klika
Ističe se
- Poruka
- 2.851
miamia:@klika
Apsolutno stoji sve sto kazes, ali . . .
Po mni treba uzeti npr. situacija : ako nemas novac za, lupam, nikon D200 ili canon 30D, kupis kvalitativno aparat pribliznog cenovnog ranga (tako ja bar razmisljam), a ne aparat koji je 5 klasa ispod nekog koji se smatra odlicnim za iole prihvatlivu cenu(tu ne mislim na D2xs, 5D itd ) i onda kupujes vrh objektive.Ako imas novac za Canon 17-40L, glupo je kaciti ga na eos300, ili ekvivalent iz nikon tabora, jer ne mozes da ocekujes da ce ti to staklo pruziti maximum.
Sve (skoro sve) te fotke koje i ti i ja gledamo na Pbase i ostalim mestima nisu u full rezoluciji, osim kada ti zelis da download-ujes full fotku jer te zanima sta je i kakva je situacija, vezana za sam aparat.
Skoro sam bio u studiju i fotkao sa full svetlom (svetlomer, bowens rasveta itd), znaci svi uslovi da se pokaze prava moc aparata i dodjem kuci, pogledam neke fotke 100% i zgranem se od artefakata koje ponekad proizvodi D50 . . .
I odem i kupim D80 . . .
p.s.
evo ga crop i vidi artefakte ispod slova "V"
http://i74.photobucket.com/albums/i258/panemoj/Clip_3.jpg
Cek polako, svaki aparat iz ovih nizih klasa C/N koje pominjemo ima neku manu, i videces na 100% uzasne stvari na primer visim ISO vrednostima, ali to nije poenta u celoj ovoj prici iz prostog razloga sto vecinu ljudi ne zanima crop 100%. Ne razumem, u kom slucaju tebe zanima rezolucija 3000x2000 ili kod 10MP jos i veca? U oba slucaja, pregleda fotografija na monitoru ili stampanja do A4 formata ova stvar ne igra ama bas nikakvu ulogu. Ja na poslu imam 24" monitor i opet ne mogu da vidim pun format fotografije od 6MP, niti cu primetiti razliku u kvalitetu izmedju 350D i 400D.......
Ovo sto ti pricas, to su posebni uslovi snimanja u studiju za koji D50 nije dorastao, pa ni bilo koji drugi aparat iz slicne klase. A opet, ovo na sta ti obracas paznju, pa to moze biti i zbog 10 drugih stvari a ne samo aparata.
Jer ako idemo tom logikom 100% crop, pogledaj kod D80 na ISO 1600, uzas......primetio sam na raznim forumima da se ljudi previse zanimju sa nekakvim manje bitnim stvarima koje koriste mozda 10% ili manje u nekom redovnom neobaveznom fotografisanju. Slusam one price, e super je aparat ali daj da vidimo kako radi na ISO 800+.........a kada bi napravio neku anketu i sve te ljude pitao koliko cesto koriste ISO 800 ne verejem da bi bilo cak i tih 10%............
Ako se profesinalno bavis fotografijom i zelis ultimativan snimak, onda razumem tvoju potrebu za ovim detaljima, u suprotnom, ja se ne bih obazirao previse na pojedine stvari.