Ova nasa drzava izgleda kao dvorac u srednjem veku...svuda okolo kanal sa vodom , a na jednom mestu kapija...
E sad, kad hoces nesto da izvezes, onda vidis da oko kapije sve sivi polusvet i samo smeka da vidi ko ce koliko da iznese , pa da se navrnu kod tebe na casicu razgovora...
I zacudo svima odgovara takav nacin razmisljanja i rada....
Cak i onima koji nikad nece biti u tim bandama na kapiji...
Lakse je izvesti iz srbije kad si van srbije nego kad si u srbiji.
Sto si krace unutar zidina, a jos bolje ako ne zivis unutar zidina, to ti je lakse da ti se isplati prolazenje kroz kapiju....sto znaci i izvoz je uspesniji ako si stranac...
Ali nije to izuzetak, ceo sistem svih pojedinaca, koji naravno ne shvataju da bas tako misle i deluju , je uskladjen sa ovim dvorac,kapija sistemom.
Ako moze, mi bi luk prodavali za 1500din kilo, sto da ne, nas zezaju pa cemo i mi druge....jednostavna logika seljaka , gradjanina ili bilo kog zitelja srbije , ustvari ispoljeno ono sto je sabijano kao stetni mesetarski pristup i muljanje , u proslim vremenima, a sad velicano kao pametno i uspesno...
A ako se nesto velica kao uspesno , i kao pametno, onda ce vecina poceti da primenjuje to, i tako stiti vlast.....jer nema sanse iko da pridje blizu sa bilo kakvim promenama...
Tako da je resenje u povecanju prihoda a ne boljem i uspesnijem organizovanju proizvodnje...
Nista od drzave, ali sve drzavi, pa cemo svi mi pomalo da strpkamo i kraduckamo, neko preko drzavnih poslova, neko preko kredita i poznanika, neko pljackom.
Neko utajom poreza, neko svercom...neko sejanjem onoga sto je zabranjeno ili muvanjem sa hranom i hemijom...