U koju osnovnu školu upisati dete?

shonery

Aktivan član
Poruka
1.124
Pozdrav svima,

problematika je sledeća: imamo jednog predskolca i želeli bi da ga upišemo u školu(ili kod učitelja/učiteljice) gde se manje radi na stari i klasičan način, a više se deca uče na nove načine(NTC/Mensin program i sl.). Mnogo mi je bitnije da dete nauči kako se uči, a ne koliko će da nabuba... Ima još nekih faktora bitnih za odlučivanje, ali ono što sam naveo je najvažnije...
Mi živimo u blizini doma zdravlja Palilula.
Starina Novak nam je na 100m, ali nešto mi ta škola niti smrdi niti miriše...
U razmatranje dolaze i Vuk Karadžić, Drinka Pavlović, Ribnikar, Skadarlija, Oslobodioci, eventualno Sveti Sava(dobio sam mnogo pohvala što se njih tiče).
Valjda sam nabrojao sve koje su u okruženju...
Svaki komentar(pozitivan ili negativan) vezan z ate škoel će biti od pomoći...

Odsedi po jedan ceo dan (dolazak u skolu, odmori i izlazak iz skole) u skolskom dvoristu, medju decom.
Slusaj i gledaj.
Negde se tuku pojedinacno;
negde se tuku grupe, jedni protiv drugih;
negde kamenjem gadjaju prozore od sale;
negde igraju lastis ili prepisuju domace zadatke za sledeci cas.
pa ti biraj ono sta ti vise odgovara.

Pozdrav svima,

problematika je sledeća: imamo jednog predskolca i želeli bi da ga upišemo u školu(ili kod učitelja/učiteljice) gde se manje radi na stari i klasičan način, a više se deca uče na nove načine(NTC/Mensin program i sl.). Mnogo mi je bitnije da dete nauči kako se uči, a ne koliko će da nabuba... Ima još nekih faktora bitnih za odlučivanje, ali ono što sam naveo je najvažnije...
U razmatranje dolaze i Vuk Karadžić, Drinka Pavlović, Ribnikar, Skadarlija, Oslobodioci, eventualno Sveti Sava(dobio sam mnogo pohvala što se njih tiče).

Pa raspitaj, komsije imaju decu? Najbolje iz prve ruke. Mada super bi bilo kao sto kaze ovaj, da pronjuskas malo.

... imamo jednog predskolca i želeli bi da ga upišemo u školu ... gde se ... deca uče na nove načine (NTC/Mensin program i sl.)...

Obiđi ove škole koje si nabrojao
i traži razgovor sa direktorom.

Upoznaj ga sa svojim željama
i siguran sam bar 90% da će ti svaki direktor reći
da li je njegova škola to što ti tražiš, ili nije.

Moje dete je 5. razred i ja sam išao na sigurno :
To što sam zamislio - ja sam sproveo sa njim !
Kako ?
Pa lepo - sedim sa njim i učim ! *

Samo tvoje angažovanje oko njega će mu dati puno ljubavi,
a to je najvažnije u životu !

Možeš li to ?
Jeste najteže, ali su rezultati najbolji !

* Recimo predmet, istorija. Ne pipamo bez atlasa.
Ja sam istoriju bubao i nikada mi nije prijala jer stvari nisam razumeo.
Dakle, na osnovu svojih "promašaja" znam kako treba !

Kada gledam udžbenik vidim da to kako sam ja zamislio ustvari i jeste nastavni program,
ali dete to samo ne bi na pravi način shvatilo.
U knjizi postoje karte, i to vrlo pregledne i jasne,
ali dete misli da su karte samo za geografiju
i ( maltene ) da ih je zabranjeno koristiti u istoriji !

Vidim da kada ja prvo sažvaćem lekciju pa sa njim proradim,
plus ono što je zapamtio iz škole daje odlične rezultate.

( Mator sam dobio dete pa mi to sve pričinjava veliko zadovoljstvo, a svaki trenutak sa njim je zlata vredan )

Pozdrav svima,

ne znam da li ovo sto zelis (nauciti dete kako se uci) mozes dobiti u bilo kojoj od oih skola, narocito kada uzmemo u obzir za koju kintu ucitelji treba da nauce nasu decu bilo cemu
ali, evo nekih "tipova"
oslobodioci - oni su na listi 100 najboljih skola u srbiji, promenili su skoro rukovodstvo koliko znam, direktorka je resila da stvari malo sredi, ali isto tako tamo su deca iz ajd da kazem malo "ruralnijih" krajeva, tamo dovode decu preko pancevca i karaburme, ne bi li im priustili "gradsko obrazovanje"..pored je i vrtic mali princ, pa ako imas mladje dete onda je zgodno d aih tu pozicioniras
starina je po meni bolja skola, ima nemacki kao drugi jezik (oslobodioci mislim da imaju ruski) ima dvojezicnu nastavu pocev od sedmog, sto je po meni dosta bitno, ima boravak do 6 popodne, sa druge strane, kod njih su stalno neka politicka previranja (dava dana pred pocetak ove skolske godine na satsanku su potpuno promenjeni ucitelji koji su trebali da uzmu prve razrede), uciteljice se cesto menaju, cak i prvacima, odbor roditelja ne funkcionise bas dobro, dve suprotstavljene struje medju nastavnickim osobljem, podosta nasilja, suvise mlad i nezainteresovan psiholog
vuk bi trebalo da je dobra skola, vidim d afenseraj iz kraja salje decu tamo, mada izgleda neugledna, nastavnicki kadar je dobar, meni s enije dalo da ga vodim cak tamo
ribnikar i drinka su meni tako zivikane skole, da ne zelim da se svrstavam u roditelej koji cak i razmislajju da svoju decu daju tamo, sem ako mi nije prekoputa kuce, a nije
mozes da razmislis i o vladi aksentijevicu, za nju sam (od dece koja tamo idu) cula da je super, da nema toliko nasilja, da su nastavnici dobri i da se dobro i kavlitetno uci, sto je neubicajno od dece da izjave tako nesto
ja sam se na kraju odlucila za skolu gde su mu krenuli drugari iz vrtica i mislim d asam dobro postupila, jer vidim da se i dalje druze samo ovi koj su se i pre druzili, oni koji su dosli sa strane i dalje samuju, a najbitnije mi je da mi dete bude socijalno prilagodjeno, a ne da provede 8 godina u zapecku dvorista drinke kao autsajder, jer sam ja umislila d atreba da mu priustim ne znam koje obrazovanje
eno mu google, pa ako oce u muzej nek ide po vituelama po celom svetu, ako mu se ide

problematika je sledeća: imamo jednog predskolca i želeli bi da ga upišemo u školu(ili kod učitelja/učiteljice) gde se manje radi na stari i klasičan način, a više se deca uče na nove načine(NTC/Mensin program i sl.).

NTC program je bulšitčina.
Ok... ne može da bude loše po decu, verovatno će biti dobro, ali je to toliko plagijatorstvo i mlaćenje silne love na tek malo prerađenim starim idejama da meni jako, jako smeta.

Raspitaj se ti o tome koji su učitelji kreativni, to ti je bitno.

Drinka ima novog poletnog direktora koji pokazuje ambicije da unapređuje školu.
Najbolja učiteljica ti je, nažanost, ove godine uzela prvake tako da je nemaš sledeće godine, al generalno, Drinka može da bude ok, u zavisnosti od toga ko ti od učitelja zapadne.

Ribnikar ima žestok problem sa snobizmom. Ako imaš želju da ti dete bude prinuđeno da se tokom osam godina osnovne utrkuje sa svima ostalima u fensi krpicama, novim modelima i-padova i i-podova, onda može u Ribnikar.
Nemaš nikoga ko radi po NTC metodi, ali imaš nekoliko dobrih učitelja (ako Zoran uzima prvi razred sledeće godine, guraj se kod njega kako znaš i umeš)

Moje dete je bilo učenik Svetog Save pune dve nedelje.
Nakon toga sam je prebacila u normalniju školu zbog vršnjačkog nasilja, i reakcija odgovornih zaposlenih na vršnjačko nasilje koje se svode na "ona treba da se prilagodi".
Tako da, ako žeiš da ti dete postane prilagodjivo na tuču, otimanje stvari, bacanje pribora u korpu za otpatke, podsmevanja, vređanja i slično - Sveti Sava je pravo rešenje za tebe.

Što se tiče Oslobodilaca - e, tamo već imaš veći broj dobrih učitelja, pa su šanse da ubodeš nekog kvalitetnog veće.
Direktorka isto nova, orna da unapredi školu, da obezbedi sredstva za učionice isl.

Od tih koje si nabrojao mislim da su Osobodioci najbolje rešenje.

oslobodioci - oni su na listi 100 najboljih skola u srbiji, promenili su skoro rukovodstvo koliko znam, direktorka je resila da stvari malo sredi, ali isto tako tamo su deca iz ajd da kazem malo "ruralnijih" krajeva, tamo dovode decu preko pancevca i karaburme, ne bi li im priustili "gradsko obrazovanje"..pored je i vrtic mali princ, pa ako imas mladje dete onda je zgodno d aih tu pozicionira

Da, ti iz ruralnih su očajni što se tiče vršnjačkog nasilja.
Nit znaju propisno nekog da izlemaju, niti im pada na pamet.
(ja sam svoje dete, na preporuku koleginice, prebacila iz Svetog Save u "ruralnu" školu. Hvala joj do neba na preporuci)

Uh, dileme i trileme...
Hvala na odgovorima...
Što se tiče drugara iz obdaništa, svi upisuju različite škole, pošto smo i u vrtić dolazili iz uslovno istog kraja...
Načelno smo ga upisali u Savu(izgleda da je upao kod ove fenomenalno kreativne učiteljice koju smo ganjali), tako da ćemo videti kako će to ići...
Oslobodioci idu u 2 smene?

Odsedi po jedan ceo dan (dolazak u skolu, odmori i izlazak iz skole) u skolskom dvoristu, medju decom.
Slusaj i gledaj.
Negde se tuku pojedinacno;
negde se tuku grupe, jedni protiv drugih;
negde kamenjem gadjaju prozore od sale;
negde igraju lastis ili prepisuju domace zadatke za sledeci cas.
pa ti biraj ono sta ti vise odgovara.
Negde skinu patike pa gadjaju o tablu. Inspiracija im je nepresusna.

Obiđi ove škole koje si nabrojao
i traži razgovor sa direktorom.

Upoznaj ga sa svojim željama
i siguran sam bar 90% da će ti svaki direktor reći
da li je njegova škola to što ti tražiš, ili nije.

Moje dete je 5. razred i ja sam išao na sigurno :
To što sam zamislio - ja sam sproveo sa njim !
Kako ?
Pa lepo - sedim sa njim i učim ! *

Samo tvoje angažovanje oko njega će mu dati puno ljubavi,
a to je najvažnije u životu !

Možeš li to ?
Jeste najteže, ali su rezultati najbolji !

* Recimo predmet, istorija. Ne pipamo bez atlasa.
Ja sam istoriju bubao i nikada mi nije prijala jer stvari nisam razumeo.
Dakle, na osnovu svojih "promašaja" znam kako treba !

Kada gledam udžbenik vidim da to kako sam ja zamislio ustvari i jeste nastavni program,
ali dete to samo ne bi na pravi način shvatilo.
U knjizi postoje karte, i to vrlo pregledne i jasne,
ali dete misli da su karte samo za geografiju
i ( maltene ) da ih je zabranjeno koristiti u istoriji !

Vidim da kada ja prvo sažvaćem lekciju pa sa njim proradim,
plus ono što je zapamtio iz škole daje odlične rezultate.

( Mator sam dobio dete pa mi to sve pričinjava veliko zadovoljstvo, a svaki trenutak sa njim je zlata vredan )

E za ovaj post svaka cast. Dobar profesor uz podrsku roditelja najveci broj puta dobije inzvarendne rezultate (govorim iz licnog iskustva i rezultatima koji su postizali moji djaci na takmicenjima). I maksimalno vaspitana i kulturna deca. Tuga je kad sretnes roditelja koji smatraju da i obrazvanje i vaspitanje poticu samo i samo iz skole. Pa nismo ni mi svemocni.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Ja sam novi član. Upisala sam ćerku ove godine u osnovnu školu dva bloka dalje od mesta stanovanja jer mi tamo žive svekar i svekrva pa sam prilikom upisa to i rekla i nisu mi pravili nikakav problem. Škola je inače pre nekoliko godina bila pred zatvaranjem i nema puno đaka u svakom odeljenju oko 20. Međutim naišla sam ne jedan veliki problem kada sam pokušala da prebacim starije dete jer ne bi da mi deca idu u različitim školama. Odbili su me jer su rekli da imaju loše iskustvo oko prebacivanja dece, jer su obično ta deca koja menjaju škole problematična. Ja sam navela 5 valjanih i normalnih razloga zašto to radim, međutim oni su se pozvali na slovo zakona oko teritorijalne pripadnosti. Molim vas da mi neko objasni i pomogne jer ja nisam uspela da nađem to u zakonu. U pravilniku škole stoji da deca koja žive na teritoriji imaju prednost ali ako škola ima prostornih mogućnosti da primi decu a ova ima ne vidim razlog zašto su me odbili. Da li da potežem advokate, treba mi neki pravni savet. Pritom mi ništa nisu dali napismeno samo su me obavestili telefonom. Nemam nikakav pisani trag da su mi dete odbili. Kome da se žalim?

Pozdrav svima. Ja sam novi član. Upisala sam ćerku ove godine u osnovnu školu dva bloka dalje od mesta stanovanja jer mi tamo žive svekar i svekrva pa sam prilikom upisa to i rekla i nisu mi pravili nikakav problem. Škola je inače pre nekoliko godina bila pred zatvaranjem i nema puno đaka u svakom odeljenju oko 20. Međutim naišla sam ne jedan veliki problem kada sam pokušala da prebacim starije dete jer ne bi da mi deca idu u različitim školama. Odbili su me jer su rekli da imaju loše iskustvo oko prebacivanja dece, jer su obično ta deca koja menjaju škole problematična. Ja sam navela 5 valjanih i normalnih razloga zašto to radim, međutim oni su se pozvali na slovo zakona oko teritorijalne pripadnosti. Molim vas da mi neko objasni i pomogne jer ja nisam uspela da nađem to u zakonu. U pravilniku škole stoji da deca koja žive na teritoriji imaju prednost ali ako škola ima prostornih mogućnosti da primi decu a ova ima ne vidim razlog zašto su me odbili. Da li da potežem advokate, treba mi neki pravni savet. Pritom mi ništa nisu dali napismeno samo su me obavestili telefonom. Nemam nikakav pisani trag da su mi dete odbili. Kome da se žalim?
ako si razloge navela pismenim pute trazi da ti isto tako odgovore,sto ce se pogubiti i reci ces pa cemo drugacije razgovarati

Najbolji izbor je privatna osnovna skola sa programom izbora. Upisom u privatnu osnvonu skolu dete je zasticeno od raznih vidova segregacije, diskriminacije, etiketiranja, vrsnjackog nasilja, zlostavljanja od strane dece i profesora, neprilagodjenih skolskih i obimnih programa prema deci, frontalne tradicionalene zatvorene skole,tradicinonalnog ucenja i puno toga sto redovno skolovanje u Srbiji ne poseduje.

Back