Ubuntu

Izvesni antropolog je predstavio igricu deci jednog afričkog plemena. Stavio je korpu sa ukusnim voćem blizu drveta i rekao im: Prvo dete koje dođe do drveta dobiće celu korpu.

Kada im je dao znak za start, bio je iznenađen kada ih je video kako hodaju zajedno, držeći se za ruke dok nisu stigli do drveta i podelili voće!

Pitao ih je zašto su to uradili kada je svako od njih mogao sam da dobije celu korpu. Jedna devojčica je jednostavno rekla: „Kako jedan od nas može biti srećan ako su svi ostali tužni?“

Ovo je Ubuntu.

20171222_132638.jpg

Ubuntu znači: „Ja sam zato što jesmo“.

Poslednja izmena:
Ubuntu je koncept, filozofija, način života u Africi. Izraz ljubavi i poštovanja prema celom čovečanstvu, i razumevanje da smo svi potrebni jedni drugima.

Velečasni Villiam E. Flippin, Jr piše:
„Filozofija Ubuntua potiče od reči Nguni, ubuntu što znači ’kvalitet biti čovek’. Ubuntu se manifestuje kroz različite ljudske postupke, jasno vidljive u društvenim, političkim i ekonomskim situacijama, kao i među porodicom.“

„Ubuntu ngumtu ngabanie abantu“ („Čovek je osoba kroz druge ljude“) se uči od malih nogu među Afrikancima. To je poslovica koja opisuje pogled na svet da svoje sopstvo dugujemo drugima – da smo pre svega društvena bića, i da nijedan muškarac/žena nije ostrvo (ili kako Afrikanci kažu: „Jedan prst ne može pokupiti zrno .”)

Ubuntu je koncept, filozofija, način života u Africi. Izraz ljubavi i poštovanja prema celom čovečanstvu, i razumevanje da smo svi potrebni jedni drugima.
zato beli covek ima drugu koncepciju.. daj mi sve i odma, ako treba i na tudju shtetu!

to je pogresan koncept koji nam se namece vec 2000+ godina: "covek je coveku vuk" ili "cilj ne bira sredstva"....

primer, americki indijanci.. (oni su zhiveli u skladu sa prirodom i sobom a onda je dosao evropski covek i izbetonirao ameriku)!

Back