U nasledjivanju logika...

nesvesna

Zainteresovan član
Poruka
173
Da li mislite da ima logike da deca od sestre nasledjuju ono sto je dvema sestrama ostavio otac?...mislim da je normalno da deca sestrina naslede svoju ocevinu a ne da mora tetka da se odrekne neceg u ime njih...meni to nema logike...

Da li mislite da ima logike da deca od sestre nasledjuju ono sto je dvema sestrama ostavio otac?...mislim da je normalno da deca sestrina naslede svoju ocevinu a ne da mora tetka da se odrekne neceg u ime njih...meni to nema logike...
Daj graficki prikaz.

Ovako niko ne razume sta pises, ko je kome sestra, dete i tetka, koja tetka, cija tetka, od ostavioca, od naslednica, je l' tetka jedna od dve sestre...

Подједнако се наслеђују и очевина и мајчевина.

У овом случају, ако добро разумем

Отац је умро, имао је две ћерке (то су две сестре). Једна сестра има децу.

Ако је отац оставио двема сестрама, по пола, по смрти сестре са децом, њена имовина, па и то што је наследила прелази на њену децу,

друга сестра, ако нема мужа и децу, иде се на следеће наследне редове, али овде ми се чини да неко од ње тражи да се она одрекне своје половине наследства од оца у корист сестре (или њене деце, ако се сестра прескочи).

Па, нико не може да је натера, осим можда батинама да се одриче имовине коју јој закон нуди (половина очеве имовине).

Daj graficki prikaz.

Ovako niko ne razume sta pises, ko je kome sestra, dete i tetka, koja tetka, cija tetka, od ostavioca, od naslednica, je l' tetka jedna od dve sestre...
Da pojasnim...sestra je iza mojih ledja ubedila majku da joj prepise stan koji treba obe da podelimo...kad sam skoro saznala, tvdi da je moralo jer bih ja to gledala da se proda a ona bi da ostavi deci...znaci ja nista ona obezbedjuje decu iako imaju veliki stan koji je ona s muzem stekla...smatram da sam ostecena i da je moja stvar kome cu ja dati svoju polovinu...eto o tome se radi.

Postoji zakon o nasleđivanju koji jasno definiše ko je naslednik i to se primenjuje u slučaju kad nema testamenta. Kad ima, onda se radi po testamentu, stim što i onda postoji nužni deo. Pa na primer, ako pokojnik ostavi stan ljubavnici, a ima decu, onda ta deca mogu da pobiju testament u celosti ili da dobiju pravo na pola stana. Pa se onda kreće u višedecenijsku parnicu pošto je Srbija banana država.

Da pojasnim...sestra je iza mojih ledja ubedila majku da joj prepise stan koji treba obe da podelimo...kad sam skoro saznala, tvdi da je moralo jer bih ja to gledala da se proda a ona bi da ostavi deci...znaci ja nista ona obezbedjuje decu iako imaju veliki stan koji je ona s muzem stekla...smatram da sam ostecena i da je moja stvar kome cu ja dati svoju polovinu...eto o tome se radi.

Под "преписала", да ли мислиш на уговор о доживотном издржавању или на тестамент?

Ако је уговор о доживотном издржавању, стан ће ићи њој, ако је тестамент, онда постоји нешто што се зове "нужни део". А то значи да оставилац може тестаментом да расподели пола своје имовине, а друга половина се дели по правилима закона о наслеђивању, те у том случају имаш право на пола од пола, у овом случају на 1/4 стана.

Опет, је ли нормално или не... па, као шт оси ти написала "моја ствар коме ћу дати своју половину", е по тој истој логици, и мајка може слободно да располаже својом имовином, што даље значи да је њена ствар како ће располагати својом имовином.

Иначе, мислим да је најпоштеније наслеђивати на једнаке делове. У овом случају, пола пола. Ипак, свако својом имовином може да располаже својом вољом, па тако и мајка.

Da pojasnim...sestra je iza mojih ledja ubedila majku da joj prepise stan koji treba obe da podelimo...
Имате ли паре за правна решења и правне заступнике (јер ће ти требати ако желиш своје на шта имате право)....
kad sam skoro saznala, tvdi da je moralo jer bih ja to gledala da se proda a ona bi da ostavi deci...

https://www.advokat-novisad.com/blog/nuzni-naslednici/
znaci ja nista ona obezbedjuje decu iako imaju veliki stan koji je ona s muzem stekla...
Колико има примера тог типа....
smatram da sam ostecena i da je moja stvar kome cu ja dati svoju polovinu...
Правни заступник каже шта о томе...
eto o tome se radi.

Poslednja izmena:
Под "преписала", да ли мислиш на уговор о доживотном издржавању или на тестамент?

Ако је уговор о доживотном издржавању, стан ће ићи њој, ако је тестамент, онда постоји нешто што се зове "нужни део". А то значи да оставилац може тестаментом да расподели пола своје имовине, а друга половина се дели по правилима закона о наслеђивању, те у том случају имаш право на пола од пола, у овом случају на 1/4 стана.

Опет, је ли нормално или не... па, као шт оси ти написала "моја ствар коме ћу дати своју половину", е по тој истој логици, и мајка може слободно да располаже својом имовином, што даље значи да је њена ствар како ће располагати својом имовином.

Иначе, мислим да је најпоштеније наслеђивати на једнаке делове. У овом случају, пола пола. Ипак, свако својом имовином може да располаже својом вољом, па тако и мајка.
Ja bih rekao da se radi o poklonu za zivota.

Pokloni se i plati se porez.

Back