Ubistvo vojnika!

Član komisije, doktor Slobodan Savić rekao je da zbog položaja puške u odnosu na telo nije moguće da je Jakovljević izvršio samoubistvo, jer je prvi metak završio u levom delu tela Jakovljevića, dok su druga dva u desnom delu, što je nemoguće kada čovek želi da izvrši samoubistvo.
:roll: :?: :idea: :roll: :?: :idea: :roll:

Ma izvrsio samoubistvo iz zasede... Teoretski je nemoguce na osnovu svega nadjenog i objavljenog da je doticni izvrsio samoubistvo...

Pitanje je samo zasto se skriva istina iza nekoliko nebuloznih verzija dogadjaja...

..pa od samog starta je bilo jasno da teorija o samoubistvu nema veze....verovatno su videli nesto sto nisu smeli.....
...na zalost,tako nam je stanje u drzavi....jos ce na kraju sverceri da zavladaju(ako vec ne vladaju)

Dva mlada zivota izgubljena, sve ovo ce se verovatno razvlaciti po istragama i sudovima jos bar 5 godina dok ne budu sigurni da su ih svi zaboravili (citaj: tada cemo ispirati usta necim drugim).

Welcome to Hell, we call it Serbia

Kazanova:
Kakvi li ce sada debili rasti, bas je sramota. Ocigledno je da je ovoj vlasti (mislim na strukturu vlasti jos od 2000-e) bas to i cilj a sluzenje vojske u civilu, znaci ponizenje licnosti, negiranje samoga sebe,licno ponizavanje i stavljanje pod nogu dostojanstva i ponosa. Odluka maminih mezimaca da se prihvate pranja pelena je za regrute, pod ovakvim uslovima velika sramota dosad nigde zabelezena u roku sluzenja armije. Moze li se to zvati priprema i spremnost za odbranu otadzbine u koliko sutra bude potrebno. Nije li to sada moralan pad pojedinaca, za razliku od onih koje su majke othranile i s ponosom slale sinove na odsluzenje vojno roka, na sazrevanje kako se to nekada smatralo. Nekada ko je od regrutne vojne komisijenije proglasen za trajno nesposobnog za sluzenje vojnog roka smatrao se otpisanim. To je bio moralni krah porodice. Svaki takav nesrecnik koga je zadesila takva sudbina proganjao je osecaj ponizenja. Slati regruta u vojsku bio je ponos svake majke sto je rodila sina sposobnog da brani otadzbinu. Sa puskom u ruci izvrsava sve postavljene zadatke. Ispracaj vojnika u nekim krajevima je i danas cin ravan zenidbi. Devojke su sa dikom dolazile na ispracaj, kod druga, komsije... nabacivale mu drugarice ili se same nudile...

Kakav je osecaj danasnjih majki, koje su otpratile sinove i umesto muskog poziva, peru pelene u obdanistima. Da li je i to rod ili ves sutra potreban srpskoj vojsci u ulozi odbrane otadzbine? Gde takve svrstati, u savremene dezertere ili popularno vojne begunce, kukavice, otpadnike drustva, ili sasvim nesto trece, mozda falsifikate muskosti. Takodje je nekada (ali ne toliko davno) devojke su izbegavale momka koji nije odsluzio vojsku, smatrao se nesposobnim i za zivot, kakav je to muskarac... Pa zene imaju vece muke pri porodjaju, od samog sluzenja vojske (kako bi se one menjale sa nama?!).
Bilo kako bilo to je srpska tragedija, nesmisljen akt donosenja jedne takve odluke da se vojni rok moze sluziti u civilu pa makar i u klubu pedera. Da se razumemo, nemam nista protiv nege malisana u decjim obdanistima, ali ne i od regruta civilnog roka specijalaca za pranje pelena.
svidja mi se vrlo ovakav nacin razmisljanja,svaka cast, nisi dzabe kazanova :lol:

Ne znam da li je te vojnike ubio neko sa strane, ili su se oni među sobom obračunali, ali jasno je da Preleviću i njegovoj družini uopšte i nije stalo do vojnika, već do nečeg drugog. Njima je stalo do rušenja ugleda i poverenja koje Vojska u narodu uživa, kako bi, u dogledno vreme, što lakše prošlo njeno "demontiranje" (brojčano smanjenje, oružano slabljenje i svođenje na puku formalnost). Jasno je da je to "demontiranje" u interesu Amerike i NATO pakta.

I to rušenje ugleda i poverenja VSiCG u narodu uspešno sprovode. Prema svim istraživanjima, ugled Vojske u narodu je drastično opao, a glavni uzrok je upravo ovaj slučaj ubijenih vojnika. Najgore prolazi baš ta Gardijska brigada, u koju je odaziv regruta ranije bio oko 95%, a sad je sveden na oko 60%.

Znači li to da ako je 2+2=5 onda je i 4+3=9 ?

Možda i jeste, ali ja ne znam za takvu matematiku.

Vojna istražna komisija je dala svoj izveštaj i on glasi: ne postoji niti jedan trag koji bi ukazivao na delovanje trećeg lica i tu je tačka.

Prelevićeva komisija, u kojoj glavni veštak, Gradimir Konstantinović, ne ume da umetne okvir u pušku, dok je njegova pomoćnica, Ivanka Baralić, studirala 12 godina da bi na kraju završila sa prosečnom ocenom 6.67, protivzakonito je formirana i ni po kojem osnovu nema pravo da radi to što radi.

U svakom slučaju, Prelević je postigao ono što je hteo, bilo da je u pravu, ili da nije. Poverenje naroda u vojsku je, u svakom slučaju, ozbiljno narušeno.
I yebeš taj narod u kojem ljudi kao Prelević mogu bilo šta da naruše... Koliko još niže možemo da padnemo?

Davinic , onaj sudija Tufegdzic i njihovi pajtosi unistavaju vojsku,( treba ih odmah pohapsiti).Samim laganjem i skrivanjem dokaza to rade , a ne rade to roditelji koji imaju sva prava da saznaju istinu.To sto vidite neku zaveru da se unisti vojska , pa zar to sto bi otpustili par oficircica i par poslali u zatvor znaci da se vojska raspada.Ako je tako onda i nek se raspadne.

Kazanova ne znam da li si bio u vojsci i gde ako jesi.Zar ne mislis da ljudi ne zele tamo zbog besmisla svega onog sto se radi tamo, zbog ponasanja oficira prema njima oficirska cast ja stvarno ne znam sta je to , nisam video na delu.A tvoj bes prema civilnom sluzenju je bezrazlozan, zar ne mislis da svako ima pravo da izabere sta ce da radi.Ne mozes naterati nekog da brani drzavu, drzava mora to da zasluzi.

Bravo Đenka stvarno si izneo jake argumente.Svaka čast!E tek ću sad da poverujem da su se poubijali.

Poverenje naroda u vojsku.Stvarno je glupo , pa ko je još imao poverenje u ovu i ovakvu vojsku.Ne znam ni za tebe da li si bio u vojsci.Ali znam da neograničeno veruješ Tufegdžiću , pošto sa tolikim žarom prenosiš njegove reči.Već smo dovoljno nisko pali kad se krije istina .Istina se po bilo koju cenu mora saznati.

Tek Gardijska brigada ništa nije vredela (nekada možda i jeste , ali u poslednjih par godina definitivno ne).

00 Chief Parish:
Poverenje naroda u vojsku.Stvarno je glupo , pa ko je još imao poverenje u ovu i ovakvu vojsku.

Prema svim dosadašnjim istraživanjima javnog mnenja, SPC i Vojska su institucije koje su uživale najveće poverenje građana. Posle ovih ubistava u Gardijskoj brigadi i sve medijske halabuke koja je oko toga dignuta, Vojsci je rapidno opala popularnost u narodu. To nije ničija proizvoljna ocena, već merljiva statistička činjenica.

00 Chief Parish:
Kazanova ne znam da li si bio u vojsci i gde ako jesi.Zar ne mislis da ljudi ne zele tamo zbog besmisla svega onog sto se radi tamo, zbog ponasanja oficira prema njima oficirska cast ja stvarno ne znam sta je to , nisam video na delu.A tvoj bes prema civilnom sluzenju je bezrazlozan, zar ne mislis da svako ima pravo da izabere sta ce da radi.Ne mozes naterati nekog da brani drzavu, drzava mora to da zasluzi.

Necu iznositi svoje licne podatke, razumeces... ali sam bio u kontaktu sa ljudima, generalima i raznoraznim faktorima, tako da mnoge stvari sam znao jos onda da ce se sada zbiti (i video stvari o kojima ti mozda samo mozes da sanjas, na moju zalost i srecu).

Nisam besan na civilno sluzenje, postoje takve sluzbe u vojsci, ali ako ces me shvatiti, sada se zahteva da se od sposobnih momaka stvore cistacice (najomrazenije rabote u vojsci)... ali o tome bi moglo neko sluzbeno vojno lice da malo detaljnije komentarise a ne ja, ja nisam kompetentan za to.

Ne samo ovo ubistvo vojnika da je poremetilo tu ustanovu, vec se islo postepeno i kod naroda da i on izgubi moral za zivot a kamoli odbranu zemlje. Mozda ove cinjenice su povezane: lovljenje haskih optuzenika (prvenstveno nekih oficira Pavkovica i Lazarevica) koji su uspesno branili Kosmet, strah drugih sposobnih oficira da uopste pomisle na bilo kakvu odbranu, izbor Ramusa Haradinaja za premijera, plan da se 2005-e resi status Kosova (otcepljenje i stvaranje Velike Albanije), lvast koja ionako samo sebe gleda (koja nema nimalo odlucnosti vec ceo svoj opstanak svodi na afere i raznorazne zavrzlame, koje ispira mozak svojim ziteljima... vidis da mnogim aovde i jeste)... jednom recju: ruke su nam vezane u svakom pogledu, vojno a i diplomatski (ono sto bi moglo diplomatski da se uradi i ljudi koji su postavljeni da to urade, oni ne rade).

Ja sa strepnjom docekujem ovu 2005-u. Samo slepcima kod ociju, moze biti lepo.

какве глупости,чињенице су чињенице
До октобра 2000.поверење је било преко 90%,чак и добар део досове власти,у септембру ове године-67%,после погибије гардиста-30%.То објављују сви медији,то није Ђенкина произвољна оцена,сви медији објављују,и то са осмехом од увета до увета

Kazanova:
Ne samo ovo ubistvo vojnika da je poremetilo tu ustanovu, vec se islo postepeno i kod naroda da i on izgubi moral za zivot a kamoli odbranu zemlje. Mozda ove cinjenice su povezane: lovljenje haskih optuzenika (prvenstveno nekih oficira Pavkovica i Lazarevica) koji su uspesno branili Kosmet, strah drugih sposobnih oficira da uopste pomisle na bilo kakvu odbranu, izbor Ramusa Haradinaja za premijera, plan da se 2005-e resi status Kosova (otcepljenje i stvaranje Velike Albanije), lvast koja ionako samo sebe gleda (koja nema nimalo odlucnosti vec ceo svoj opstanak svodi na afere i raznorazne zavrzlame, koje ispira mozak svojim ziteljima... vidis da mnogim aovde i jeste)... jednom recju: ruke su nam vezane u svakom pogledu, vojno a i diplomatski (ono sto bi moglo diplomatski da se uradi i ljudi koji su postavljeni da to urade, oni ne rade).

Ja sa strepnjom docekujem ovu 2005-u. Samo slepcima kod ociju, moze biti lepo.

Kol'ko rekoh BETA vec javlja

23. decembar 2004.
Prvoslav Davinić, ministar
VOJSKA IDE NA JUG SRBIJE

BEOGRAD - Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić potvrdio je da Vojska SCG pojačava svoje snage u području juga Srbije kako bi sprečila eventualne bezbednosne izazove. Davinić je rekao da je doneta odluka da se komanda kopnenih snaga uskoro premesti iz Beograda u Niš i da se trenutno pripremaju dva bataljona vojske koji će biti razmešteni prema potrebi na određene lokacije na jugu Srbije.

- Nema razloga za zabrinutost građana i bezbednosna situacija na jugu Srbije trenutno je stabilna. Ovim merama samo želimo da poručimo da smo u stanju da odgovorimo na sve bezbednosne izazove. To je jasna poruka svima koji bi želeli da ugroze bezbednost građana na jugu Srbije - poručio je Davinić, i dodao da se ne priprema za rat.

(BETA)

Skupština SCG
NAŠI VOJNICI U MIROVNIM MISIJAMA

BEOGRAD - Skupština SCG usvojila je Zakon o učešću profesionalnih vojnika iz SCG u mirovnim misijama u svetu. Za Predlog zakona glasao je 51 poslanik iz Srbije, protiv su bila 22. Iz Crne Gore za zakon su glasala 22, a protiv je bio jedan poslanik. Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić nije obrazložio ovaj zakon.

Tomislav Nikolić (SRS) zamerio je ministru odbrane što to nije učinio, istakavši da je dužan da građanima objasni gde to planira da šalje vojnike.
- Pored toga što predviđa učešće profesionalne vojske u mirovnim i humanitarnim operacijama, Zakon govori i o aktivnostima koje nisu precizirane, pa time ostavlja otvorenu mogućnost da se naši vojnici šalju i u ratove. Nema srpske dece za odlazak u takve operacije, jer smo mi sinove rađali da brane Srbiju. Nismo ih rađali da brane tuđu vojsku - kaže Nikolić.

(BETA)

Na ovu drugu vest bih pitao "demokrate", jesu li oni to bese protiv rata? Hocemo li mi biti mobilisani i poslati mozda i na Tajvan, Juznu Koreju, Iran, Siriju (ili na vec postojeca: Afganistan, Irak...)... kao buduca americka zarista i voditi njihove ratove... ili cemo samo poslati nase vojnike na Kosmetu? Neka mi neko pametniji od mene objasni: koja smo mi to svetska sila da vodimo tudje ratove? Sta ima Srbija protiv Iraka, Libije... trebamo li da branimo Jevreje od Palestinaca (a ne svoje Srbe od Siptara?)? Je li ova vlast izabrana na kontu toga sto je bivsa branila Srbe i bila optuzivana za izazivanje ratova a sada nova vlast da vodi tudje protiv naroda koga uopste i ne poznaje i sa kojim uopste nije nikada imala nesredjene odnose?

Kazanovo,
Jeste ciscenje najveca sr*nje u vojsci , ali ako ti ljudi zele da to rade niko ih ne moze naterati na nesto drugo.Kako to mislis da su sposobni a ne zele da budu u pravoj vojsci.Mislis li da bi oni u ratu bili od neke koristi?

Sto se tice poverenja u vojsku ja to govorim ne po nekim statistickim podacima vec po reagovanjima ljudi iz moje okoline kada se pomene vojska.Od 90-ih kada je sve ovo pocelo kad su ljudi videli koliko ona ustvari vredi.Veoma mali broj njih je imao pozitivno misljenje , oni koji nisu imali nikakav uvid sta se tamo radi.Govorim iz iskustava onih koji su bili na ratistima , koji rade u vojsci , onih koji su sluzili vojni rok itd.A ni meni vojska nije ulila poverenje.

Pa zar treba da skrivamo istinu.Da je vojska resila odmah ovo ubistvo , da nisu lagali i skrivali verovatno nebi doslo do sveg ovog.

I naravno da sam protiv bilo kakvog slanja nasih vojnika u misije po svetu.Samo jos tu bedu treba da navucemo na vrat.

U svetu ima preko 4 miliona Srba, ne znam koliko ima Siptara i ostalih sa Balkana ali oni zestoko lobiraju po Americi (kao najvecoj super sili danasnjice) za svoje interese.
Kad Shiptari skupe recimo 4 miliona dolara za izvesne senatore i njihovu kampanju po Americi,Srbi skupe 250000.
Jel to shto su nasi iz dijaspore siromashni?
Ne, nego svako gleda svoju guzicu, a posle nam kriv drugi sto nismo u stanju da pratimo svetska desavanja.
Na zalost to koshta i drzava se ne brani ovde, kako stvari stoje, nego u Vashingtonu, ako hocemo da je sachuvamo.
Ja Amere uopste ne gotivim, a jos manje nase lokalne gluposti i politichko slepilo.

Tacno prijatelju. Dijaspora gleda samo sebe i svoju guzicu, pri tome su vrlo podeljeni, svako bi voleo da je neki lider (a u stvari je lidercic, ma obican smrtnik) i da se on kao nesto pita. Nikada nisu, ako hoce da uticu i da pomognu nama ovde, da su se zauzeli i da su nam barem pomogli da ne stradamo mnogo, gotovo da uopste i ne stradamo. Ocekuju da mi za njih sredimo stvari i da dodju na gotovo. Takav nam je i nas prestolonaslednik, kad god sam procitao njegov intervju, samo sam mogao videti da nam soli pamet ili prica o onome sto sam vec odavno znao.

S druge strane, ta ista dijapora je i razocarana vlastima pre, opozicionarima tadasnjim (danasnjim vlastodrscima) koje su pomagali i sakom i kapom dok su oni taj novac trosili nemilice samo za sebe. Takodje i iz razloga sto su mnogi opozicionari tam oblatili nas narod (pricali ono sto bi ti voleli da cuju kako bi dobili neki poencic kod tih zapadnih sila) a nama sa tog putesestvija dizali adrenalin o boljitku, boljem zivotu i o nacionalnoj slavi srpskog naroda.

I da se osvrnem na nasu Vojsku.
Istu sam sluzio i bio aktivni uchesnik rata, ali ono sto mi je smetalo tada, a i sada(jer se nishta nije promenilo)jesu ostaci komunizma i takvog nachina razmisljanja i ono nashe tipichno "lako cemo".
Jedan nas oficir stariji od 40 godina vaspitavan je u tom duhu i njemu je smrtno tesko da se sada menja.
Zastarela organizacija, doktrina-nachin komandovanja, razmisljanja, ponasanja.
U profesionalnoj Vojsci nema mesta za oficira koji izbaci stomachinu i ne moze da pretrchi ni 100 m(pa makar bio i general) i gleda samo kako da mazne neshto iz magacina, grebe se za chinove i privilegije, a u ratu ostavlja vojsku i sklanja se u pozadinu.
Treba reci i to da i vojska nije imuna na korupciju i ostale boljke naseg drustva(da ih sad ne navodim).
Svaka chast pojedinim chasnim i postenim oficirima koji se trude da nesto urade, ali na zalost, oni su jos uvek u manjini.
Otuda i svi ti pokusaji zataskavanja ubistva, kradje itd.
Moj ortak je kao komandir straze svojevremeno uhvatio u kradji svog nadredjenog oficira i da nije imao jos drugara pored sebe sa puskama na gotovs, sad bi bio pokojni.
Ne pravim paralelu sa ubistvom dva vojnika, ali ako pogledamo sta se sve desavalo u poslednjih deset godina, jasno je da tu neshto debelo ne shtima.
Pitanje je, ko ce sad da iskoreni korupciju i sumnjive rabote u Vojsci.

Sve to što si napisao je, u većoj ili manjoj meri, istina. Ali problemi Vojske ne treba da se rešavaju u medijima. Pogotovo ne na B92, koja našu vojsku predstavčka kao zločinačku.
Američki mediji se smatraju najdemokratičnijim na svetu (neopravdano), ali oni nikad ne blate aneričku vojsku u javnosti, iako ona non-stop čini ratne zločine širom zemaljske kugle. Tek po nekad iskrsne neki skandal, kao na primer ona zlostavljanja u zatvoru Abu Grajb.

Vojska je jedan od nosećih stubova skoro svake države i ne sme da se slabi i podriva u narodu iz kojeg izniče.

Naravno da Vojska treba da bude stub svake drzave i ponos. Da uliva poverenje svakom gradjaninu ove zemlje, sto se teskom mukom stiche, ali vrlo lako gubi i to zahvaljujuci pomenutim aferama.
Slazem se da problemi treba da se resavaju unutar Vojske, ali kad se ovakve stvari desavaju, pogotovo narodu koji je preziveo pakao proslih ratova i bombardovanja NATO-a, gubitak svojih najmilijih u poslednjih deset godina, onda nije chudo sto svi ti roditelji, chija deca sluze vojni rok, kao i cela javnost, zahtevaju da se sve obelodani i iznese u javnost.
Oni jednostavno nece vise da gledaju i slusaju glupava i naivna obavestenja Vojske i ne zele da se takve stvari zataskavaju.
Zato se i obracaju medijima, jer su nemocni i ochajni, niko ih drugi na kraju krajeva i ne slusa, ni predstavnici Vojske ni Vlada, ni Ministarstvo.
Ovom narodu je dosadilo da se godinama sve gura pod tepih.
Neko treba da odgovara za sve to, a odgovor se sam namece ko bi to trebao da bude.
Mediji mogu da utichu nepovoljno, ALI ONI NISU NAJODGOVORNIJI.

OPET UBIJEN VOJNIK NA STRAZI U LADJEVCIMA, KOD KRALJEVA

Ovo je sad ocigledno da se radi o napadu na vojsku i na njeno konacno slamanje. Strane obavestajne sluzbe izgleda rade svoj posao u razbijanju i unutrasnjem podrivanju nase vojske. Doduse, zvanicnih izvestaja jos nema, ali se, kako je saopsteno, ocekuju za 7 dana.

Kako je javljeno na licu mesta izasle su 5 komisije iz svih oblasti i nadajmo se da ce ovog puta bar jedna od njih objaviti pravu istinu. Sada se ne moze vise govoriti o nekakvom samoubistvu ili necem drugom, osim na napade na strazu i ubijanje vojnika sa tacno odredjenim ciljem.

Ministar Davinic sa kompletnim armijskim vrhom ovog puta bi trebalo da odmah podnese ostavku, jer se postavlja pitanje: sta oni uopste rade? Njihova nesposobnost je ocigledna. Medjutim, Davinic se bas nesto ne sekira, kol'ko ja vidim.

Odabran je veoma perfidni nacin ubijanja vonika koji vodi totalnoj destabilizaciji vojske, jer se odmah preko medija stvara klima nepoverenja u vojsku kako roditelji nebi slali svoju decu na odsluzenje vojnog roka. Sve je to providno, ali niko iz drzavnog ili vojnog vrha da da tacnu istinu! Ovo je sramota Tadiceva, koji je prvi poceo sa nekom, samo njemu poznatom reorganizacijom vojske i njenom unistenju, dok se Siptari, sa druge strane, spremaju za rat, kupujuci nova naoruzanja, zatim, premijera Kostunice i cele vlade Srbije, zato sto na sve ovo cute kao mule, kao da se ne radi o nasoj vojsci, kao i nesposobnosti vojnog vrha.

Svi oni moraju da poloze racune za pogibiju vise vojnika. Ako neznaju onda neka podnesu ostavke i docice oni koji ce ovakve stvari znati i saznati. Proslu DOS-ovsku vladu su potresale afere, koje su sami izazivali, tj, pljackali sto su mogli, pa ih je ponela megalomanija i gramzivost.

S druge strane - da nije vec poceo siptarski napad na Srbiju, jos ubistvom prva dva vojnika u Topcideru?

Back