U CG sa isteklom-vazecom LK

Ok. Nisam nikada pitao, ali me uvjek zanimalo, koliko se dana najvise moze da ostane u jednoj drzavi ako se ide na pasos ili LK, u ovom slucaju CG? Tj ostavi se pasos na granici, i sta, kada zavrsi sezona proveravaju ko je iz druge drzave ili kako to ide?

Ama kakav pasoš da ostavljaš na granici, jes ti šašav!
Pasoš ili LK ti samo pokažeš i ako si ti na slici te pusti unutra. Obično samo mašu rukom - ULAZI i svakome 50-tom možda malo pogleda jedan od ličnih dokumenata.
Sa ličnim dokumentom boravak je ograničen obično kao turistu na 90 dana ako se prijaviš a ako ne, koliko hoćeš.
Ako te uhvate neprijavljenog, znači nisi platio boravišnu taksu 1,5 €/dan (porezki prekršaj) platićeš kaznu sve duplo ako uspiju dokazati kad si došao.

Ja znam neke tu več 3 godine, svake 3 mjeseca se odjave pa posle par dana ponovo prijave i ponovo im važi boravak od 90 dana.

Ako te uhvate da nisi niđe prijavljen, reci da si doputovao u CG (ili neku drugu zemlju) tek danas pa idem u hotel ili stan ili privatni smještaj i sjutra ću se prijaviti na nekoj agenciji. Imaš vremena za prijavu 24 sata.

Izvinjavam se što te učim ovim malo nezakonskim radnjama ali vidim da si neki mlad čovjek pa nemaš sa ovim iskustva, pa mi te je malo žao da se toliko plašiš toga.

Pa to ti je isto kao kad ideš u grad ili samo izađeš iz svoje kuće vani i i moraš uvijek imati sa sobom lični dokumenat za identivikaciju na kome piše ko si i đe staniješ.

Poslednja izmena:

Back