U Mekdonaldsu Srbija prodaje se GMO

VERTIGON

Veoma poznat
Poruka
14.877
Da li znate šta jedete u srpskom "Mekdonaldsu"

Bojana Anđelić | 17. 06. 2014. - 11:52h | Foto: P. Marković | Komentara: 97
Piletina koju “Mekdonalds” već tri meseca prodaje u Srbiji u različitim proizvodima hranjena je genetski modifikovanom hranom, preneo je portal Pištaljka.

482432_mekdonalds-01rasfoto-petar-markovic_f.jpg

Problem je i što „Mek“ to nije istakao na vidnom mestu.

Na pitanje Pištaljke da li “Mekdonalds” u Srbiji prodaje proizvode od piletine koja je uzgajana GM hranom, iako je to zakonom zabranjeno, u ovoj kompaniji kažu da je većina živinskog mesa iz Evrope, ali da je soja koja se koristi za ishranu poreklom iz Brazila. Da je reč o zemlji u kojoj je GMO prisutan 100 odsto, potvrdili su i predstavnici ove kompanije. Oni su u odgovoru čak naveli da još od marta ove godine njihovi dobavljači živine nisu u mogućnosti da sa sigurnošću potvrde da se u ishrani živine neće pojaviti GM soja.

48 opština u Srbiji proglasilo je svoje teritorije “slobodne od GMO”
Najveći proizvođači GM hrane u Evropi: Španija, Portugalija, Češka, Slovačka, Rumunija
Organizmi GM nastaju kada se mešaju geni životinja - bubašvaba, riba, žaba

Zakon o GM hrani u Srbiji je vrlo jasan. Promet i gajenje GM proizvoda je zabranjeno, i ne postoje izuzeci. Na pitanje “Blica” koji su dalji koraci i da li će “Mekdonaldsu” biti zabranjena prodaja proizvoda sa piletinom, imajući u vidu da zakon zabranjuje sve što ima veze sa GMO, iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili odgovor.

- Uprava za veterinu je ta koja treba da utvrdi sledljivost proizvodnje. Dakle, da li postoji kontrola proizvoda koji su nastali upotrebom drugog proizvoda nastalog GMO tehnologijom. Treba da se izjasne da li je to dozvoljeno - kaže za “Blic” agroekonomski analitičar Milan Prostran.

O štetnosti
Na pitanje Pištaljke zašto “Mekdonalds” nije obavestio javnost o korišćenju piletine koja se hranila GMO, u ovoj kompaniji su naveli da oni ne koristi GM sirovine i sastojke u proizvodima, kao i da nema naučnih dokaza da je moguć prenos GM materija sa hrane za životinjsku ishranu na meso. Kako su naveli, “prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, GM hrana za životinje nema uticaja na bezbednost samog mesa”.

Profesor poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić tvrdi da je reč o očiglednom kršenju zakona.

- Ne postoje naučni dokazi da meso životinja koje se hrane GM hranom nije štetno po zdravlje ljudi. Kod nas je promet i gajenje zabranjeno i nema dileme. Osim toga, čak i da je dozvoljeno, pitanje za njih je zašto nemaju jasno istaknutu informaciju da je reč o GM hrani - kaže Ševarlić, i dodaje da je skandalozno da se u Srbiji dozvoljava uvoz piletine proizvedene na GM hrani a da domaći kapaciteti u živinarstvu ostaju neiskorišćeni. On zamera i što se nije oglasio Nacionalni savet za biološku sigurnost.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/474018/Da-li-znate-sta-jedete-u-srpskom-Mekdonaldsu

a ja juce popodne u Uscu, i gledam hocu li u mek, kfc ili da odem u restoran na jagnjetinu

i odem na jagnjetinu :lol:

****** cu vise u zivotu da udjem u usrani Mek.

- - - - - - - - - -

i niej problem samo u meku

sva piletina koja se uvozi

svako meso koje se uvozi

svako ko ode na odmor u te zemlje tamo mora da jede to sranje.

Najjaci su mi ljudi koji pljugaju paklu dnevno, svako jutro doruckuju lisnata peciva u pekari, a plase se GMO-a.

Haha

Odrastite.

GMO nije nikakav instrument kojim Mracne Sluge Satane u Senci zele da otruju ljudski rod, nego nesto neispitano i potencijalno manje zdravo od organskog.

Ali svakako manje toksicno od jabuke prskane 17 puta koju mi servira moj srpski seljak.

Možda je modifikovana na bolje.

Naime, reč modifikacija znači samo promenu. Na primer: "Ranije su kruške bile buđave, ali sad smo ih modifikovali pa nisu."

pa, ja znam da se te modifikacije rade da bi na kraju bilo bolje za sve. ali me brine situacija u kojoj se mesaju geni soje i naprimer nekog insekta, pa onda tako izmenjeni geni se mesaju sa govedjim, i na kraju sa covekom. kako ce to uticati na ljudske gene...to nije dovoljno ispitano jer covek nije pacov da se to vidi za par meseci istrazivanja...

Možda je modifikovana na bolje.

Naime, reč modifikacija znači samo promenu. Na primer: "Ranije su kruške bile buđave, ali sad smo ih modifikovali pa nisu."

Problem je sto svaki strani DNK sa kojim dodjes u kontakt moze da utice na tvoj DNK. Ideja je da je kroz evoluciju, tvoja DNA je navikla na hranu koju konzumiras.

A posto je GMO neispitan, jer postoji previse kratko, ne znamo kako utice na nas.

Moguce je da se njegovom konzumacijuom pospesuju mutacije na tvojim celijama.

Mozda i ne.

E ali onda, kako to obicno biva, imali smo sledeci sled dogadjaja:

Neki conspiracy theorist iz Montane na svom sajtu kaci samo one agrumente protiv GMO, i one nalaze koji upucuju na njegovu stetnost.

To preko Rusije stize do Belorusije, u kojoj Beloruska Paranormalna Akadmija Strave i Uzasa potvrdjuje te detalje, i dodaje nove.

Srbin.info preuzima te informacije, i obogacuje ih nalazima "renomiranih naucnika" iz Francuske, Gibraltara i Wichita (Kansas).

Informacije stizu i do prodvacice cveca u Knez Mihailovoj koja je to jutro jela burek i zaboleo je stomak.

Krece GMO panika.

a ja juce popodne u Uscu, i gledam hocu li u mek, kfc ili da odem u restoran na jagnjetinu

i odem na jagnjetinu :lol:

****** cu vise u zivotu da udjem u usrani Mek.

- - - - - - - - - -

i niej problem samo u meku

sva piletina koja se uvozi

svako meso koje se uvozi

svako ko ode na odmor u te zemlje tamo mora da jede to sranje.

a ti mislis da nas seljak hrani to jagnje sa 100% hranom bez GMO?

mek ima fabriku u brazilu gde pravi one kuglice i zasticuje ih od truljenja amonijakom od kojih posle prave hamburgere i koji su gmo vec duze vreme.... cudi me da to ne znate, cak je davno na rts bila emisija od sata o tome

- - - - - - - - - -

Nije problem što se jedu pilići koji su jeli GMO žito, već je problem što se jede previše i po ceo dan sedi na doopetu.

nije problem jesti jednom mesecno mek ali je problem jesti jednom ili vise puta nedeljno a kod nekih je to na bazi dnevnog obroka...

Ja sam silom prilika jeo godinu i po dana u Meku svaki (radni) dan (jer nije bilo ništa drugo), tako da ako ima neke štete ima prvi da primetim.... :lol:

jeo jedan mali dobro nije mali ima oko 35 sad ali keva mu nije pravila rucak jerjeradila i samo sa njom zivi i klopo dvaput dnevno u meku...i posle zavrsio u bolnici sa zestokim problemima.... ko zna tis otporan na vas ateite to ne deluje posto ste roboti iznutra bez dushe :lol:

jeo jedan mali dobro nije mali ima oko 35 sad ali keva mu nije pravila rucak jerjeradila i samo sa njom zivi i klopo dvaput dnevno u meku...i posle zavrsio u bolnici sa zestokim problemima.... ko zna tis otporan na vas ateite to ne deluje posto ste roboti iznutra bez dushe :lol:
Gledao sam onaj dokumentarac gde se tip ugoji u Meku namerno.... mislim nešto, i u najboljem restoranu da je jeo kao prase svaki dan, ugojio bi se... međutim, ja sam vodio računa, CocaColu i ostala gazirana sranja nikad nisam pio, a i Mc pomfrit (koji obožavam) sam pokušavao da držim pod kontrolom. Ne možeš se ugojiti ako ne pojedeš dovoljno kalorija da se ugojiš, pa bilo to i u Meku...

Gledao sam onaj dokumentarac gde se tip ugoji u Meku namerno.... mislim nešto, i u najboljem restoranu da je jeo kao prase svaki dan, ugojio bi se... međutim, ja sam vodio računa, CocaColu i ostala gazirana sranja nikad nisam pio, a i Mc pomfrit (koji obožavam) sam pokušavao da držim pod kontrolom. Ne možeš se ugojiti ako ne pojedeš dovoljno kalorija da se ugojiš, pa bilo to i u Meku...

nij stvar samo gojenje jer secer koliko znam od koga pate ameri nije samo bolest gojaznih... valjda ako preteras sa tim gmo stvarima ne samo sa mek-om vec ima puno toga drugog organizam postaje nesposoban da se sam izbori i odes u aut.... imas ljude u usa koji svaki dan putuju kolima po 200 milja da bi kupili deci organsku hranu i mleko .... znas koliko je dece u americi alergicno na mleko? ne bi verovao, zamsili beba se rodi i ne sme nijedno mleko koje se proizvodi osim jedne specijalne vrste...a majke teraju da ne doje jer je to kao nezdravo :lol:

nacija kretena

nij stvar samo gojenje jer secer koliko znam od koga pate ameri nije samo bolest gojaznih... valjda ako preteras sa tim gmo stvarima ne samo sa mek-om vec ima puno toga drugog organizam postaje nesposoban da se sam izbori i odes u aut.... imas ljude u usa koji svaki dan putuju kolima po 200 milja da bi kupili deci organsku hranu i mleko .... znas koliko je dece u americi alergicno na mleko? ne bi verovao, zamsili beba se rodi i ne sme nijedno mleko koje se proizvodi osim jedne specijalne vrste...a majke teraju da ne doje jer je to kao nezdravo :lol:

nacija kretena
Znam za tu netoleranciju, ali recimo i Azijati jako retko piju mleko jer masovno pate od istog sindroma - netolerancija na laktozu... mislim da tu ima i genetske predispozicije čim je tako geografski raspodeljeno.
McDonalds je svestan toga da prodaju dosta loše hrane (pomfrit, slatkiši, bezvredni šećerni napici pre svega), ali ko hoće da jede nešto bolje, uvek može da naruči McWrap ili neku salatu.

Što se tiče "organske hrane", mislim da tu ima dosta politike, marketinga, i prodavanja mooda za bubrege, naročito u USA gde ima dosta bubrega za kupovinu tih mooda. :lol:

Znam za tu netoleranciju, ali recimo i Azijati jako retko piju mleko jer masovno pate od istog sindroma - netolerancija na laktozu... mislim da tu ima i genetske predispozicije čim je tako geografski raspodeljeno.
McDonalds je svestan toga da prodaju dosta loše hrane (pomfrit, slatkiši, bezvredni šećerni napici pre svega), ali ko hoće da jede nešto bolje, uvek može da naruči McWrap ili neku salatu.

Što se tiče "organske hrane", mislim da tu ima dosta politike, marketinga, i prodavanja mooda za bubrege, naročito u USA gde ima dosta bubrega za kupovinu tih mooda. :lol:

zavisi od drzave, u rimu kad sam jeo u meku imali su gomilu zaista finih salata uopste nisu licile na neke vestacke :lol: pre je onaj zabarski fizol ko krompir licio na gmo.... kod nas kolko vidim samo rokaju najgore sa sosevima prelivima i cime sve ne, jeo sam fish mak nekoliko put i zaista ima neki ogavan ukus, kfc nikad vise, jednom u britaniji i dosta za ceo zivot, tri dana nisam mogao da operem ruke od masnoce, ne znam kako to djubre ljudi uopste mogu da jedu.... al' najbolje ono: znas kad klinac dodje po pljesak a ova mu ispece gurmansku i pita a koji preliv a mali kaze: senf, paprika, ajvar, pavlaka, majonez, kupus i kecap na vrhu :lol: kad je dzaba meti sve..... :lol:

znam za mleko, jer jedna rodjaka zivi u la i nikad niko u familiji nije to imao... bila dve godine tamo udala se i dobila dete i mali od rodjenja alergican, znaci da nema genetike nimalo vec samo sredina i nacin ishrane

...al' najbolje ono: znas kad klinac dodje po pljesak a ova mu ispece gurmansku i pita a koji preliv a mali kaze: senf, paprika, ajvar, pavlaka, majonez, kupus i kecap na vrhu :lol: kad je dzaba meti sve..... :lol:
To se u Leskovac kaže "Ma met'i sve osim ćumura..."

P.S. Za KFC se slažem potpuno, ne znam kako opstaje taj restoran sve ove godine uopšte...

zaorgansku hranu gresis, americka poliyika je stroga i zabranilaje prozivodnju, ako si gledao sve dreš masine su izlomili tako da jako malo poljoprivrednika ima svoje.... sude se sa monsantomkao udruzenje a ovi kad ne mogu da ih potkupeili ptetnjama uplase onda iuzmu vladu kao pomoc i naduvaju vetrovima gmo seme pa im dodju na livadu i pitaju a jel imate dozovolu za ovo :lol:

mafija...

Back