У вези докторских студија

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Premijer86

Zainteresovan član
Poruka
259
Да ли има овде неко ко је прошао кроз докторске студије, уписао, тек треба да упише, неки асистент, доцент, професор на факултету? Наиме, нисам једно време живео у Србији и требају ми неке информације.

1. Знам да се приликом уписа докторских студија гледа просек (не испод 8), да ли се поред просека гледа и дужина студија? Мало ми је нелогично да неко нпр. студира 10 година и заврши са просеком изнад осам може да упише докторске исто као и неко ко је завшио у року са истим просеком?

2. На који начин се члнаци објављују у научним (стручним) часописима, да ли је тешко пробити свој текст? Или то у оквиру факултета постоје неки часописи који објављују чланкове својих доктораната и како то уопште иде?

3. Општи утисак са докторских студија

4. Пошто су докторске студије по природи ствари скупље од основних студија, да ли углавном они који упишу на крају и докторирају? Или се и ту озбиљно обара? Разумем да неко у старту чим уписује докторске озбиљно мисли тиме да се бави, па је ту већ на неки начин извршена нека филтрација али генерално ме занима има ли случајева који су "пали са докторских студија"?

Још једно питање које не занима мене конкретно него мог пријатеља, како се постаје асистент? Да ли мораш у току основних студија имати одрађен неки научни рад или то тек касније долази? Да ли се треба наметати и гурати код декана да би те они на крају позвали или ту постоји такође конкурс као и за свако друго радно место па колико се људи пријави?

Извињавам се ако постоји оваква тема или ако је нисам поставио на право место (мада ради се о друштвеним наукама).

1. Nije bitna dužina studija, isto se tretira onaj ko je studirao 14 godina onaj ko je studirao 4 godine (iako nije baš logično)
2. Zavisi od vrste studija i vrste časopisa. Ima tu dosta muvanja, ali objavljuju redovno i oni koji nemaju nikakve "veze". Malo je nefer prema društvenjacima, pošto je dosta lakše objavljivanje doktorantima sa prirodnjačkih studija (prosto zato jer imaju više časopisa na raspolaganju)
3. Kako kome - od katastrofalnih, do izvanrednih. Sve zavisi od fakulteta, mentora, i naravno tipa studija.
4. Uglavnom većina prolazi, mada neko pre a neko kasnije. Zavisi i od okoline, a i od ličnog ulaganja u rad i pisanje.
Za prijatelja: opet zavisi gde. Uglavnom većina profesora za asistenta izabere svog najboljeg studenta, onog kojeg dobro zna i čiji rad prati. Postoji konkurs, ali to je obično napravljeno tako da prođe onaj kome je pozicija namenjena. Naravno, nije isključeno da bude primljen i neko sa strane, recimo iz inostranstva, sa izvanrednim kvalifikacijama. Opet, naravno, zavisi od fakulteta.

1. Nije bitna dužina studija, isto se tretira onaj ko je studirao 14 godina onaj ko je studirao 4 godine (iako nije baš logično)
2. Zavisi od vrste studija i vrste časopisa. Ima tu dosta muvanja, ali objavljuju redovno i oni koji nemaju nikakve "veze". Malo je nefer prema društvenjacima, pošto je dosta lakše objavljivanje doktorantima sa prirodnjačkih studija (prosto zato jer imaju više časopisa na raspolaganju)
3. Kako kome - od katastrofalnih, do izvanrednih. Sve zavisi od fakulteta, mentora, i naravno tipa studija.
4. Uglavnom većina prolazi, mada neko pre a neko kasnije. Zavisi i od okoline, a i od ličnog ulaganja u rad i pisanje.
Za prijatelja: opet zavisi gde. Uglavnom većina profesora za asistenta izabere svog najboljeg studenta, onog kojeg dobro zna i čiji rad prati. Postoji konkurs, ali to je obično napravljeno tako da prođe onaj kome je pozicija namenjena. Naravno, nije isključeno da bude primljen i neko sa strane, recimo iz inostranstva, sa izvanrednim kvalifikacijama. Opet, naravno, zavisi od fakulteta.

Хвала пуно. Ако има још ко каквих информација слободно нека пише. Све у вези ове теме ми је битно.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back