U svetu ću biti Miloš, a u Srbiji Karađorđe

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Ovo su teška vremena u kojima se moje odluke neće dopasti baš svima. Globalna kriza ima tendenciju da se nastavi i da ostavi trajnije posledice nego što smo očekivali. Kada kažem „trajni mir", mislim na rešenje do kojeg bi se došlo razgovorima i kompromisima. Predugo sam živeo u posvađanoj i podeljenoj Srbiji. Učiniću sve za vreme svog mandata da Srbija više nema neprijatelje. Obavezao sam se u kampanji da ću voditi spoljnu politiku voditi kao Miloš, a unutrašnju kao Karađorđe, tu su negde moji uzori u politici, samo su neke od poruka koje predsednik Nikolić šalje u velikom nacionalnom intervjuu za Nedeljnik povodom 100 godina od balkanskih ratova. Razgovarao Veljko Lalić

Tweet
Izvodi iz intervjua u novom broju Nedeljnika

Dvadeset godina imamo zapadnjake koji kad dođu na vlast postaju rusofili. A sada prvi put imamo vas koji ne krijete svoju ljubav prema Rusiji. Da se vi sada ne okrenete Zapadu? Predsednik vaše bivše stranke malo-malo pa je u Nemačkoj.

Rusija je tradicionalni prijatelj Srbije. Danas ona za Srbiju predstavlja strateškog partnera na više polja. Nažalost, politika ostavlja malo mesta za lične naklonosti. Interes dobrobiti Srbiji jedini je kriterijum u određivanju naših partnera. Zato ćemo, kao što sam već istakao, sarađivati sa svima, fer i pošteno, koji u toj saradnji vide interes i za sebe i za Srbiju.

A s kojom zemljom biste voleli da promenimo istorijske odnose? Da li je to upravo Nemačka? Ili Turska, koja se budi na našim južnim granicama?

Moji prvi kontakti bili su u zemljama sa kojima nismo imali harmonične odnose. Gde god postoje loši odnosi, treba ih popravljati. Srbija treba da traži dobre prakse i pozitivne podstreke za razvoj ne samo u svom okruženju, već u Evropi, Aziji ili Americi. Istorijske odnose treba posmatrati kroz prizmu savremenog doba i potreba koje ono pred nas postavlja.

Kada kažete da više nećemo trčati ka EU, da li to onda znači da mi definitivno napuštamo postpetooktobarsku politiku u kojoj je Brisel bio najvažniji cilj?

Naš najvažniji cilj je bolji život svih građana Srbije. Naš cilj je savremena, moderna Srbija. Srbija koja će biti lider u regionu. Nalazimo se na putu ka EU i nema potrebe za ishitrenim postupcima. Treba mudro i strpljivo stremiti ka svom cilju.

Koštunica vam je čestitao na tome? U kakvim ste odnosima s njim. Mnogi kažu da vam je njegova podrška u drugom krugu donela odlučujuću prednost. Kada će biti mesta za Koštunicu u srpskoj politici?

Koliko će ko zauzimati mesta na srpskoj političkoj sceni odlučuju birači na izborima. Imao sam sporazum sa Vojislavom Koštunicom, Demokratska stranka Srbije me je podržala kada je to bilo teško, u trenutku kada je tadašnji režim svakodnevno izmišljao nove načine da me ogadi građanima, u uslovima gde je sloboda medija bila realna taman koliko i Deda Mraz. Vojislav Koštunica je time svakako dao veliki doprinos da se u Srbiji napokon pokrenu promene, koje su potrebne građanima i koje od ove zemlje treba da načine modernu, uspešnu državu. Ali zajedno smo se obavezali da ispunimo nekoliko uslova koji se tiču Srbije.

A kako reagujete na sve ovo što se dešava u DS? Da li vam je negde podsvesno žao Borisa Tadića? Ipak je on vaš najveći politički protivnik i njegovim povlačenjem najavljuje se nova grupa mladih političara, pre svega Vučića, Dačića i Đilasa. Kako sebe vidite u tom trijumviratu?

Verujte da me zaista ne interesuje šta se dešava u Demokratskoj stranci. Njihova unutarstranačka borba oko partijske vlasti je samo njihova stvar. Mislim da je Demokratska stranka potrebna Srbiji, ali da pre toga mora da se reformiše i, pre svega, da se ogradi od pojedinih svojih funkcionera koji su u prethodnom periodu vlast doživljavali kao sredstvo za bogaćenje, a ne kao priliku da učine nešto za narod. Nažalost, kako trenutno stvari stoje, to se sada neće dogoditi, jer i dalje figuriraju isti ljudi, iako su podeljeni u dva tabora.

Šta je najvažniji ekonomski projekat koji Srbija terba da sprovede? Mi 20 godina pričamo treba ekonomski da se podignemo pa da onda rešavamo najvažnija nacionalna pitanja dok smo na ekonomskom dnu. I zato ih i gubimo. Šta je naša najveća razvojna šansa? I da li Srbija zaista može da "ekonomski eksplodira" ko Turka, Irska, Island ili neke baltičke zemlje?

Naša razvojna šansa je naša sposobnost da iskoristimo svoje potencijale u potpunosti. Naša razvojna šansa je društvo bez kriminala i korupcije, da bi Srbija bila prepoznata kao poželjna destinacija za investiranje. Srbija ima sve preduslove da bude prosperitetna zemlja. Bog nam je dao mnoge prednosti. Na nama je sad da te prednosti i iskoristimo. Naše najveće šanse su poljoprivreda i energetika.

Nalazimo se na idealnom mesto između istoka i zapada, ali sto godina ne možemo da završimo Koridor 10. Da li možete da garantujete da će to biti ostvareno u vašem mandatu?

Završetak Koridora 10 od suštinskog je značaja za dalje investicije u Srbiju. Koridorom 10 će se potvrditi uloga Srbija kao velike tranzitne zone između istoka i zapada. Njegov završetak doneće uslove za brži razvoj domaće trgovine i ekonomije i predstavlja prioritet Srbije.

A šta se dešava s ruskim kreditom? I da li zaista Rusija može da nas izvuče iz krize?

Iz krize ćemo se izvući samo ako svi zajedno zasučemo rukave i počnemo da proizvodimo. Zadatak nove vlade je da obezbedi uslove za to. Ali svakako da nam je saradnja sa Rusijom dragocena. Potpisivanjem strateškog partnerstva Srbije i Rusije realizovaće se konkretni projekti u oblasti energetike, infrastrukture, bankarstva. U doba globalne ekonomske krize svaka podrška, a naročito ekonomska, znatan je podstrek za njeno prevazilaženje.

Koga priželjkujete na crti na narednim predsedničkim izborima?
Koga priželjkujem? Bilo koga ko će me uveriti da mu je interes Srbije i njenih građana na prvom mestu. Nekoga za koga ću znati da, kakav god da bude ishod tih izbora, Srbija će nastaviti putem reformi koje smo započeli.

Ko je za vas najveći Srbin?
Najvećeg Srbina uvek tražim u pokolenjima koja tek dolaze. A nadam se da neće biti reč o samo jednom čoveku

Šta vam je prva asocijacija na Zorana Đinđića?
Energičnost.

A šta na Josipa Broza Tita?
Uspešna spoljna politika, čije prednosti i danas možemo da upotrebimo.

http://www.b92.net/info/intervju/index.php?yyyy=2012&nav_id=657016

вани...

5731_21003521_1.jpg

дома...

boris-tadic-oluja.jpg

Господин председник, а и доста других државних функционера, се и данас понашају као да је у току - предизборна кампања
Као да нису на позицијама са којих управљају државом

ДЕЛА, А НЕ РЕЧИ

Томо, ћути и ради свој посао. Исто важи и за Вучића
Па када стварно урадите нешто добро за Србију и њене грађане, сами грађани ће да вас хвале
Нека грађани кажу да си и Милош и Карађорђе

Господин председник, а и доста других државних функционера, се и данас понашају као да је у току - предизборна кампања
Као да нису на позицијама са којих управљају државом

ДЕЛА, А НЕ РЕЧИ

Томо, ћути и ради свој посао. Исто важи и за Вучића
Па када стварно урадите нешто добро за Србију и њене грађане, сами грађани ће да вас хвале
Нека грађани кажу да си и Милош и Карађорђе

Мишљења сам да би господа просербска била најсрећнија кад бих их називали и сматрали,
ТИТОМ.

Мишљења сам да би господа просербска била најсрећнија кад бих их називали и сматрали,
ТИТОМ.
Hoće al juče , kod Ćopavog bi ceo današnji politički vrh čistio jeleneća govna u njegovim lovištima,u najboljem slučaju bi bili vratari na kapiji nekoj ,ili zapisnčarke na sastanku SSRNJ-a .

У свету ће да се покорава и слуша,а Србију ће да терорише и сече главе противницима јединог обећаног пута..... лепо,само мени више делује као Јуре Францетић.....

Дивно речено,
заслужује да се зера зафарба, увелича и уоквири.:)

У свету ће да се покорава и слуша,а Србију ће да терорише и сече главе противницима јединог обећаног пута..... лепо,само мени више делује као Јуре Францетић.....

Uh , za ovo si zaslužio trokutić ...ups , repkicu ( kako kod koga i za koga , doduše ) :)

p.s. Meni se svidelo , 'nako realan opis , a čak ni pesme ne pišem...a ni ne čitam kojekakve bljuvotine.

Ови напредњаци су баш опседнути појединим личностима из српске историје.
Карађорђе је у историји познат као вођа првог српског устанка против страног окупатора,хоће ли се Николић повести за његовом примером ?
Да ли вожд Томислав Николић уопште зна по чему је Карађорђе значајан за историју српске државе ?

Ови напредњаци су баш опседнути појединим личностима из српске историје.
Карађорђе је у историји познат као вођа првог српског устанка против страног окупатора,хоће ли се Николић повести за његовом примером ?
Да ли вожд Томислав Николић уопште зна по чему је Карађорђе значајан за историју српске државе ?

To se ne uči na tom njegovom fakultetu, a i ne treba mu za položaj koji zauzima.

p.s. Baš si me sad razočar'o što to ne znaš , a bio si mi jedan od najomiljenijih forumaša. :neutral:

To se ne uči na tom njegovom fakultetu, a i ne treba mu za položaj koji zauzima.

p.s. Baš si me sad razočar'o što to ne znaš , a bio si mi jedan od najomiljenijih forumaša. :neutral:

Ја сам мисло да се то учи у основној школи,барем је тако било када сам ја ишао у њу.
По изјави Николића рекао бих да му је степен елементарног образовања на недопустиво ниском нивоу.

Ја сам мисло да се то учи у основној школи,барем је тако било када сам ја ишао у њу.
По изјави Николића рекао бих да му је степен елементарног образовања на недопустиво ниском нивоу.

Ma varaš se ...ali sa'će ovi njegovi fanovi-članovi , oni će ti to bolje objasniti :)

Back