U Mađarskoj uveden 'čips porez'

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.565
Kontroverzni poreski zakon kojim se uvodi "čips porez" stupio je juče na snagu u Mađarskoj, a svrha mu je oporezivanje preterano slanih i slatkih prehrambenih proizvoda i smanjenje gojaznosti stanovništva.

Jedan od razloga uvođenja "čips poreza", kako je popularno nazvan, takođe je i smanjenje mađarskog državnog duga, a vlada očekuje da bi ovaj porez mogao da državnoj kasi donese dodatnih 74 miliona evra prihoda godišnje.

"Ovim porezom pokušavamo da utičemo na potrošače da ne jedu tako nezdravu i skupu hranu, ali takođe želimo da podstaknemo i proizvođače da smanje količinu soli i šećera u svojim proizvodima", izjavio je poslanik Sandor Font.

Biće oporezivani pakovani slani proizvodi, razna slatka peciva i keksi, te gazirani i energetski napici.

Mađarska udruženja proizvođača hrane ovu vladinu odluku nazvala su brzopletom i smatraju da će ona pogoditi lokalne proizvođače hrane. Iz udruženja navode da će taj porez oterati velika strana preduzeća i proizvođače hrane, što će uticati na procvat crnog tržišta.

Autor / izvor: RSE

http://www.sumadijapress.com/index-p73-ni18410-c73.html

Jacobe, daj i ti neki komentar na ovu vest.
Ja podržavam svaku akciju koja vodi smanjenju nezdravog života, ali mi nije jasno kako će da razdvoje proizvode bez šećera od, recimo, gaziranih napitaka. Koka kola "Zero" ili Pepsi "Max" i "Light" nemaju šećer u sastavu.

Ja podržavam svaku akciju koja vodi smanjenju nezdravog života, ali mi nije jasno kako će da razdvoje proizvode bez šećera od, recimo, gaziranih napitaka. Koka kola "Zero" ili Pepsi "Max" i "Light" nemaju šećer u sastavu.

Pritom je to što stavljaju u te šatro nezaslađene napitke još otrovnije od svega što znamo o starom dobrom šećeru.
Licemerje koje će pospešiti prodaju nekih diet i sl. sranja.
Zakoni u službi korporativnih interesa.

Pritom je to što stavljaju u te šatro nezaslađene napitke još otrovnije od svega što znamo o starom dobrom šećeru.
Licemerje koje će pospešiti prodaju nekih diet i sl. sranja.
Zakoni u službi korporativnih interesa.

Ali to što stavljaju je za nekoga moranje. Drugi izbor kriju, ne dozvoljavaju udar na industriju šećera.
Mada se danas sve više proizvoda zasleđenih fruktozom može naći, ali opet, gde je na tržištu stevia? Zašto je guraju u drugi plan?
Na žalost, ovakvi zakoni ne pomažu ljudima, već onima koji daju više novca za reklamiranje.

Moj komentar je da nije na drzavi da brine o mom zdravlju.

Isto kao sto nije na drzavi da brine dal cu da proletim kroz sofersajbnu ako ne vezem pojas.

Moje je pravo da jedem nezdravo i umrem od toga ili proletim kroz soferku...

A ovo je prvenstveno namenjeno punjenju budzeta pa isto ocekujem i kod nas vrlo brzo...

Moj komentar je da nije na drzavi da brine o mom zdravlju.

Isto kao sto nije na drzavi da brine dal cu da proletim kroz sofersajbnu ako ne vezem pojas.

Moje je pravo da jedem nezdravo i umrem od toga ili proletim kroz soferku...

A ovo je prvenstveno namenjeno punjenju budzeta pa isto ocekujem i kod nas vrlo brzo...

Nemaš pravo da proletiš kroz šoferku jer se nisi vezao. Odnosno, ukoliko se to desi, odgovaraćeš zbog toga. Ali nije bitno da li ćeš ti sam da se izlomiš već koliko ćeš drugih sa sobom da unesrećiš.
Na državi je da reguliše što zdraviji život, a to znači i stalno usavršavanje goriva zbog izduvnih gasova, restrikcije u pušenju, pa i dodatne poreze za nezdrave proizvode, ukoliko treba. Ti jedi nazdravo, ali za izbor nezdrave hrane mora da se pobrine država. nemam ništa protiv da se budžet na ovaj način puni, naročito ako se zdravi proizvodi manje oporezuju.

Licne slobode, sta to bese?

Moja stvar da li cu da zivim 30 ili 130 godina...
Јесте твоја ствар у приципу, у стварности ће се скоро сви оболели услед лоше исхране накачити на здравство и то углавном јавно.
Број гојазних у развијеном свету далеко је чешћи код стновништва ниже платежне моћи, а такви су готово увек ослоњени искључиво на јавно здравство.
Слично томе дуван је био добар док је доносио новац, али откада су трошкови лечења дуванских зависника увелико премашили добит од такси на дуван, кренула је кампања против њега!

Nemaš pravo da proletiš kroz šoferku jer se nisi vezao. Odnosno, ukoliko se to desi, odgovaraćeš zbog toga. Ali nije bitno da li ćeš ti sam da se izlomiš već koliko ćeš drugih sa sobom da unesrećiš.
Na državi je da reguliše što zdraviji život, a to znači i stalno usavršavanje goriva zbog izduvnih gasova, restrikcije u pušenju, pa i dodatne poreze za nezdrave proizvode, ukoliko treba. Ti jedi nazdravo, ali za izbor nezdrave hrane mora da se pobrine država. nemam ništa protiv da se budžet na ovaj način puni, naročito ako se zdravi proizvodi manje oporezuju.

Imam pravo da proletim kroz soferku ako to nikog ne ugrozava osim mene. Kako cu ja da ugrozim nekog nevezivanjem mog pojasa?

Drzava nema pravo da se mesa i relgulise bilo kakav zivot, zdraviji ili ne, prave se opasni presedani.

Danas ce odluciti da je cips los po nas a sutra ce odluciti da je sloboda govora losa po mentalno zdravlje.

U New Hampshiru je oboren zakon o vezivanju pojasa za punoletne osobe, posle peticije gradjana kao neustavan i suprotan licnim slobodama.

Samo glup covek moze da poveuje u lazi koje plasiraju politicari.... Cips nece izazvati gojaznost, jbbt ja jedem kesu na dan a imam oko 70-72kg.... Dijeta ne znaci da neces jesti vec da ces izbaciti odredjene stvari iz ishrane.. Drug koji ima 140kg je na dijeti vec 2 meseca, smrsao je 15kg a dnevno jede 500gr mesa, izbacio je hleb i secer ( tj ugljane hidrate )...

Samo glup covek moze da poveuje u lazi koje plasiraju politicari.... Cips nece izazvati gojaznost, jbbt ja jedem kesu na dan a imam oko 70-72kg.... Dijeta ne znaci da neces jesti vec da ces izbaciti odredjene stvari iz ishrane.. Drug koji ima 140kg je na dijeti vec 2 meseca, smrsao je 15kg a dnevno jede 500gr mesa, izbacio je hleb i secer ( tj ugljane hidrate )...

Ja bre mrsav a jedem svaki dan cips i pijem pivo, pomfrit mi je isto svakodnevna hrana godinama, hamburgeri isto a gazirano rasturam.

Sva nezdrava hrana i napitci ukljucujuci alkohol i duvan trebalo bi da se oporezuju sto vise a zauzvrat zdrava hrana da se potpuno oslobodi poreza.Time bi se na najbolji nacin dao podsticaj zdravim navikama a one koji to ne zele da koriste neka ispastaju.

ma da bas ces dugogodisnjeg zavisnika od cigareta koji purnja dve pakle dnevno da stimulises da se odvikne od pljuge tako sto ces da mu dignes cenu cigareta, ljudi ce i dalje kupovati i purnjati pa makar davao silne pare za to, jer je to bolest zavisnosti, a to sto se vlast igra sa tim i namerno to koristi to je strasno i treba ih mitraljezom izbusiti, da se ti na tudjoj muci bogatis, djubreta
kad tolko brinu o zdravlju sto ne pootvaraju klinike za odvikavanje da budu pristupacne svim slojevima, da stave filtere na fabrike, a ne prodali zemljiste za isgradnju jos fabrika duvana a ovamo porez, pa ko je ovde lud bre
nisu oni culi za ekologiju, ni za zdravlje, boli njih uvo
ne kontam takve koji rezonuju ko ti, odakle vam ideja da vlast radi u korist vaseg zdravlja :lol:

Јавно здравство и тако то...

ako im je za javno zdravstvo neka onda vrati na teret budzeta zubarsko osiguranje, neka ukinu participacije, vecina lekova se ili placa ili doplacuje uz recept...i to je razvijeno javno zrdavstvo? me zajjebavas :lol:
ovo ce i kod nas da stigne garantujem jer i ove nase krvopije ne znaju de ce pre da udare da opeljese narod

a te pare ce da vidi narod? :zcepanje:
jjebo te de zivis, mislis da ce drzava i narod u njoj da ima neke koristi od punjenja budzeta na ovaj ili na jos gomilu nacina :dash:

treba da promovisu zdravu ishranu, sport, bla bla, akcije za ove gojazne neke zajednice grupe za mrsavljenje, saveti nitricioniste besplatni itd, ovako sigurno nece postici da ima manje debelih

evo i ja cu da se zalozim za tvoje zdravlje

5B860E1B-C435-BC9C-51E0D4B537D66997_1.jpg

Back