Od najranijih skolskih dana,zavoleo sam da proucavam istoriju,odnosno istorijske
dogadjaje,koji su imali neki veci uticaj,na ljudsku zajednicu.Ono sto sam primetio
tokom celokupnog skolovanja,to je zaista non sens.U udzbenicima istorije,oni nasi
i svetski vladari,koji su tokom svog vladanja,vodili besmislene ratove,a po mom
misljenju,svaki rat je sulud i besmislen.Tim vladarim,posveceno je po nekoliko stranica
u udzbenicima istorije.
Oni pak,koji za vreme svoje vladavine,nisu vodili ni jedan rat,njima je posveceno samo,
nekoliko redaka u udzbeniku.E sad.Mogli su ti vladari,da ucine neznam kakva dobra
dela.Da unaprede zivotne uslove svojih sunarodnika,da podignu niz zgrada za potrebe
kulture.Da izgrade bolnice,da na socijalnom planu,postignu neznam kakve,pozitivne
rezultate.Ne.O tim i takvim ljudima,ili uopste nema reci u udzbenicima,ili ima nekoliko redaka Uzecu ad hoc samo primer iz nase istorije.Knez Mihajlo Obrenovic.
.Covek,koji je malenu Srbiju,uveo u Evropu.Jednu malu Knezevinu,koja je tavorila
pod turskom okupacijom vekovima.Srbija,koju renesansa,nije ni dotakla.Takvu
jednu primitivnu sredinu,On je za par godina,svog kratkog zivota,preobratio u jednu
malu evropsku zemlju.On je uveo evropski nacin odevanja.Zabranio nosenje turske
odece,fesove i sl.Otpoceo gradnju Narodnog pozorista.Jednom recju,uveo kulturni
preporod,onaj,koji je u Evropi otpoceo jos u trinaestom veku (renesansa).Ali mi
ne bismo bili Srbi,da uspesnog Vladara,ne ubise,bas njegovi podanici.
Eto,to mi smeta,to sto o vladarima-zlotvorima,djaci u skolama moraju sve da uce,da znaju.A o onima,koji su pozitivno delovali za svoju zemlju,koji su ostavili ogromno
kulturno nasledje,o njima.......tek nekoliko redaka.!!!
dogadjaje,koji su imali neki veci uticaj,na ljudsku zajednicu.Ono sto sam primetio
tokom celokupnog skolovanja,to je zaista non sens.U udzbenicima istorije,oni nasi
i svetski vladari,koji su tokom svog vladanja,vodili besmislene ratove,a po mom
misljenju,svaki rat je sulud i besmislen.Tim vladarim,posveceno je po nekoliko stranica
u udzbenicima istorije.
Oni pak,koji za vreme svoje vladavine,nisu vodili ni jedan rat,njima je posveceno samo,
nekoliko redaka u udzbeniku.E sad.Mogli su ti vladari,da ucine neznam kakva dobra
dela.Da unaprede zivotne uslove svojih sunarodnika,da podignu niz zgrada za potrebe
kulture.Da izgrade bolnice,da na socijalnom planu,postignu neznam kakve,pozitivne
rezultate.Ne.O tim i takvim ljudima,ili uopste nema reci u udzbenicima,ili ima nekoliko redaka Uzecu ad hoc samo primer iz nase istorije.Knez Mihajlo Obrenovic.
.Covek,koji je malenu Srbiju,uveo u Evropu.Jednu malu Knezevinu,koja je tavorila
pod turskom okupacijom vekovima.Srbija,koju renesansa,nije ni dotakla.Takvu
jednu primitivnu sredinu,On je za par godina,svog kratkog zivota,preobratio u jednu
malu evropsku zemlju.On je uveo evropski nacin odevanja.Zabranio nosenje turske
odece,fesove i sl.Otpoceo gradnju Narodnog pozorista.Jednom recju,uveo kulturni
preporod,onaj,koji je u Evropi otpoceo jos u trinaestom veku (renesansa).Ali mi
ne bismo bili Srbi,da uspesnog Vladara,ne ubise,bas njegovi podanici.
Eto,to mi smeta,to sto o vladarima-zlotvorima,djaci u skolama moraju sve da uce,da znaju.A o onima,koji su pozitivno delovali za svoju zemlju,koji su ostavili ogromno
kulturno nasledje,o njima.......tek nekoliko redaka.!!!