Nije mi drago što vraćam temu sa 7. str. ali pošto me dok sam bio opravdano odsutan
3nojavi Omladinac - nema ga ovaj sa talmudom u ruci
prozvao nekoliko puta nije red da mu ne odgovorim
je sa cetvrom zapovescu? sta je sa starim mehovima u koje se novo vino ne sipa, sta je lecenjem u subotu, sta je sa telom hristovim, sta je sa tim da se zakon ispunjava u jednoj reci: ljubi bliznjega svoga, sta je sa vaspitacem (zakonima) pre hrista i posle hrista, sta je sa zakonima koji su samo senka od onog sto ce doci a telo je hristovo, sta je sa krutim zakonima na kamenu i zakonima ispisanim na srcu, i na kraju, ono sto opisuje tvoju veru sa najmanje reci i na sta si najvise trebao da obratis paznju ako sebe smatras hriuscaninom je:
"U početku bjese Logos (Riječ), i Logos bjese u Boga,
i Logos bjese Bog. ... I Logos postade tijelo i nastani
se medu nama ... I od punoće njegove mi svi primismo,
i blagodat na blagodat. Jer se Zakon dade preko Mojseja,
a blagodat i istina postade kroz Isusa Hrista."
Upravo ovo što si podebljao (a ja podcrtao) najveći je dokaz da nisi u pravu.
To što ti pokušavaš dokazati u stvari je nemoguća misija.
Sva etička armatura, kao i cijela pravna tradicija, ali i pozitivno pravo uopšte, onoga što se podrazumjeva pod Zapadnom ili judeo-hrišćanskom civilizacijom, bazirano je na Dekalogu
vidis, cak i da si u pravu kao sto nisi, da se mi vladamo po dekalogu (ne vidim zasto bi onda Hrist imao da dolazi kad je vec sve uredjeno),
I to što ti ne vidiš razlog, to je znači dokaz.
jevreji se ne vladfaju po dekalogu,
E ebiga.
njihova glavna knjiga je talmud i po njemu se nose.
E nije nego Tora i sa njom tzv. hebrejska Biblija.
a kol nidre? citaj citaj, vidi cemu se sluze, izvor je wiki
samo sto se oni ne mole bogu da ponisti sve njihove dogovore i obecanja, ugovore, za buducnost nego se mole i za proslost, samo sto wiki to ne navodi. i tako moleci se bogu da ponisti sve sto su obecali, dogovorili se, potpisali, krse direktno ono "ne svedoci lazno".
Kol nedarim - vječita inspiracija judeofoba svih vrsta.
Stvarno ne mogu da shvatim kako vam više ne dosadi da argumentujete tim davno ubuđalim i od početka vulgarizovanim shvatanjem te molitve.
Pisati opet o tome ne pada mi na pamet.
Nego čitaj brate ti - kada je ta molitva nastala, gdje nastala, na koje zavjete se odnosi. Pa nađi onda za kraj i nešto o
Juramentum more Judaico, a mogao bi vala nešto pročitati i o polemici po tom pitanju iz 1240. između rabina Jehijelema i Nikole Donina.
A o ovome dole pisao sam na nekom drugom forumu.
dakle pitanje je bilo sta jeshu znaci, inace ime Jeshu se koristi za Isusa svugde u izraelu, zovu ga i jeshu hanocri.
U govornom jeziku zovu ga Yeshu
יֵשוּ , a u stručnoj literaturi Yeshua
ישועַ.
prvi put se pominje to ime bas u talmudu, ovaj gore znalac je to nekako nevesto prenebregao.
sad, ovaj topik ide u drugi pravac, ali lepo je da se zna, jeshu je u stvari akronim od tri slova, jud-shin-vav sto je od tri reci, jemah shemo ve zihro - u prevodu - da mu se ime i secanje izbrise, takoreci kletva.
Tačno je da se Yeshu יֵשׁוּ piše sa tri slova:
jud (yud) - י
shin - ש
vav - ו
ali ono što si ti napisao
jemah shemo ve zihro, kao prvo izgovara se
yemachek shmo vezichrono, a kao drugo (poznavaoče hebrejskog) to su četiri riječi:
yemahek (jemahek) - izbrisati, ponistiti (buduce vrijeme)
shmo (smo) - njegovo ime
ve - i
zichrono (zihrono) - sjecanje na njega
U Hebrejskom veznik
i uvijek se pise zajedno sa narednom rjecju, ali kao rijec
postoji i broji se.
Sto ce reci da ova teorija pada na nedostatku slova '
z', odnosno u Hebrejskom slova '
zain', u imenu Yeshu.
U vezi linka za članak moram priznati da sam prijatno iznenađen. Rijetki su slučaji da judeofobi argumentiraju istinom, no ono u članku nije ništa extra skandalozno.
Na ovom seminaru (zbog kojeg sam odsustvovao sa foruma) baš sam pitao ljude šta bi uradili da su vojnici i da na njih počne pucati iz Uzija žena sa bebom u naručju?
Eto interesuje me šta bi i ti uradio?
I gdje ti tu vidiš nekakvog glavnog rabina IDF?
Pominju se RCA, Emunah, i dva rabina, jedan iz Safeda, a drugi iz Cefanije Drori?
judaizam nije prozelitska vera,
A ono judeiziranje Hazara to im se omaklo slučajno.
izabran ne moze da bude ceo svet vec najmanja manjina, gospodar je jedan
po tome se i nose.
Eto brate sada si fino i jasno rekao kako ti shvataš ono “izabrani” – bukvalno i nakaradno.