U Srbiji, kad se malo dete razboli i ode u bolnicu...

na kraju krajeva, ti i ja ćemo se uvek oko nečega ipak složiti. recimo oko toga koji je recept za pitu sa višnjama najbolji, koja je boja za kosu najkvalitetnija ili šta obući za subotu uveče, a muškarci će nas uvek gledati istim očima, mi smo za njih ipak samo žene, pa čak i kad progovorimo (ne znam kako pametno i nadahnuto) opet smo "samo žene"...i konačno i neka je tako. mi nismo jednaki ali možemo zajedno sa njima, slažem se.
ali jedno je ravnopravnost, drugo privilegija, a treće izlazak iz okvira i jednog i drugog u bilo kojem pravcu zloupotrebe
i od strane bilo koga, i žena i muškaraca.

ali nećemo spamovati,

jpSU, izvini:)

Poslednja izmena:
..., ako nema majku, babu, tetku, strinu ili ujnu, kumu ili drugaricu maminu, koja bi sa njim provodila vreme u bolnici, ono ostaje samo na bolničkom lečenju. Otac, stric, teča, ujak, ili kum ili najbolji drug ne smeju biti sa detetom u bolnici. Govorimo o jako maloj deci, kojoj treba roditeljska nega.

Sada ću malo o svom primeru: na početku davnih osamdesetih sam i ja kao malo dete proveo dve nedelje u bolnici potpuno bez roditelja. Tada nijedan roditelj nije smeo ići u bolnicu sa detetom. Nije mi doduše ništa falilo, iako sam prevrnuo bolnicu naglavačke, kada sam shvatio da me lažu da mi roditelji uskoro dolaze :) Kad sam ih provalio da me lažu, bio sam pravi đavo od deteta :)

Kažem ja da je to pederski zakon. Šta fali da i otac deteta ode da bude u bolnici sa detetom? Neka mi neko pojasni.

Imala sam takvo iskustvo. Grozota od "pravila"!
kada mi je klinac sa 2,5 god. dobio alergiju zavrsio je u bolnici. Bila je bas izrazena, on sav osut kao velika malina,... nije bilo sanse za kucno lecenje. U to vreme sam spremala prijemni za fakultet i polagala poslednje ispite za srednju skolu. Bilo je bas vreme ispitnog roka. Morala sam izaci na ispit. Kontala sam da vece pre odem kuci, operem kosu, odmorim se, pa ujutru na polaganje i posle nazad u bolnicu. Logicno mi je bilo da mu tata dodje, dok sam ja odsutna. Kada sam to saopstila sestrama, odgovor je bio, citiram:"Ne primamo muskarce." :eek::eek::eek: Smejati se ili plakati!?!

odlična tema!
još jedan dokaz u prilog tome koliko su očevi diskriminisani pod parolom ("nedovoljnih sredstava da bolnica obezbedi neophodne uslove za boravak roditelja oba pola", bla bla...) inače izgovor koji sam lično čula od roditelaj koji su se suočili sa ovim problemom.

da @mesečewa, u zakonu to mo\da ne stoji ,ali se "beli mantili" ponašaju primitivno i diskriminatorski.
jer bože moj, kako sad otac nekog tamo bolesnog deteta da gleda kako ovde majka doji svoju bebu i slično? :roll:

i tačno je,u bolnicama INSISTIRAJU da osoba koja boravi pored deteta, bude ženskog pola! :evil:

- - - - - - - - - -

i da, šta kada je majka iz nekog razloga sprečena, baba mrtva, sestra u americi, sva familijarna ženskadija zauzeta...koga da nađemo, komšinicu možda,
kraj živog i zdravog detetovog oca?

postoje drastični slučajevi gde je medicinsko osoblje u stanju da bukvalno IZGURA oca izvan bolesničke sobe i da on sedi napolju na klupici, čekajući ko zadnji prosjak da ga ili pozovu da na kratko vidi dete ili da mu tek nešto u kesici donese što je neophodno za njega i majku koja tu boravi.
grozno.

što reče jedan otac kojem je bila uskraćena ista stvar: baš bi mi bilo do gledanja u tuđe si.se u situaciji kad se moje dete bori za život.

nije li takav odnos prema očevima krajnje ponižavajuć i nedopustiv?

Naravno.
I sta je sa ocevima koji samostalno vode racuna o detetu? "Majka" otperjala, izgubila se,... nema je. Kao da je i to retkost. On preuzeo svu odgovornost, pobeleo od pelena, kaplje mleko na podlakticu i vodi racuna o temperaturi,... a ne daju mu da bude uz bebu zato sto je musko. O, svasta!

Poslednja izmena:
Moj sin se rodio u Izraelu carskim rezom, nisu mi dali ni da pridjem, makar da gledam kroz prozor a situacija je bila vrlo kriticna. Duga prica ali sve se desilo njihovom krivicom.
I znas sta je u pitanju Kolega j.p.SU?
Neprofesionalna dujbrad se boje se da ih muskarac, otac, nadgleda jer znaju da ce da uradi sve da zastiti svoju zenu i porod.
Potpuno se slazem. I ovo osetih na svojoj kozi. Da nije bilo muskarca da zarezi, ne bih sada kuckala ovde. :ok:

Za vece dete se slazem.
Malom detetu mislis da bi nadrndana sestra, a vecinom su takve, menjala redovno pelene, prala zubice,... Bi, djavola! Samo sto bas mora i to preko...

Ovo je u Subotičkoj bolnici moja žena potvrdila. Dete bi imalo otvorene rane od proliva, da nije ona sa njim bila tamo. Uostalom, priča oko pripreme deteta, za infuziju. E, došlo mi je da im puknem šaku u nos, jer su tražili pre svega moju pomoć, pa sam video koliki su to dripci tamo (tj. sestrice) i da je dete dobilo jaku traumu od igala, jer su mu kopali po svim ekstremitetima da mu pronađu venu koja neće puknuti usled njihovog nepažljivog pripremanja za infuziju. Zajedno sa njima sam držao klinca, a one bodu li bodu po njemu i redom mu raspucavaju vene.
Tada sam im trebao, kada se klinac pridržava, a kada je žena sprečena da bude sa njim, onda im smeta moje prisustvo. No, pošto ja nisam mnogo mario za njihovo ponašanje, ja sam tamo uvek uletao snažno kao furija i donosio detetu čistu odeću, posteljinu i obroke.

Ovo je u Subotičkoj bolnici moja žena potvrdila. Dete bi imalo otvorene rane od proliva, da nije ona sa njim bila tamo. Uostalom, priča oko pripreme deteta, za infuziju. E, došlo mi je da im puknem šaku u nos, jer su tražili pre svega moju pomoć, pa sam video koliki su to dripci tamo (tj. sestrice) i da je dete dobilo jaku traumu od igala, jer su mu kopali po svim ekstremitetima da mu pronađu venu koja neće puknuti usled njihovog nepažljivog pripremanja za infuziju. Zajedno sa njima sam držao klinca, a one bodu li bodu po njemu i redom mu raspucavaju vene.
Tada sam im trebao, kada se klinac pridržava, a kada je žena sprečena da bude sa njim, onda im smeta moje prisustvo. No, pošto ja nisam mnogo mario za njihovo ponašanje, ja sam tamo uvek uletao snažno kao furija i donosio detetu čistu odeću, posteljinu i obroke.
Ma, treba ih postaviti na mesto. Sestre se ponasaju kao da su popile svu pamet sveta i da zavisimo od njih. U krajnjem slucaju, obrazovaniji smo od njih (mozda bezobrazno i drsko, ali mi ih je dosta) i ne dam da me vuku za nos. Sada, kada krenu da demonstriraju silu samo dignem obrvu i izresetam sto imam. Nema vise paranja oblaka nosem.
,

Aj videćemo nekako da rešimo ovu nezgodnu situaciju na opšte zadovoljstvo. Samo, gledaj da ti se ovo ne ponavlja opet.

- - - - - - - - - -

nem pojma ja sam po bolnici isao kuda sam hteo i radio sta sam hteo ,nikog nisam cascavao , mada jesam bio malo vise narogusen nego inace pa mozda zato nije bilo prigovora...

Tačno. Poplaše se kada vide da je ćaća odlučan da stane uz svoje dete. U suštini, ja se samo borim protiv njihove lenjosti i nebrige, a ne i protiv njih samih. Ljubiteljke neobaveznog povremenog seksa sa doktorima, mene uopšte ne interesuju.

Ma, treba ih postaviti na mesto. Sestre se ponasaju kao da su popile svu pamet sveta i da zavisimo od njih. U krajnjem slucaju, obrazovaniji smo od njih (mozda bezobrazno i drsko, ali mi ih je dosta) i ne dam da me vuku za nos. Sada, kada krenu da demonstriraju silu samo dignem obrvu i izresetam sto imam. Nema vise paranja oblaka nosem.
,

A jesu sve neke umišljene, kao da su načelniku VMA popušile pre par minuta u prljavom bolničkom WC-u. Uzgred, zabole me i za njih i za načelnika. Time se mogu hvaliti samo među sobom, jer ja ne znam ni ko su one ni ko im je gazda.

nisam htela da repliciram na njegov komentar ali kad si i ti već spomenuo,
kad sam se porodila 93. godine u jednom porod. u vojvodini (nebitno kojem) bivši je jedva nekako u svoj onoj ratnoj frci izboksovao da iz krajiške pičkematerine dođe i vidi svoje dete. i na ulazu u bolnicu mu kažu da sad nije vreme za posete, ovo ono.,.a on onako još u uniformi, da im yebe mamu ustašku, da će sve da ih pobije ako ga ne puste...a neka matora sestra i dežurna doktorka ni da čuju...ovaj da je imao oružje, odrobijao bi i jednu i drugu,
međutim otišao je i došao sutra. užas.
o svemu smo sutradan obavestili načelnika porod. koji se ne znam kako izvinjavao.
yebote, ne dati čoveku koji je došao sa ratišta da vidi svoje novorođeno dete, alo!!...moglo je da se desi da ga (nju, ćerku) nikad i ne vidi, ko što je i bilo slučajeva, zar ne? :(

ja sam sam otisao na odsustvo sa kalashom i dve kashikare (defanzivne) i tako shetao od centra jagodina do stana.
kad su nas pustili kucama posle, svi su poneli od zolja pa do kashikara.. meci od chelika koji prbobijaju sve, dum-dum, sta god hoces. e to je bilo lepo vreme, cajkani i drumski razbojnici su dobro pazili sa kim se zayebavaju.
a i doktori isto.
secam se, idem trotoarom, tip, baja, vodi na duzoj uzici dva sarplaninca, ne mozes da prodjes, ja lepo ruku zavucem ispod jakne i tip povuce dzukele do izloga prodavnice da moj drug i ja prodjemo.

ti chederi su tad morali da se sklanjaju i chuvaju svoje chmarne kolutice, kao i razni knleti i ostale mafioze i policjske stanice.
zolja kroz zid i odose u uglaj ako se zayebavaju i maltretiraju ljude koji su lili svoju i tudju krv da bi se oni baskarili i bili kabadahije..

nauruzani gradjani su suverenitet zemlje. zastita ot tirana

Poslednja izmena:

Back