mamini!)
Nije samo problem vaspitanja več,naravno,okruženja!Gde god da predložim da na Net idu upozorenja kao za duvan-da je škodljivo i opasno duže zadržavanje-MASA GRAKNE NA COVIJA KO DA IM JE MATER (A ono -ko zna šta Coviju mater ta ...)...
Ali,elem-super ti ovo...:klap::klap::klap:

coviax1;bt163144:
Sve više Rada (ha)Predića,a sve manje takvih koji stuoaju na ulici u razgovor neusiljeno,nenametljivo i prijatno:D Covi od tih i pola njegove dice (dvoje jesu,dvoje NEĆE! Introverti mamini!)
Nije samo problem vaspitanja več,naravno,okruženja!Gde god da predložim da na Net idu upozorenja kao za duvan-da je škodljivo i opasno duže zadržavanje-MASA GRAKNE NA COVIJA KO DA IM JE MATER (A ono -ko zna šta Coviju mater ta ...)...
Ali,elem-super ti ovo...:klap::klap::klap:

Hvala Cov.....nije štetan net, potreban je zbog saznanja, komunikacije....smanjuje razdaljine i povezuje ljude, ali i umerenost je neophodna. Treba ih naučiti tome. :)
Zatvorenost dece je postojala i pre....tv, video...sećaš se ....

Back