U Kragujevcu iskopavaju pokojnike zbog dugova!

GolubBabic

Domaćin
Poruka
3.759
S Varoškog groblja u Kragujevcu biće ekshumirano oko stotinu pokojnika čiji naslednici decenijama nisu platili nadoknadu za održavanje grobnog mesta zbog čega su ukupna dugovanja za tu uslugu dostigla 52 miliona dinara.
Direktor javnog preduzeća “Gradska groblja” Dragan Radović rekao je da obaveze izmiruje 2.800 naslednika od 35.000 grobnih mesta koliko ih ima na četiri kragujevačka groblja.

Godišnja nadoknada za održavanje grobnog mesta je 545 dinara, prosečan dug iznosi 2.000 dinara, a najveći je oko 30.000 dinara za višedecenijsko neplaćanje.

Radović je objasnio da se prema gradskoj odluci o sahranjivanju, ekshumacija može izvršiti ukoliko se nadoknada za održavanje grobnog mesta ne plaća duže od deset godina.

On je rekao da će posmrtni ostaci predaka najvećih dužnika biti prebačeni u zajedničku grobnicu na groblju Bozman i da će se na zajedničkoj ploči naći imena svih pokojnika koji budu tu preneti.

TELEGRAF.RS/FONET
http://www.vijesti.in.rs/region/u-kragujevcu-iskopavaju-pokojnike-zbog-dugova
:roll:

šta je bilo oduvek ??
dobro de sa koskama, al šta će sa spomenicima ??

Ja mogu zaista samo da pricam ovde o zajecarskom groblju, a jeste tako kako kazem. Idu i spomenici u "staro gvozdje".

U Nemackoj ( zivim ovde) je tako da se to grobno mesto placa oddjednom za dvadeset ili trideset godina. To su povece sume, recimo
bilo je 6000 DM za 30 godina.Posle toga dobijjes pismo u kome ti komunalci kazu da imas godinu dana za razmisljanje da li ces to da produzis
ili se grob i spomenik odstranjuuju,a i za to moras da platis ( momentalno u Frankfurtu oko 200 evra).

Pa i kuce se oduzimaju ako ne placas porez. Ne znam zasto bi bilo drugacije sa grobnim mestom.

Pa i kuce se oduzimaju ako ne placas porez. Ne znam zasto bi bilo drugacije sa grobnim mestom.

Па зато што у Србији све треба дабуде џаба и ништа не треба да се плаћа. Све треба да буде - јавно, друштвено, државно, алајбегова слама...
Струја, грејање, вода, гробови, јавни превоз, здравство, школство итд..итд......што бисмо то плаћали ако не морамо?

Па зато што у Србији све треба дабуде џаба и ништа не треба да се плаћа. Све треба да буде - јавно, друштвено, државно, алајбегова слама...
Струја, грејање, вода, гробови, јавни превоз, здравство, школство итд..итд......што бисмо то плаћали ако не морамо?

Ta groblja se kako tako uredjuju, ali ljudi ne shvataju da ako moraju da placaju komunalce da odnose djubre, moraju da placaju i uredjivanje groblja,
ali i samo grobno mesto. To se zasta oduvek placalo, ali su ljudi izgleda navikli da je sve beesplatno ili da ne mora da se plati i onda nadjes u
vestima da su neekome oduzeli stan jer nije deset godina placao struju, vodu, infostan i sada bi da neko besi ili salje na lomacu neke opstinare
koji nemaju srca i duse.
Ja zaista znam da se grobno mesto placa valjda od kako ta drzava Srbija i postoji.

Na Novom Groblju grobno mesto se (pre)prodaje za 20.000 evra pa je valjda normalno da se placaju i komunalije barem 10 x vise nego u nekoj Sjenici, na primer.

Pre 7-8 godina je na Novom Groblju "decje groblje" raskopano, isparcelisano i prodavano zaista ( jedno grobno mesto)
za 20.000 evra.
To "decje groblje" je bilo stratiste decice iz Hrvatske koje je Nedic za vreme WWII dovodio u Srbiju u nadi da ce ipak preziveti, ali je vecina
umrlla i tu je sahranjena.Proslo je 60 godina i grad Beograd je zeleo da ucari pa je zaboravio na tu deciu, grobna mesta je prodavao novokomponovanim
bogatasima koji su nasli svoj veci mir u grobu nekog nesrecnog deteta.

E, ali to ako drzis nekretninine na Novom Groblju:D Na ili u onoj Orlovaci je verovatno 100 dinara godisnje
Koje morbidne teme;)

Sala na stranu, ali zasto ljudi drze do tih grobova 100 godina , a tamo se niko nikada vise nece sahranjivati?

Znaš li ti koji je problem u BG za grobno mesto?
A, ne mogu ni da dozvolim da mi raskopaju dedu, baku i oca. Tako sam vaspitana i nema mi spasa nego da plaćam, obilazim, perem spomenike i palim sveće.

A, ne mogu ni da dozvolim da mi raskopaju dedu, baku i oca. Tako sam vaspitana i nema mi spasa nego da plaćam, obilazim, perem spomenike i palim sveće.

Znam koji je , a i u mom Zajecaru postaje problem pa se prave neka groblja na bugarskoj granici.
Ni ja Nensi ( barem dok sam ziva) ne mogu i necu da dozvolim da mi raskopavaju mrtve, ali ja o tom ( iako ne zivim tamo)
ipak vodim racuna , placam sta se placa, a inace sam nekako nekrofilna,obozavam da setam po grobljima pa sam cesto na groblju.

Sto se mene licno tice , ja necu da me zakopavaju,, zelim da nestanem kao da niskada nisam ni postojala, ali ne zbog toga
sto bi moj grob bio nekome teret, nego jednostavno ta pravila kojih se pridrzavam iz tradicija prema svojim precima, ali i roditeljima
( za sada jednom), za mene vise nece vaziti.

Meni samo nije jasno to a i svako grobno mesto porodice preminulog kupe za pare,znaci nisu ga jednostavno pokopali na necije zemljiste vec su platili za parcelu,platili su i za spomenik i za sve sta tu jos ide.
Pa ako se groblje odrzava onda ok treba da se plati i neka cifra za odrzavanje ali ima dosta groblja gde se ne odrzava mislim na neku javnu sluzbu vec porodice pokojnika sami odrzavaju svoj grob (narocito po selima) i zasto bi se onda nekome placalo za nesto i sta je to nesto za sta oni traze pare?Ovde kod nas pricam iz licnog iskustva kada sam imao prvog preminulog u porodici pre sahrane pop trazi da se plati za crkvu unazad za nekoliko godina jer nije placano,mislim ja i moji ne idemo u crkvu i da kazem "nismo vernici" pa sto onda pop trazi pare?Plus mu se placa za obavljanje sluzbe na sahrani,plus za lupanje zvona pa jos i za iznajmljivanje crkvenih barjaka i ne mogu da se sada setim jos po necega ali sve se posebno placa.Doslo vreme da se ne isplati umirati:rtfm:

Guzva je na grobljima, a ne grade se soliteri, pa mora da se oslobodi prostor za nove stanare.

- - - - - - - - - -

Velika potraznja... zato je i skuplje...
Treba sahranite sve one ljude koji su dosli u BG.

Back