U jagodama iz Srbije pronađen opasan pesticid: Belgija izdala hitno upozorenje

mario80

Stara legenda
Poruka
77.799
https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a20...ije-pronadjen-formetanat-opasan-pesticid.html

1000004354.jpg

Belgija je izdala upozorenje da je pronađen formetanat u zamrznutim jagodama iz Srbije. Informacija je objavljena na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).

Kako se navodi u saopštenju, konzumiranje ovih zamrznutih jagoda može da ima ozbiljan rizik po zdravlje ljudi. Formetanat je insekticid koji se koristi za suzbijanje raznih buba i grinja, uglavnom na voćnim kulturama i uglavnom se koristi u obliku hidrohloridne soli.

https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a20...ije-pronadjen-formetanat-opasan-pesticid.html

Pogledajte prilog 1738356
Belgija je izdala upozorenje da je pronađen formetanat u zamrznutim jagodama iz Srbije. Informacija je objavljena na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).

Kako se navodi u saopštenju, konzumiranje ovih zamrznutih jagoda može da ima ozbiljan rizik po zdravlje ljudi. Formetanat je insekticid koji se koristi za suzbijanje raznih buba i grinja, uglavnom na voćnim kulturama i uglavnom se koristi u obliku hidrohloridne soli.

sramota ovog sto je to koristio

ja od insekticida koristim jedino - Sumpor. On je na listi organskih preparata zajedno sa plavim kamenom

sramota ovog sto je to koristio

ja od insekticida koristim jedino - Sumpor. On je na listi organskih preparata zajedno sa plavim kamenom
Bratjuska Tihi, jel to znaci da si to proizvodjac jagoda/malina?
Uzgred, organski znaci organski ili na bazi ugljovodonicnih nizova, sumpor i plavi kamen (bakar sulfat) su neorganska jedinjenja.
Takodje sumpor koristis u vidu nekog jedinjenja, sam sumpor bi bio cist otrov.

Sad ce da ti dodje paula i usi da ti pocupa.

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 1738356

Zamrznutim.

Ko zna odakle su...

ministar poljoprivrede nek podnese ostavku
I da ostavis fitosanitarne inspektore na polozajima od okruga, preko odseka pa do nacelnika republicke sluzbe?
Mislim to je kao da trazis ostavku ministra gradjevine zato sto je pala nadstresnica a da te boli uvo za one koji su to stvarno napravili i potpisali.

Posto se malo pa malo desi ovakav propust sa fitosanitarnim inspekcijama (da li zbog neznanja, nerada ili jednostavno zbog mita koje dobiju od proizvodjaca) bio bi red da malo znate i o tim stvarima. Jer Srbija poprilicno zavisi od izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Indijanac proveri malo koje su sve sertifikate imali dok im banda nije ukrala svu opremu. Sav uvoz i izvoz otrovne hrane su mogli da kontrolišu.
Koje su sertifikate imali? Za kontrolu pesticida NISU, pesticidi se kontrolisu na licu mesta ili na granici pred izvoz. Ta laboratorija je laboratrija za, gledaj ovamo, "ispitivanje AUTENTICNOSTI vina, jakih alkoholnih pica, vocnih sokova meda i mleka". Znaci ispitivali su vrstu i poreklo sastojaka koji pokazuju da li je taj proizvod zbuckan od laznih sastojaka ili je prirodnog porekla, recimo ako neko pravi rakiju od krompira a prodaje je kao autenticnu sljivovicu ili prodaje prirodan med od bagrema a napravio ga je od saharoze (secera iz repe ili trske).

Jos, jednom za tebe su ta rasklimatana kaubojska vrata mila majka, neprestano siris lazi na ovom forumu, ocito je iz apsolutnog neznanja i neobrazovanosti.

Bratjuska Tihi, jel to znaci da si to proizvodjac jagoda/malina?
Uzgred, organski znaci organski ili na bazi ugljovodonicnih nizova, sumpor i plavi kamen (bakar sulfat) su neorganska jedinjenja.
Takodje sumpor koristis u vidu nekog jedinjenja, sam sumpor bi bio cist otrov.

Sad ce da ti dodje paula i usi da ti pocupa.

Ne

Kao što sam rekao indijanac, uništoli su jedinu laboratoriju koja je između ostalog komtrolisala i kvalitet mleka, i ne samo mleka nego i dal ima vode u istom a i ostalih otrova. Indijanac čitaj šta je napisano šteti tvojim godinama :cool:
Mario, postavio si temu o "jagodama vracenim iz Belgije zbog pesticida" a onda si napisao da je ukradena laboratorija za kontrolu kvaliteta hrane sa idejom da su zbog toga poslate te jagode u Belgiju. No, kao po obicaju, posto apsolutne veze sa bilo cim nemas, si omasio, ta laboratorija sluzi za nesto drugo pa se sada izvlacis jer si ispao "Kale gospodar svemira" u drustvu.

Ali i dalje ne kapiras da ta laboratorija nije serifikovana niti ima mogucnosti da odredjuje dozvoljene kolicine pesticida u hrani. Pa posto sam ja strpljiv sa ljudima koji sporije kapiraju, jos jednom cu da ti nacrtam: ta laboratorija odredjuje AUTENTICNOST nabrojanih (iz mog gornjeg posta) proizvoda - sto znaci da ispituje da li je nesto lazirano odnosno proizvedeno od drugih sastojaka a ne od prirodnih. Znaci NE odredjuje sadrzaj pesticida - kapiras li sad?

Uzgred, ako nisi znao (a sudeci po onome sto si napisao NISI) u kravljem mleku ima oko 87-88% vode. Opsss.... gde ces stati sa "provalama"? Ili, koliki je stepen tvoga sveopsteg neznanja?

Ti nisi ni na nivou chacija, oni su filadelfije za tebe.

Povodom te ukradene laboratorije su se pojavile 2 teorije, da su je maznuli ili lazni proizvodjaci meda da bi ubacilis svoje proizvode pravljene od obicnog secera i "bojene" aromama ili, meni verovatnija, da su laboratoriju otudjili lazni proizvodjaci vocnih rakija i vina (sto je mnogo veci biznis od meda).
Od etil alkohola se razredjivanjem i dodavanjem aroma dobija "dobra i stara" vocna rakija koju mogu da valjaju po pijacama i restoranima ili da izvoze pod laznim brendovima. "Vinari" kupe grozdje u Makedoniji i vino proizvedeno od njega prodaju kao autenticno srspsko ili pak kao uvozno iz Cilea ili Californije. Itd.

Back