U Hrvatskoj iz oglasa povučeno 200.000 nekretnina,nemaju energetski sertifikat(!?)

dualcore

Ističe se
Banovan
Poruka
2.855
Tri dana nakon stupanja na snagu Zakona o gradnjji, samo sa jednog portala za prodaju nekretnika u Hrvatskoj je povučeno je poslednjeg dana 2013. godine više od 50.000 oglasa.

Procenjuje se da je iz svih oglasnika za prodaju nekretnika povučeno najmanje 200.000 oglasa, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Zakonom je predviđeno, naime, kažnjavanje prodavaca nekretnika koji nije pribavio energetski sertifikat, bez obzira da li se radi o privatnom licu ili agenciji.

“Ovo je užas. Stvarno mi nije jasno zašto neko želi da učini toliku štetu tržištu nekretnina. Umesto da ga podstakne, vlada ga dodano umrtvljuje - rekao je za “Jutarnji” predsednika Udruženja prodavaca nekretnika pri Hrvatskoj privrednoj komori Dubravko Ranilović koji smatra da nije istina da je to direktiva Evropske unije u koju je Hrvatska ušla 1. jula prošle godine.

Inače, maksimalna cena izrade energetskog sertifikata košta 12.700 kuna.

12700 hrk oko 1600€

a ja mislio ovo samo u srbiji može

koliko god da se takvi nameti cine losim, na kraju su ipak dobri, jer ce se trziste nekretnina dovesti u red
pa se nece desavati kao sto se sad kod nas desava da se isti stan proda trojici kupaca

Не знам, мени ово више личи на покушај државе да заради новац. z:hm:

Верујем да постоји неко ЕУ правило које желе да поштују, али могли су то да раде постепено.

За наше тржиште немам коментар.

sve to lepo zvuči"uradite stirodur fasadu i sl." ali 200 000 vlasnika nekretnina u hr se ne slaže sa "dobronamernošću" zakona i zahvaljuje se na brizi

šta da radi prodavac koji nije u stanju da završi kuću,nema novaca da radove dovede do kraja i hoće da nekretninu proda?

verujem da u tom slucaju ovo ne vazi ili da ima opciju - nedovrsena gradnja
ali u tom slucaju ima i opcije - koliko ulozenog, tolika i prodajna cena kvadrata
koliko samo vas je kupilo stanove kao adaptirane ili nove kojima su instalacije otkazale vec posle par godina?
posebna prica je kupovina i ugradnja materijala koji nema CE sertifikat i standard, jer je uvezen iz kine
jefinija gradnja i po dest puta, a kvalitet - samo sminka spolja, dok ne krenu topljenja silikonskih obloga koji su na trafoima ispod gipsanih ploca
ne kazem da na ovaj nacin i drziva ne uzima evro vise, ali je sigurno da staje na put divljoj nekontrolisanoj gradnji van stanarda

Poslednja izmena:
sve to lepo zvuči"uradite stirodur fasadu i sl." ali 200 000 vlasnika nekretnina u hr se ne slaže sa "dobronamernošću" zakona i zahvaljuje se na brizi

šta da radi prodavac koji nije u stanju da završi kuću,nema novaca da radove dovede do kraja i hoće da nekretninu proda?

A odakle 200.000 nekretnina na trzistu? Svi otisli u beli svet?
Mislim, brojka je nerovatna.

Mozda je greska jedne nule. :)

Inace taj "energetski sertifikat" ce konacno omoguciti da zgrade placaju obavezno mesecno odrzavanje. Trenutno se placa po negde nesto kroz infostan ali to je samo ciscenje zgrade. Treba da se placa za odrzavanje fasade i sve ostalo kako bi se sve renoviralo da bude kao u EU. To ce doci i u Srbiju. Srbija je vec na tom istom putu.

Ono sto ce ljudima biti neverovatno jeste da ce to odrzavanje zgrade da kosta mnogo.
Na primer ja ovde u Americi placam 332$ mesecno za odrzavanje zgrade plus 360$ mesecno za porez na imovinu na to treba dodati i obavezno osiguranje od 100$ mesecno na sve to treba dodati ako neko placa ratu za kredit oko 1400$ mesecno.

Sve to je za jednosoban stan. Treba imati u vidu i to da svi osim kuca placaju mesecno odrzavanje zgrade. Moje je dosta nisko ali i stan je jeftin za na primer dvosobne i trosobne neki placaju i 500$ mesecno samo za odrzavanje zgrade.

Ovde je porez na imovinu 1,2% od trzisne vrednosti a u Srbiji su uveli Zakon da povecavaju porez na imovinu do 2% od trzisne vrednosti u narednih 5 godina. To ce biti vrlo zanimljivo videti kako ce da ispadne.

podrazumeva da kad kupite stan u zgradi, imate i obavezu da ucestvujete u odrzavanju svega sto je u sklopu te zgrade..ne mozete da cekate da komsije rese problem sa liftom, jer ooni zive na petom a vi ste u prizemlju i ne koristite ga
da komsija iz potkrovlja sam resava prokisnjavanje krova, jer vama u prizemlj ne curi
prosto, kupovinom stana normalno je da ucestvujete u svemu sto se te zgrade tice, a ne samo u sredjivanje sopstvenog stana
jedino tako nam zgrade nece liciti na cigan male
i to naravno podrazumeva trosak vise na mesecnom nivou, na koji svako ko kupi stan u zgradi mora da racuna od pocetka

podrazumeva da kad kupite stan u zgradi, imate i obavezu da ucestvujete u odrzavanju svega sto je u sklopu te zgrade..ne mozete da cekate da komsije rese problem sa liftom, jer ooni zive na petom a vi ste u prizemlju i ne koristite ga
da komsija iz potkrovlja sam resava prokisnjavanje krova, jer vama u prizemlj ne curi
prosto, kupovinom stana normalno je da ucestvujete u svemu sto se te zgrade tice, a ne samo u sredjivanje sopstvenog stana
jedino tako nam zgrade nece liciti na cigan male
i to naravno podrazumeva trosak vise na mesecnom nivou, na koji svako ko kupi stan u zgradi mora da racuna od pocetka
Sve ovo navedeno se upravo radi u mojoj zgradi.Svako se zatvori iza svojih vrata i pravi se neko i nesto,kao,,njima je ispod svakog nivoa da se bakcu tako prostim pitanjima".Najveca fora u svemu tome je sto su to pravilo ponasanja-koje govori u stvari da u takvom drustvu nema kulture stanovanja-uveli oni koji nemaju ni zavrsenu srednju skolu niti imaju zavrsen neki zanat.Neradnici,lopovi i ostavljene zene-jedno beskorisno drustvo nikome potrebno.Kada sam im objasnjavao zasto moramo odrzavati zgradu svi su mi rekli da su tu samo na kratko,nesto malo,privremeno te da oni to prodaju i da su oni ipak neke velicine,veliki domacini i velika gospoda te da ce kupiti kuce.Kad sam im rekao da zapustanjem zgrade ruse cenu stanova samo su se vratili u svoje stanove.Tako je u mnogim zgradama u mom gradu,a i po celoj Srbiji mozemo sresti taj primitivizam.Naravno,nisu prodali stanove i odselili se,jer los se glas dalje cuje od dobroga,pa nas kvart uopste i nije na ceni.Nece normalni ljudi dazive sa oloshem.

zato je to eu regulisala ovako - sve mora da bude tip top, a ako nemas para za sredjivanje i odravanje zgrade u kojoj imas stan,onda prodaj stan i zivi..pa na marsu ako hoces, ali u toj zgradi neces
ko nije sredio fasadu, dobija uz racun infostana i enormnu kaznu..kazna za celu zgradu se podeli na stanove te zgrade, pa vi zivite u svinjcu i placajte kazne gradu
ocigledno je da ne zive samo u srbiji i na balkanu oni koji nemaju kulturu stanovanja, cim ovakve kazne postoje i u savrsenoj evropi
kazna je ocigledno ubedljiviji nacin da se sredi ono sto treba da bude sredjeno, kad vec ne postoji savest

Sve ovo navedeno se upravo radi u mojoj zgradi.Svako se zatvori iza svojih vrata i pravi se neko i nesto,kao,,njima je ispod svakog nivoa da se bakcu tako prostim pitanjima".Najveca fora u svemu tome je sto su to pravilo ponasanja-koje govori u stvari da u takvom drustvu nema kulture stanovanja-uveli oni koji nemaju ni zavrsenu srednju skolu niti imaju zavrsen neki zanat.Neradnici,lopovi i ostavljene zene-jedno beskorisno drustvo nikome potrebno.Kada sam im objasnjavao zasto moramo odrzavati zgradu svi su mi rekli da su tu samo na kratko,nesto malo,privremeno te da oni to prodaju i da su oni ipak neke velicine,veliki domacini i velika gospoda te da ce kupiti kuce.Kad sam im rekao da zapustanjem zgrade ruse cenu stanova samo su se vratili u svoje stanove.Tako je u mnogim zgradama u mom gradu,a i po celoj Srbiji mozemo sresti taj primitivizam.Naravno,nisu prodali stanove i odselili se,jer los se glas dalje cuje od dobroga,pa nas kvart uopste i nije na ceni.Nece normalni ljudi dazive sa oloshem.
Nazalost, za sve si u pravu, I zato je dobro da se za sada barem u Hrvatskoj uvode ovi "standardi", a moracemo i mi nekada, pri cemu niti ce taj pelcer tamo da se primi,
a kod nas nikada.

Ljudi ne shvataju da nije sama velicina stana presudhna za cenu kvadrata nego bas ( cak i vise od toga) sama zgrada, lift, odrzavanje, travnjak ispred,
a to kosta silne pare, ali ako hoces da zivis kao covek ipak moras i sam da doprineses, da li parama ili svojim licnom radom ( mada ovo drugo nigde
ne moze da uspe)tebi na volji.
Ja imam veliki stan, moje vlasnistvo, 120 qm, "infostan" je mesecno 425 evra, ja to mogu da placam, oni koji ne mogu ( iz ovih ili onih razloga)
prodaju stanove, idu u manje u neke druge kvartove koji su manje atraktivni gde stanuje i Kurta i Murta pa je tu taj infostan i 150 evra.
Medjutim, svaki covek na ovom svetu zeli da stanuje u nekoj sredjenoj i prijatnoj okolini, a sve to kosta. Negde vise, negde manje, ali dzabe nema nista.

- - - - - - - - - -

zato je to eu regulisala ovako - sve mora da bude tip top, a ako nemas para za sredjivanje i odravanje zgrade u kojoj imas stan,onda prodaj stan i zivi..pa na marsu ako hoces, ali u toj zgradi neces
ko nije sredio fasadu, dobija uz racun infostana i enormnu kaznu..kazna za celu zgradu se podeli na stanove te zgrade, pa vi zivite u svinjcu i placajte kazne gradu
ocigledno je da ne zive samo u srbiji i na balkanu oni koji nemaju kulturu stanovanja, cim ovakve kazne postoje i u savrsenoj evropi
kazna je ocigledno ubedljiviji nacin da se sredi ono sto treba da bude sredjeno, kad vec ne postoji savest
EU je danas osim Srbije i cela Evropa, nije svuda isto, ne mislis valjda da je u Bugarskoj ili Rumuniji ( ali i Ceskoj, Slovackoj, Poljskoj, Madjarskoj )
mnogo drugacije nego u Srbiji ili Hrvatskoj?

cijena energetskog certifikata za prosječan stan 70-80m2 je do 2000kuna ili 230eur. ne lupajte s brojkama. obiteljska kuća od 150m2 1800kuna, od 150-400m2 je 2200kuna a preko 400m2 po dogovoru. odakle vi izvadite ove sulude brojke?

- - - - - - - - - -

koliko god da se takvi nameti cine losim, na kraju su ipak dobri, jer ce se trziste nekretnina dovesti u red
pa se nece desavati kao sto se sad kod nas desava da se isti stan proda trojici kupaca[/QUOTE]

ovo nema baš nikakve veze s EC nego samo sa lopovima i prevarantima.

- - - - - - - - - -

Прво одузму право трговине, онда ударе пристојан порез.
Неће морати да одузимају, људи ће сами рушити, наравно пошто изваде дозволу за рушење. z:mrgreen:

može se trgovat ali se ne može oglašavat u medijima.

- - - - - - - - - -

certifikat je potreban samo za završene odnosno grijane prostore. nedovršena kuća se može prodati bez certifikata.

Mozda je greska jedne nule. :)

Inace taj "energetski sertifikat" ce konacno omoguciti da zgrade placaju obavezno mesecno odrzavanje. Trenutno se placa po negde nesto kroz infostan ali to je samo ciscenje zgrade. Treba da se placa za odrzavanje fasade i sve ostalo kako bi se sve renoviralo da bude kao u EU. To ce doci i u Srbiju. Srbija je vec na tom istom putu.

Ono sto ce ljudima biti neverovatno jeste da ce to odrzavanje zgrade da kosta mnogo.
Na primer ja ovde u Americi placam 332$ mesecno za odrzavanje zgrade plus 360$ mesecno za porez na imovinu na to treba dodati i obavezno osiguranje od 100$ mesecno na sve to treba dodati ako neko placa ratu za kredit oko 1400$ mesecno.

Sve to je za jednosoban stan. Treba imati u vidu i to da svi osim kuca placaju mesecno odrzavanje zgrade. Moje je dosta nisko ali i stan je jeftin za na primer dvosobne i trosobne neki placaju i 500$ mesecno samo za odrzavanje zgrade.

Ovde je porez na imovinu 1,2% od trzisne vrednosti a u Srbiji su uveli Zakon da povecavaju porez na imovinu do 2% od trzisne vrednosti u narednih 5 godina. To ce biti vrlo zanimljivo videti kako ce da ispadne.

već odavno sve zgrade preko 400m2 neto površine imaju obavezu plaćanja pričuve po 20 centi po m2 stana.

Па шта радити? У XXI веку продавати стан разглашавајући Пери, Мики и Лази?

pa već ima podosta stanova sa EC a ovi koji nemaju a žele se prodati ubrzano izrađuju, novogradnje stare do 3 godine su morale imat certifikat tako da ima stanova za prodaju. uz to svi stanovi do 50m2 grijanog prostora nisu obavezni izrađivati certifikat. usput, agencije mogu na svojim web stranicama slobodno oglašavati sve stanove.

A odakle 200.000 nekretnina na trzistu? Svi otisli u beli svet?
Mislim, brojka je nerovatna.

to je brojka oglasa a umnožio se broj jer agencije imaju iste stanove pa izlaze oglasi istih stanova a različitih ponuđača, kad tome dodaš 10-15 int. portala eto ti brojke od 200000 nekretnina. u stvarnosti ih nema više od 25-30000 stanova

Мени се све чини да се ви тамо давите у ЕУ прописима, тачније да вас даве, а овде покушавате да представите како је све у реду...

nasjemajo si me :)
Istina je kad tako gledas ali to je jedini nacin da sve dovedes u red.

200.000nekretnina povuceno sa trzista....koliki je ukupan broj nekretnina na trzistu... ako znamo da Hr ima oko 4mil stanovnika ...Meni ovo samo govori jedno::::: DRASTICAN PAD KVM NEKRETNINE u HR

Pa covek iz Hrvatske je táj broj vec objasnio. Ima stotinak agencija za prodaju nekretnina pa je jedna te ista zbrajana desetak puta.

Back