Pismo stanara ulice Dragomira Gajića povodom nasilničkog napada.
http://037ks.com/2013/08/pismo-stanara-ulice-dragomira-gajica-povodom-nasilnickog-napada/
Pismo stanara u ulici Dragomira Gajića prenosimo u celosti. Zbog straha od novih napada i za ličnu bezbednost, neće biti objavljena imena.
„Povećano nasilјe nad građanima Kruševca“
Juče u kasnim večernjim satima desio se brutalan napad grupe Roma na stanare u ulici Dragomira Gajića flašama i čista je sreća da niko nije ozbilјnije povređen.
Povod za nasilјe bio je taj što su ih stanari zgrade u pomenutoj ulici molili da prestanu da šenluče, piju, razbijaju flaše, galame i uznemiruju građane.
Ceo incident desio se oko 22,30 sati. Grupu od četiri mladića i jedne devojke je jedan od stanara upozorio da će pozvati policiju, a oni su na to još brutalnije reagovali i gađali ga flašama u trenutku dok je on išao da traži zaštitu od organa reda.
„Moram da kažem da sam pod velikim stresom posle ovog napada na mene i moju imovinu. Mi godinama živimo u strahu od pripadnika romske nacionalnosti koji žive u blizini i sistematski nas ugrožavaju. Tuku i zastraškuju našu decu, plјačkaju automobile, buše gume. Posebno su ugroženi oni koji žive u prizemlјu, jer se Romi ne libe da kradu sa terase i u sred bela dana. Toliko se priča o pravima i inkluziji Roma, a oni taj status zloupotreblјavaju. U ovim zgradama ima dosta penzionera i bolesnih koji ne mogu da im se suprostave.
Posebno sam razočaran reakcijom MUP-a. Na moj poziv da me napadaju i da mi je bezbednost ugrožena, dežurni u stanici je rekao da moram da sačekam petnestak minuta patrolu. Kada sam ih docnije pozvao ponovo da proverim zašto ne dolaze i da će vinovnici pobeći, on je ironično konstatovao, oponašajući moj glas da će vinovnici pobeći i da treba u 23 sata da se vrši smena u MUP-u, pa će doći nova patrola.
Konačno, posle više od pola sata strepnje i iščekivanja, umesto interventne jedinice došli su pozornici koji nisu bili zainteresovani ni da pokupe dokazni materijal, otiske, pregledaju bezbednosne kamere lokala u blizini i da preduzmu dalјe radnje i procesuiraju izgrednike.
Plašim se da će ovo divlјačko ponašanje Roma proći nesankcionisano i da će ih to dodatno ohrabriti da nastave sa napadima na građane ove zgrade. Ne znam više kome treba da se obratimo za pomoć kad je ovo evidentan primer bahaćenja, neodgovornosti pojedinca i dobar primer da naša država ne funkcioniše. Postali smo taoci u sopstvenoj zemlјi. Ostaje mi da se selim negde ili zatražim azil u nekoj zemlјi“, zaklјučuje žrtva nasilјa koji nije želeo da odaje identitet iz lične bezbedenosti.
.