U slavu poraza!

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Nekih sedam vekova u nazad kod Srba se ispoljava jedna veoma cudna i negativna tendencija: da se slave porazi, neuspesi i propasti, da se glorifikuju gubitnici i luzeri, a da se precutkuju ili ubijaju oni uspesni.

Ko takav psiholoski KLISE namece Srbima kroz dugu istoriju?

Pocnimo od Kosovskog boja i kneza Lazara....Ko jos u svetu slavi svoje najvece poraze? I najvece gubitnike (Lazar)?

Niko, samo Srbi.....ZASTO?

A ne slave recimo cara Dusana ili knjeginju Milicu koja je istinski SPASLA srpstvo...O njima narodni pesnik nije pisao gomile pesama, kao o Lazaru...

Srbi slave Karadjordja, a ne slave Milosa, koji je doneo nezavisnost Srbiji....

Srbi slave Drazu, Milosevica, Mladica, Seselja - sve gubitnik do gubitnika...

A ne slave recimo Drapsina (najuspesnijeg srpskog generala u celoj istoriji) ili Djindjica koji je bio jedan moderan i normalan politicar.

OVO NIJE POLITICKA TEMA!

Ovo je tema da diskutujemo ODAKLE kod Srba izvire taj MENTALNI SKLOP da se samo slave oni koji gube i nikada oni koji dobijaju?

Sta pricas ti, ovde si sad dosao da trabunjas, kad su te na politici svi redom ismejavali. Pa prebego na psihologiju da mlatis praznu slamu.

Ti naveo primere ubi me boze, Milica spasla srpstvo?
Pominjes Karadjordja i Milosa Obrenovica, sta laupas,Karadjordje je mucenik i zato ga srbi vole.

Zasto srbi ne slave Petra Drapsina, zato sto je komusnistici general. Titov general iz drugog svetskog rata.

Es ti normalan?

Poslednja izmena:
neka je otišao sa politike
tamo nemaju mozak za psihološke finese
u stvari, kad malo bolje razmislim..tamo nemaju mozga uopšte..

lepo si to primetio, veličanje poraza kao sramotni salto-mortale

zašto je to tako?
zato što je istina suviše bolna, a laž ipak prija

i ne samo da prija, nego je neophodna

Srbi su uglavnom seljački i brđanski narod
Mi smo stoka kojoj treba ovan predvodnik i samo tako možemo da funkcionišemo
A ovan predvodnik je uvek najjači, najkrvoločniji i uopšte može biti sinonim apolutizma i terorizma
I onda nikad nećemo slaviti reformatore i slične već one koji su nas pokoroli i koliko toliko vadspitali, jer nema drugog načina za disciplinovanje Srba

Шта је ту погрешно?

Када неко погине/умре борећи се за своје идеје, зар то није идеал ко ме сви треба да тежимо, па макар и изгубили?

Лоше си то приметио, Срби подјенако славе и своје победе и своје поразе.

Шта је ту погрешно?

Када неко погине/умре борећи се за своје идеје, зар то није идеал ко ме сви треба да тежимо, па макар и изгубили?

Лоше си то приметио, Срби подјенако славе и своје победе и своје поразе.

Na zalost, nisam lose primetio.

Recimo, primetio sam da Amerikanci skoro po pravilu u sukobu jaceg i slabijeg navijaju za - jaceg, dok Srbi gotovo po pravilu navijaju za slabijeg!

Takav filozovsko-psiholoski profil nam onemogucava da postizemo pobede i guramo napred.

Ili mi se to samo cini?

Nekih sedam vekova u nazad kod Srba se ispoljava jedna veoma cudna i negativna tendencija: da se slave porazi, neuspesi i propasti, da se glorifikuju gubitnici i luzeri, a da se precutkuju ili ubijaju oni uspesni.

Pocnimo od Kosovskog boja i kneza Lazara....Ko jos u svetu slavi svoje najvece poraze? I najvece gubitnike (Lazar)?

A ne slave recimo cara Dusana ili knjeginju Milicu koja je istinski SPASLA srpstvo...O njima narodni pesnik nije pisao gomile pesama, kao o Lazaru...

A ne slave recimo Drapsina (najuspesnijeg srpskog generala u celoj istoriji) ili Djindjica koji je bio jedan moderan i normalan politicar.

OVO NIJE POLITICKA TEMA!

Ovo je tema da diskutujemo ODAKLE kod Srba izvire taj MENTALNI SKLOP da se samo slave oni koji gube i nikada oni koji dobijaju?

Oni slave Ljude koji su cinili nesto za njih, produhovljene ljude, a ne one koji sklapaju kompromise koji nam se poslije o glavu lupaju...ne, nikako to nisu bili porazi ,varas se....

Nemogu ti docarati koliko je glup post .... Ovo spada u istoriju , u koju se vidim ne razumes ni malo .
Pocevsi od cinjenice da smo zaustavili prodor turaka u jevropu , zrtvujuci svoj narod i drzavu , do cinjenice da smo izvukli NERESENO u boju sa turcima , posto su oba vladara poginula , a turaka je bilo puno puno vise ....

Sve su to faktori koji uticu na to da se taj " poraz " toliko pamti i slavi .... a to nije izolovan slucaj , tokom cele nase istorije smo imali herojske poduhvate vredne slave i vecnog pamcenja .
Ako to ne razumes , pokri se usima i vise se nikad ne izjasnjavaj kao srbin ...

OVO NIJE POLITICKA TEMA!

ђинђић је пораз србије, зато га, јевреји, величате.
а они које мрзите, то најбоље радите, су очували српство.
изгубљена битка је добијен рат, живели српски јунаци.

ђинђић је пораз србије, зато га, јевреји, величате.
а они које мрзите, то најбоље радите, су очували српство.
изгубљена битка је добијен рат, живели српски јунаци.

Da su to nekakvi junaci, Srbija bi danas bila u rangu sa drugim velikim evropskim nacijama: Nemcima, Francuzima, Englezima, Spancima.........Imala je sve sanse za to.....Ali, nije to postigla....Zbog NAKARADNOG SISTEMA VREDNOSTI gde se porazi smatraju za pobede, a istinski junaci likvidiraju...

Praksa je jedini kriterijum istine, a mi danas vidimo gde smo.

Zato sto smo stalno isli za KRIVIM LJUDIMA i postovali i slavili sve ono od cega se drugi sklanjaju.

Da su to nekakvi junaci, Srbija bi danas bila u rangu sa drugim velikim evropskim nacijama: Nemcima, Francuzima, Englezima, Spancima.........Imala je sve sanse za to.....Ali, nije to postigla....Zbog NAKARADNOG SISTEMA VREDNOSTI gde se porazi smatraju za pobede, a istinski junaci likvidiraju...

Praksa je jedini kriterijum istine, a mi danas vidimo gde smo.

Zato sto smo stalno isli za KRIVIM LJUDIMA i postovali i slavili sve ono od cega se drugi sklanjaju.

лажи бесомучно понављате, неће да постану истина...
на твоју и лихт-сорош жалост.

лажи бесомучно понављате, неће да постану истина...
на твоју и лихт-сорош жалост.

Ovo nije politicka tema dete.

Idi na podforum Politika i tamo pisi o politici.

Ovde razmatramo PSIHOLOSKI ASPETKT toga da Srbi uvek vise slave svoje poraze i gubitnike nego pobede i uspesne ljude.

Zasto Srbi ne vole bogate ljude danas u Srbiji?

Zasto?

NIje istina da su svi bogati lopovi.

Ali, narod ne voli bogate, cak ni kada su savim posteno stekli svoj imetak.

Polovina Srba ima nesto i protiv Djokovica - citam razne komentre pa vidim...

Smeta im njegov uspeh !

Kakav smo mi to narod?

OVO NIJE POLITICKA TEMA!

zamoli onog ciji si sticenik da ti sutra za rucak napravi spanac i jedno 5 jaja na oko da se malko procistis, nako misaono...

OVO NIJE POLITICKA TEMA!

Pa taki smo ti mi Srbi...

Ako nemaš zlotvora - majka ti ga je rodila! / Srpska narodna/

Nesloga, nekompaktnost, mržnja i izdaja bližnjeg svog, spremnost da se vjeruje više strancu (neprijatelju) nego rodu, nerazumna zavist (da komšiji crkne krava), busanja u prsa, ja - pa ja! ... to su uzroci svih poraza srpskih još od Doba velikaša pa do dana današnjeg. Ni kod koga na svijetu to nije izraženo u tolikoj mjeri kao kod Srba. I izgleda nikad se neće promijeniti. :(

Kada govorimo o mržnji nije to samo mržnja prema bližnjem svom...s vremena na vreme se povampiri i šovinizam. Srbi ako posmatramo istorijski jesu pomalo suluda nacija jer su stalno srljali u nevolju umesto da se okrenu ostvarenju pozitivnih ciljeva. Za razliku od Blajbingera smatram da donekle ima uticaj i genetski faktor, jer ova nacija kroz razne okolnosti nije uspela da iskristališe kvalitet već je upravo otišla u tu drugu, retrogradnu i destruktivnu stranu...Recimo da nam je kolektivno nesvesno loše. O tome postoji i knjiga jednog našeg antropologa pod naslovom ''Prokletsvo nacije''.

Kada govorimo o mržnji nije to samo mržnja prema bližnjem svom...s vremena na vreme se povampiri i šovinizam. Srbi ako posmatramo istorijski jesu pomalo suluda nacija jer su stalno srljali u nevolju umesto da se okrenu ostvarenju pozitivnih ciljeva. Za razliku od Blajbingera smatram da donekle ima uticaj i genetski faktor, jer ova nacija kroz razne okolnosti nije uspela da iskristališe kvalitet već je upravo otišla u tu drugu, retrogradnu i destruktivnu stranu...Recimo da nam je kolektivno nesvesno loše. O tome postoji i knjiga jednog našeg antropologa pod naslovom ''Prokletsvo nacije''.
Isto mislim. :ok:

marko je lepo napisao i mnogo toga je tacno ali ima negde ako se ne varam reakcija nekog lika koji ga lepo zapita a sto to ne rece za brazil oklem mu je lepsa polovina.... inace on je sasvim korektan covek i retko normalna osoba a takvi su vecina muskaraca koje selecu zene na svakom koraku...

nije na temu al taj sta je povalio... ni kazanova mu nije ravan :lol:

Sudeći po onome što ću ti sad ispričati, izgleda da su me bili sahranili i ovi drugi. Krenem
sa Nikolom Popovićem u katunsku nahiju da organizujem odred. Zanoćismo u kolibi Krsta
Popovića, Nikolina oca. Ujutro rano dođe Nikolina sestra i donese nam hranu. A Krstova situacija
bila je ovakva: dva mu sina, Nikola i onaj skojevac, oba komunisti, oba u partizanima, ćerka naš
simpatizer, a žena, naravno, na strani sinova. Pojedosmo hljeba, sira i nešto mesa, kad: čujemo
ovce. Gledamo ko je i Nikola kaže: „Pa, to je Krsto s ovcama." Nijesmo ga očekivali jer su
muškarci rijetko ostajali u planini sa ovcama. Oni su bili u selu. Mora da je saznao da mu je sin tu
pa došao. Vjerovatno nije znao da sam i ja tu. Nikola ga gleda i, zamisli, kaže: „Vlado, da ga
ubijem?"
Pita da li da ubije rođenog oca! Ja viknem: „Ne, Nikola!"
To je ono što sam htio da ti kažem. Mi smo se do te mjere diferencirali, da upotrijebim taj
savremeni izraz, od onih koji su sarađivali sa okupatorom, da je sin Nikola htio da ubije oca Krsta. I
ubio bi ga da sam rekao: „Ubij ga!"

http://www.partijarada.org/Arhiv/IB-JVD.pdf

Back