U sudaru motora i "juga" dvoje povređeno

ne smetaju mi motorasi,ni oni sa velikim motorima, ni oni sa malim,ali mnogo se bojim penzionera na biciklu,vise ne moze da hoda a vozi bais,pa kad hoce da skrene jednostavno pruzi ruku i skrece,boli ga sta se desava iza,samo cekam kad ce mi neki pasti pod auto,pocinjem da imam fobiju od penzosa na baisu...

e, kod tebe bar pruže ruku...ovde niti se osvrnu iza sebe, niti daju znak rukom...samo odjednom skreću...:sad2:
...ono ne može da hoda, ujašilo bicikl...

Ako nesto i nekoga ne volim, onda su to oni profi bajkeri...Voze sredinom puta, ne registruju ostale ucesnike u saobracaju i dovode do nezgoda...ja bih sve njih kroz prozor od suvozaca motkom po ledjima...Evo sta se meni desilo...

Vracam se sa posla, sluzbenim autom...moja kuca je na glavnom putu, koji je dosta prometan...kola, busevi, kamioni...pristup je malo tezi, tj. bankina je visoka i moras usporiti da bi se parkirao, a jos je i nagib....dakle, obavezno je davanje migavaca i upozorenje onima iza da skreces tu...na nekih 500m od kuce, ja obidjem dvoje biciklista, dam migavac...u retrovizoru, vidim njih dvoje i sleper pozadi...polako zaustavim vozilo, da bih se popela i cujem samo BAM od pozadi...Izadjem iz kola, a iza mene sleper...naravno, pocnem da vristim na vozaca koji sedi u kabini, i ne gledam na svoj auto...on covek meni nesto pokazuje rukama, ali ja vristim i dalje...na kraju izadje, i kaze nije on, vec se bicikl zakucao...ispred na 50 m, sisao sa bicikla taj tip i ja krenem na njega...toliko sam bila besna, da sam htela da ga bijem...vozac kamiona krenuo samnom...Ko veli, ova nije normalna...i ja tu krenem da vristim na njega...on frajer, nije video migavac i kad je video da ce se zakucati u mene, odbacio se nogom i preleteo u drugu traku gde ga zamalo nije pokupio auto iz drugog pravca...devojka na drugom biciklu pocinje da palamudi kako on nije kriv i ja krenem na nju...Da nije bilo kamiondzije, ja bih ih sahranila tamo...toliko sam bila besna...
Na autu je ostala njegova patika, tj. otisak i mala ogrebotina....Na kraju se izvinim soferu, a on se smeje kao lud...:)
Napravi se, naravno, kolona automobila iza njega...
Sve to posmatra sa prozora moja baka i ja onako besno ulazim unutra,, a ona kaze..." Eno, opet neka budala napravila zastoj..." Ja je pogledam i kazem " Ja sam ta budala, bako...! " :)

Bahato ponasanje... i pored postojanja biciklistickih staza, pored srednje trake za ove brze dvotockase, niko ne postuje...i nije mi zao...izvini, ti si svojim nemarnim ponasanjem i svojom bahatoscu izgubio zivot...ali sto je najtuznije, upropastio si nekome neduznom isti...

Klinci i motorcikli....to je izgleda problem da bi se motorcikli postovali vise....

Jer motorcikl je za bogato egomanijakalno i narcisoidno derle prvo vozilo , bas zbog toga i sto se moze voziti i sa manje godina i sa manje znanja.....i manje kosta....

Dakle sa dozvoljavanjem da motorciklista postanes sa manje godina, sa manje znanja direktno ugrozavas ostale motorcikliste....to se da ispraviti....
Biciklisti su takodje problem , ali to ce se izgleda resiti kroz "to su pesaci" varijantu , tj mesavinu pesackih i biciklistickih staza....

Ostaje problem sujete i problem kulture voznje...
Npr motorciklista na semaforu se dobrovoljno odrice pune duzine i sirine i hvata belu liniju jer tako dolazi u prvu poziciju za start, tj koristi svoju malu sirinu za migoljenje....
Osim sto ga "ne moraju" videti, a vide ga.... vozaci dolaze u situaciju da u sebi suprostavljaju dva tumacenja motorcikla , punopravnog saobracajnog vozila i na drugoj strani vozila koje se sunja i na semaforima se odjednom stvara ispred vas....

I to se da resiti tako sto se svako provlacenje motorista kroz prostor koji nije full , saobracajno definise kao prekrsaj, pa tako i kaznjava, ali onda za motoriste ne bi bilo prednosti u saobracajnoj voznji , jel da?
Ako ne bi mogli da sa svakim semaforom poboljsavaju svoju poziciju , i svako zagusenje da resavaju na lagodan nacin zaobilazenjem preko trotoara ili izmedju linija , onda to ne bi bilo to?

Po meni bi bilo i dalje to, samo je ocigledno pitanje da li je upravo ovo migoljenje prednost motora u guzvi....koja je presudna za danasnje motoriste....

Ostaje problem sujete i problem kulture voznje...
Npr motorciklista na semaforu se dobrovoljno odrice pune duzine i sirine i hvata belu liniju jer tako dolazi u prvu poziciju za start, tj koristi svoju malu sirinu za migoljenje....
Osim sto ga "ne moraju" videti, a vide ga.... vozaci dolaze u situaciju da u sebi suprostavljaju dva tumacenja motorcikla , punopravnog saobracajnog vozila i na drugoj strani vozila koje se sunja i na semaforima se odjednom stvara ispred vas....

semafor, kolona od 30 vozila - ne možeš da očekuješ da motorciklista stoji uredno iza nekog automobila u koloni. nema potrebe. motor je uvek strartniji i na kratkim relacijama između dva semafora on nije opasnost za auto. smetnja je kad se vozi i to ometa saobraćaj...voziš brankovim mostom, a pametni skuteraš cepa trećom trakom..ima toga.....kad su automobili u pokretu, tu bi trebalo uvesti pravilo širine kojom auto pretiče motor, samo srpovesti doslovno pravila, suprotno je prekršaj po psp-u.... video si sigurno ludake od vozača auta koji pretiču sa desne strane i automobile, pa onda pretpostavi koliko su drski kad je dvotočkaš u pitanju. motore koji voze bez retrovizora (odmah napolje iz saobraćaja), bez kacige, skutere koji uleću u makazice sve to treba kazniti, ma zabraniti im vožnju....kad motor vozi linijom, uz liniju, iza tebe je..on ti je često u mrtvom uglu, tad ga stvarno ne vidiš ...i zato je neophodno da voze sredinom trake...

Poslednja izmena:
A sta mislis zasto sam pomenuo sujetu, nego bas zbog toga, sto cesto izaziva nesrecu....
Mogu da ocekujem da motor ceka na svojoj poziciji , ako se saobracaj odvija.
Semafor, ne semafor....

Jedino u uslovima prekinutog saobracaja, kad je vanredna situacija, onda i automobili i motorcikli ionako ne prate saobracajne trake niti propise...vec se gleda da se sto pre razbije problem....guzva....

Pa samo iz ove teme se vidi koliko prebacivanja ima na dvotockase....koji naravno imaju duzi zaustavni put....imaju manju tezinu , i manju kontaktnu povrsinu i to donosi mnogo veci zaustavni put i bez potrebe za odrzavanjem ravnoteze....
Mnoga prebacivanja su totalno "pravicna" kao kad se dve zene svadjaju.
One onda ne primecuju svadju , one isteruju svoju pravdu (tako to inace izgleda iz ugla svake od njih).

Zeznuto je na bilo koji nacin povecavati nervozu i stres vozaca, pa i na nacin gde je jedan motorciklista drzak, a drugi se takoreci podsmeva tako sto trazi celu traku kad vozi, a na semaforu se odrice toga i postaje pesak koji se slobodno seta izmedju automobila...

A da ne dodajem to sto se u autoskolama uopste ne radi odnos dvo i 4 tockasa....sa obe strane...

jesi čuo za nesreću kod skupštine?? ona u kojoj je dečko stradao tako što je samo maalo zakačio retrovizor vozila....a propo onog što si pričao da nisi siguran da li si zakačio ili motoraš tvoj auto...strašno nešto..nemam reči kako se vozi i ko sve vozi...juče sam video ludaka koja na skuteru prelazi kolonu i ladno vozi u suprotnoj traci odakle nema gde da se skloni, a idu mu vozila u usret...i onda čekaju da prođe, da ne pogine.....i da, video sam i dve kacige u 29.novembra, onako na ulici...a ostalo što sam video proteklih dana..neću ni da pamtim...

Poslednja izmena:
Skutere mahov voze deca, i bas su kao muve. Voze po trotoaru, po liniji, po pesackom, ma deca bre uopste se ne libe nicega. Neshvataju opasnost koju sve to nosi. Aj nek se zabrani voznja skutera pre 18te god, ili da se kazne malo povecaju.

Ja sam zato da im se obavezno nakace pomocni tockici, sa strane +1m sa obe...
Malo manji u poluprecniku....ali da sa njima bocno zauzimaju 1+1+0,7m, 2,7m...iliti punu traku.....

Ovo je diskutabilno kad pogledam vozacice popodne....
Moj drug , zenomrzac se skoro jurio sa jednom , kako mu je bezobrazno uletela u putanju....ali u tim trenucima stvarno covek ne zna da li da se zakove u auto....
Znate ono kad puna kolona vozila , a neko nadje da cepa suprotnom trakom i ispred drugara jedva 3m i zenska mu ladno uvali desni prednji tocak i to je cak u mestu ukopa , a ona ostala 2/3 preko trake u suprotnoj traci....

Znaci , sta reci , nego bezobrazluk, i mogu slobodno da kazem da ce svaki prenoznik odmah pajser da hvata kad ovako neko uradi pred njima....

I jos kad je pocela da ga psuje, jer ne zna da vozi....to je tek smesno bilo, licilo je na skrivenu kameru, ali stvarno....
Nego on pic...kica... fin, elegantan, a mrzi ih i nepodnosi...(kako to , moze to...)

Ja mu predlozio da nosi ono pakovanje od plastike sa jajima....da bude u pregradi gde su sundjer i krpe...pa kad mu se desi tako da ga neko bas onako bezobrazno penali da ga udari (po meni je kriv onaj sto upada u traku, ali kazu mi da sudije cesto donesu neke cudne odluke, kao ocekuju da imas trag od 60cm pre nego sto udaris tog padobranca.....Kakva je srbija sve verujem....) da zivce iskali tako sto otvori taj nosac za jaja i isprazni arsenal na padobranca....

Pa onda nek ga padobranac juri, po beogradu onako oznacen i smrdljiv....
Jos mi drug rekao kako sa spricem da pripremis jaje da bude sve zelenkasto , smrdljakusu da napravis.....

Bosko Buha........ole, ole ole.....Bosko Buha........

Back