U Brčkom pronađeno 31 zatočeno dete bez dokumenata BiH, sumnja se na trgovinu decom

• Začetnik teme Začetnik teme pop80
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U ovakvim slučajevima raspetljati šta je šta je Sizifov posao, decu dovode sa raznih strana. Realno su mogla biti dovedena iz koje god hoćeš države. Nalogodavci ko zna koji su i gde su. Ovi što su ih "čuvali" su ko zna koji u lancu. Možda je ovo samo usputna "stanica". I te kojekakve priče da li su deca viđana i kako niko ništa nije čuo, pa mi smo olimpijci u ogovaranju komšiluka, a da ništa ne preduzimamo. Koliko ljudi tačno znaš da je zvalo policuju jer komšija razvaljuje ženu od batina?
Ljudi jednostavno nece da se petljaju u tudje probleme,jer im se uglavnom obije o glavu.
Pogotovo ove gdje treba neko sistemsko rjesenje i gdje pojedinac ne moze protiv mafije.
Jednom sam bila svjedok slucaja gdje je Ciganka koja je prosila sa gomilom djece oko sebe tukla sve pesnicama u glavu dijete staro mozda godinu ili dvije.Svi ljudi okolo su se digli da je sprijece,cak je i policija bila tu,a ona ne prestaje.
Epilog,opet je vidjam svaki dan da prosi sa gomilom djece.
Znaci,policija nije nista ucinila i sta moze onda pojedinac?
Moze mozda trenutno da pomogne nekom,ali na duze staze tu treba neko nadlezan da reaguje.
Nije moguce da niko od nadleznih ne vidi toliko djece koja prose svaki dan na istom mjestu.

@limunada cigani što prose po ulicama su tek posebna priča. Uglavnom prose za nekoga, ne mora da bude čak ni mafija u pitanju, tipa otac istera ćerku da to radi.
Moj drug je jedno vreme živeo u USA sa sve porodicom, žena mu se tamo i porodila. Klinka je bila uzrasta 3-4 godine, ne sećam se dobro. Imala je neke noćne more, nešto je vrištala stalno i pravila haos. Došla je komšinica da pita o čemu se radi (žena koja ih zna, piju kafu zajdeno znači nije neko levi), što je mala tako počela da se ponaša i krenu oni tu da pričaju, da bi komšinica na kraju rekla da bolje vode dete nekom stučnom zato što će im zakucati policija na vrata. Drug u nesvest, jao komšinice pa zašto, i sad kaže ona zna situaciju, sve je u redu ali neko će pozvati jer će pomisliti ko zna šta se dešava. Onda im je objasnila da je to otprilike kultura ponašanja kod njih, pogotovo po tim rezidencijalnim delovima.
Ne znam šta bih ti rekla, neki put stvarno mislim da u ovakvim situacijama samo čista sreća igra ulogu da se i zatočena deca i počinioci nađu. I nikad (ili retko kad) se dođe do onog ko je zaista glavni, jer taj je u dilu sa nekim policajcem, političarom ili je i sam član istih. Drugačije ni ne možeš da obavljaš takve stvari, što mi je tek horor. Kakva tačno osoba treba da budeš da mirne duše trguješ živim bićima.

Isplivali novi detalji: Pronađena djeca u Brčkom pripremana za esploataciju​

Novi detalji potvrdili su strepnje građana Brčko distrikta o tome šta se dešavalo u kući gdje je boravilo 31 dijete. Postoje osnove sumnje da bi ih trgovci djecom dalje odveli ko zna gdje i sa kakvim kobnim ishodom.

Bosna i Hercegovina01.03.2025 | 13:33
Isplivali novi detalji: Pronađena djeca u Brčkom pripremana za esploataciju

Za dvije uhapšene osobe određen je pritvor, vlasnicu kuće i njenog sina. Djeca su smještena u jednom brčanskom hotelu, službe im pružaju sve vrste pomoći i podrške.

O ovom slučaju koji je potresao BiH i regiju razgovarali smo sa Mirsadom Bajramović, direktorkom Udruženja “Zemlja djece u BiH”, organizacije posvećene zaštiti djece i borbi protiv trgovine ljudima.

– Nažalost i ovaj slučaj, ali i mnogi prethodni, ukazuju na to da BiH se još uvijek suočava s nizom izazova koji jasno ukazuju da prava djece nisu prioritet u programima i politikama BiH vlasti na svim nivoima.

Nemamo nikakvu strategiju niti akcioni plan koji je posvećen pravima djeca niti na jednom nivou vlasti.

Trinaest godina lobiramo u FBiH da se Lanzarote konvencija primjenu u krivičnom zakondavstvu FBiH, to se još nije desilo i imamo slučajeva da predatori i dalje mogu otkupiti kaznu zatvora do jedne godine. To su veliki apsurdi – kazala je Bajamović u Novom danu.

Ističe da u slučaju u Brčkom postoji elementi trgovine ljudima jer su djeca bila vrbovana, skrivan i zatočena. Vjeruje da Policija Brčko distrikta istrago može dokazati ova djela.

– Djeca su bila higijenski zapuštena, u socijalnoj izolaciji. Ona su sada premještena u smještajne kapacitete zajedno, ne razdvajaju ih što je bitno jer još nije poznat identitet sve djece i vrlo je važno da se ne odvajaju da ne bi razdvojili bliže srodnike, a to bi dodatno moglo traumatizovati ovu djecu. Ona su medicinski zbrinuta – kazala je.

Back