Sve ovo navedeno se upravo radi u mojoj zgradi.Svako se zatvori iza svojih vrata i pravi se neko i nesto,kao,,njima je ispod svakog nivoa da se bakcu tako prostim pitanjima".Najveca fora u svemu tome je sto su to pravilo ponasanja-koje govori u stvari da u takvom drustvu nema kulture stanovanja-uveli oni koji nemaju ni zavrsenu srednju skolu niti imaju zavrsen neki zanat.Neradnici,lopovi i ostavljene zene-jedno beskorisno drustvo nikome potrebno.Kada sam im objasnjavao zasto moramo odrzavati zgradu svi su mi rekli da su tu samo na kratko,nesto malo,privremeno te da oni to prodaju i da su oni ipak neke velicine,veliki domacini i velika gospoda te da ce kupiti kuce.Kad sam im rekao da zapustanjem zgrade ruse cenu stanova samo su se vratili u svoje stanove.Tako je u mnogim zgradama u mom gradu,a i po celoj Srbiji mozemo sresti taj primitivizam.Naravno,nisu prodali stanove i odselili se,jer los se glas dalje cuje od dobroga,pa nas kvart uopste i nije na ceni.Nece normalni ljudi dazive sa oloshem.
Nazalost, za sve si u pravu, I zato je dobro da se za sada barem u Hrvatskoj uvode ovi "standardi", a moracemo i mi nekada, pri cemu niti ce taj pelcer tamo da se primi,
a kod nas nikada.
Ljudi ne shvataju da nije sama velicina stana presudhna za cenu kvadrata nego bas ( cak i vise od toga) sama zgrada, lift, odrzavanje, travnjak ispred,
a to kosta silne pare, ali ako hoces da zivis kao covek ipak moras i sam da doprineses, da li parama ili svojim licnom radom ( mada ovo drugo nigde
ne moze da uspe)tebi na volji.
Ja imam veliki stan, moje vlasnistvo, 120 qm, "infostan" je mesecno 425 evra, ja to mogu da placam, oni koji ne mogu ( iz ovih ili onih razloga)
prodaju stanove, idu u manje u neke druge kvartove koji su manje atraktivni gde stanuje i Kurta i Murta pa je tu taj infostan i 150 evra.
Medjutim, svaki covek na ovom svetu zeli da stanuje u nekoj sredjenoj i prijatnoj okolini, a sve to kosta. Negde vise, negde manje, ali dzabe nema nista.
- - - - - - - - - -
zato je to eu regulisala ovako - sve mora da bude tip top, a ako nemas para za sredjivanje i odravanje zgrade u kojoj imas stan,onda prodaj stan i zivi..pa na marsu ako hoces, ali u toj zgradi neces
ko nije sredio fasadu, dobija uz racun infostana i enormnu kaznu..kazna za celu zgradu se podeli na stanove te zgrade, pa vi zivite u svinjcu i placajte kazne gradu
ocigledno je da ne zive samo u srbiji i na balkanu oni koji nemaju kulturu stanovanja, cim ovakve kazne postoje i u savrsenoj evropi
kazna je ocigledno ubedljiviji nacin da se sredi ono sto treba da bude sredjeno, kad vec ne postoji savest
EU je danas osim Srbije i cela Evropa, nije svuda isto, ne mislis valjda da je u Bugarskoj ili Rumuniji ( ali i Ceskoj, Slovackoj, Poljskoj, Madjarskoj )
mnogo drugacije nego u Srbiji ili Hrvatskoj?