Убод Крпеља

Bobi N

Obećava
Poruka
99
Пре неколико сати сам извукао крпеља из коже :confused:. Место убода је било црвено (пречника можда 1cm), тек малчице издигнуто. Место убода је сада већ доста мање црвено. Нисам био код лекара, јер претпостављам да ће ми рећи да пратим ситуацију у наредним данима и да се јавим ако се појаве симптоми лајмске болести.

Занима ме да ли је пролазак црвенила добар знак или се првобитно црвенило повуче чак иако је дошло до заразе лајмском болешћу? На пример, убоде вас заражени крпељ, скинете га, првобитно црвенило се скроз повуче, па после 5 дана крене поново да црвени и појави се онај круг... Или се, у случају заразе, црвенило не повлачи уопште, него само настави да расте?

Још нешто - колико брзо закачени крпељ расте? Овај је био доста мали, када сам га згњечио у њему је било мање крви него у комарцу. Да ли то значи да је ту био тек пар сати? Колико велик би био да је, рецимо, био на мени 2 дана?

Поздрав!

Важно је да крпељ буде извучен цео, дакле и глава. Крпељ се извлачи тако што се "одшрафљује", буквално, окреће се у смеру супротном од смера казаљке на сату.
Да, треба да пратиш ситуацију, да ли ће се појавити црвени круг око места убода после пар дана.

Хаха, када сам објавио питање, прочитао сам га и одмах ми је било јасно да сам невешто написао то гњечењу. То је уследило након скидања са коже, наравно.

- - - - - - - - - -

Скинуо сам гомилу крпеља са паса, али овај мој је скинут убедљиво најлакше. Кад сам га приметио, кренуо сам прстима према њему а он је некако сам отпао. Нисам сигуран за његову главу, мада ме она и не брине, јер сама глава не може пренети заразу. Вероватно може да се упали убодено место због страног тела? Ако то буде случај, није проблем - стерилисаном иглом ћу раскопусати кожу, извадити је и очистити рану. Битно ми је само да ме није заразио.

glava jeste najveci problem

Зашто то кажеш? Бактерија која изазива лајмску болест се налази у стомаку зараженог крпеља. Битно је да крпељ не "поврати" садржину свог стомака у домаћина. Због тога је битно да не дође до стискања и гњечења паразита, јер на тај начин убризгамо у себе бактерију. Ако се одстрани тело креља, то јест његов стомак, нема више могућности заразе. Сама глава је не преноси. Могуће да и она може изазвати неке компликације, али не знам какве - ипак је то само мало страно тело. Нешто као када нам се комад иверице забије под кожу... Веома могуће да грешим, али мислим да је глава крпеља у кожи нека врста механичке повреде која не може бити много опасна.

ti to stvarno mislis?
da se bakterije ne prenose pre nego sto ti se krpelj ne ispovraca u ranu?
bojim se da onog momenta kad si ujeden, ako nemas srece, istog si i zarazen

Човек је заражен оног момента када у његов крвоток доспе бактерија из стомака паразита. До тога не долази одмах након уједа. Зато и кажу да је потребно извадити га што пре, у првих 24-36 сати. Ако је крпељ извађен у том року много је мања шанса да дође до заразе.

Човек је заражен оног момента када у његов крвоток доспе бактерија из стомака паразита. До тога не долази одмах након уједа. Зато и кажу да је потребно извадити га што пре, у првих 24-36 сати. Ако је крпељ извађен у том року много је мања шанса да дође до заразе.

mnogo manja ne znaci i da je to obrazac
samom ujedom oboleo krpelj prenosi bakteriju
ako nije zarazen, mozes da ga pustis da se napije i sam otpadne
ako ej zarazen, cim te ujede morao bi da primis terapiju

mnogo manja ne znaci i da je to obrazac
samom ujedom oboleo krpelj prenosi bakteriju
ako nije zarazen, mozes da ga pustis da se napije i sam otpadne
ako ej zarazen, cim te ujede morao bi da primis terapiju

Могуће, моје знање је на нивоу онога што нам је свима доступно. Далеко од тога да сам стручан.

Да се вратимо на моје првобитно питање - да ли је смањење црвенила на месту убода знак да крпељ није био заражен? Или се црвенило повуче и код уједа зараженог крпеља, па се поново врати након више дана?

Tacno.
Prvo, velike su sanse da krpelj uopste nije imao Boreliju ili neku drugu bakteriju u sebi. Ako, pak, jeste imao neku, sanse su minimalne da se zarazis ukoliko nije "povratio". I ovo za 24h je isto tacno.
Ono sto nije tacno je da treba vrteti krpelja pri skidanju. Postoje neki instrumenti za skidanje krpelja koji su dizajnirani tako da dovode do odredjene rotacije, ali ako koristis pincetu, treba samo da ga uhvatis sto blize koži i da lagano povlacis na gore. Ako vrtis, mozes dovesti do toga da mu se usni deo odvoji od tela i ostane u kozi, mada nije strasno ni ako se to desi. Najvaznije je nikako ne stavljati neka ulja, perolej i slicne supstance iz narodnih prica, jer mogu da izazovu da krpelj izbaci sadrzaj nazad u krvotok, a sa sadrzajem i patogene.

Ako si krpelja lepo skinuo, ne moras da ides kod lekara. Narednih dana prati lokalno izgled na kozi i obrati paznju na svoje opste stanje, pa ako se pojave neki simptomi, onda se obavezno javi lekaru. Najverovatnije ce sve biti ok i nece ti trebati nikakva terapija.

Tacno.
Prvo, velike su sanse da krpelj uopste nije imao Boreliju ili neku drugu bakteriju u sebi. Ako, pak, jeste imao neku, sanse su minimalne da se zarazis ukoliko nije "povratio". I ovo za 24h je isto tacno.
Ono sto nije tacno je da treba vrteti krpelja pri skidanju. Postoje neki instrumenti za skidanje krpelja koji su dizajnirani tako da dovode do odredjene rotacije, ali ako koristis pincetu, treba samo da ga uhvatis sto blize koži i da lagano povlacis na gore. Ako vrtis, mozes dovesti do toga da mu se usni deo odvoji od tela i ostane u kozi, mada nije strasno ni ako se to desi. Najvaznije je nikako ne stavljati neka ulja, perolej i slicne supstance iz narodnih prica, jer mogu da izazovu da krpelj izbaci sadrzaj nazad u krvotok, a sa sadrzajem i patogene.

Ako si krpelja lepo skinuo, ne moras da ides kod lekara. Narednih dana prati lokalno izgled na kozi i obrati paznju na svoje opste stanje, pa ako se pojave neki simptomi, onda se obavezno javi lekaru. Najverovatnije ce sve biti ok i nece ti trebati nikakva terapija.

ako ga ovako vuces 99,9% je da ces mu odvojiti glavu od tela..krpelj mora da se odvije suprotno od kazaljke na satu i to tako sto se uhvati prstima ili pincetom sto blize kozi da bi se uhvatio za glavu
u svakoj radnji koja prodaje hranu za ljubimce mozete da kupite tu plasticnu viljuskicu sa kojom lako odignete i odvijete krpelja sa koze

Зашто то кажеш? Бактерија која изазива лајмску болест се налази у стомаку зараженог крпеља. Битно је да крпељ не "поврати" садржину свог стомака у домаћина. Због тога је битно да не дође до стискања и гњечења паразита, јер на тај начин убризгамо у себе бактерију. Ако се одстрани тело креља, то јест његов стомак, нема више могућности заразе. Сама глава је не преноси. Могуће да и она може изазвати неке компликације, али не знам какве - ипак је то само мало страно тело. Нешто као када нам се комад иверице забије под кожу... Веома могуће да грешим, али мислим да је глава крпеља у кожи нека врста механичке повреде која не може бити много опасна.
Gresis,glava regenerise telo i nastavlja krvotokom prema mozgu,tako usput zarazi organizam.Ako vidis da ima jos nesto da se srni u pori gde je bio,idi odmah kod lekara,da to provere,ako nema nista,samo cisti to mesto alkoholom dok se ne povuce to crvenilo skroz.Ima dosta vrsta krpelja i ne izazivaju sve vrste lajamsku bolest,ali ponavljam,ako nisi siguran idi kod lekara,nek to pregledaju.Ako slucajno imas lupu,pogledaj kroz nju mesto gde je bila,da nema nest slucajno.

Кажу ухватиш га пинцетом за главу и онда вртиш. Иначе, како кренеш да га вадиш глава се завлачи све дубље, скидао сам детету прошле године.

Gresis,glava regenerise telo i nastavlja krvotokom prema mozgu,tako usput zarazi organizam.Ako vidis da ima jos nesto da se srni u pori gde je bio,idi odmah kod lekara,da to provere,ako nema nista,samo cisti to mesto alkoholom dok se ne povuce to crvenilo skroz.Ima dosta vrsta krpelja i ne izazivaju sve vrste lajamsku bolest,ali ponavljam,ako nisi siguran idi kod lekara,nek to pregledaju.Ako slucajno imas lupu,pogledaj kroz nju mesto gde je bila,da nema nest slucajno.

Уколико из те малене главе може да се регенерише читава јединка, онда су крпељи бића са убедљиво највећом способношћу регенерације. Не верујем да баш може цео организам да настане из те мајушне главе. Како год, мени се убодено место смирује, није више тако црвено, не осећам било какву иритацију. Да је глава остала, претпостављам да не би било тако.

Што се тиче анализе крпеља, прочитао сам да је раде у Луј Пастеровом заводу у НС. Кошта 3000 динара и резултат се добија истог дана. Али авај, уништио сам крпеља убрзо након вађења.

ako ga ovako vuces 99,9% je da ces mu odvojiti glavu od tela..krpelj mora da se odvije suprotno od kazaljke na satu i to tako sto se uhvati prstima ili pincetom sto blize kozi da bi se uhvatio za glavu
u svakoj radnji koja prodaje hranu za ljubimce mozete da kupite tu plasticnu viljuskicu sa kojom lako odignete i odvijete krpelja sa koze

http://www.bada-uk.org/correct-tick-removal

pogledaj stavku 5 :)

Osim toga, ako cemo da budemo precizni, on uopste nema glavu, vec usni deo sa senzornim nastavcima:

Evo i na srpskom ukratko sve objasnjeno.

Poslednja izmena:

Ti, hrabreći sebe, lupetaš gluposti !

Уколико из те малене главе може да се регенерише читава јединка, онда су крпељи бића са убедљиво највећом способношћу регенерације. Не верујем да баш може цео организам да настане из те мајушне главе. Како год, мени се убодено место смирује, није више тако црвено, не осећам било какву иритацију. Да је глава остала, претпостављам да не би било тако.

Што се тиче анализе крпеља, прочитао сам да је раде у Луј Пастеровом заводу у НС. Кошта 3000 динара и резултат се добија истог дана. Али авај, уништио сам крпеља убрзо након вађења.
To ti sa sigurnoscu govorim da moze da se krece iako mu je ostala samo glava sa onim rogovim,t.j. to su mu noge sa kojim se lakse uvlaci u kozu i ako udje u krvni sistem,da uopste nije bezazleno.Idi ti kod lekara,mozda ti daju neki antibiotik,ako nesto primete,mozda ce ti dati i protivtetanus ili neki jaci antibiotik.Nedaj boze i voleo bih da si ga stvarno izvadio skroz,ali ako nisi,posle nekoliko dana se pojavi crveni krug i to je znak da je neka zaraza u pitanju,a kad udje u krvotok,niko je ne moze naci,a napada pravo na mozak.Ne igraj se,proveri nemoj da ti bude tesko.

Back