U bombaškom napadu na jugu Iraka ubijene najmanje 53 osobe

• Začetnik teme Začetnik teme Ihlas
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ihlas

Ističe se
Banovan
Poruka
2.160
U bombaškom napadu na jugu Iraka ubijene najmanje 53 osobe
Irački zvaničnici kažu da je u napadu u gradu Basri ranjeno 137 ljudi

Autor Srna | Objavljeno 14.01.2012. u 05:43

thumb.php

Foto: Arhiv

U samoubilačkom bombaškom napadu na jugu Iraka danas su poginula najmanje 53 šiitska hodočasnika, što je i najnoviji u seriji napada na šiite u posljednjih nekoliko sedmica.

Irački zvaničnici kažu da je u napadu u gradu Basri ranjeno 137 ljudi. Eksplozija se dogodila nedaleko od policijskog punkta, u vrijeme kada stotine hiljada hodočasnika idu ka svetom šiitskom gradu Kerbali.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, prenio je AP. Tenzije između šiitskih i sunitskih muslimana u Iraku su velike, naročito od povlačenja američkih snaga krajem prošle godine.

Iračkom Vladom, koju predvodi premijer Nuri al Maliki, dominiraju šiiti, ali u vladajućoj strukturi ima i sunita i Kurda.

Više od 100 ljudi poginulo je u seriji napada na šiite od kada je Vlada prošlog mjeseca objavila nalog za hapšenje sunitskog potpredsjednika Tarika al Hašemija, pod optužbom da je upravljao odredom smrti.

Hašemi je demantovao optužbe i sklonio se u autonomni kurdski region na sjeveru Iraka da bi izbjegao hapšenje.

Dnevni Avaz

Ovo je stvarno divljastvo i mislim da ce svako normalan ovo osuditi. Nisu krivi nevini ljudi i uopce onaj ko izvrsava ova ubistva ce gorjeti u dzehennemu. Zar niko nije proucio Kur'an da je zabranjeno se o sebi ogrijesiti i sebi nasilje uciniti? To je nesto sto svakome treba biti jasno i meni je zao nevinih zrtava koji su ubijeni. Mislim da Iracka vlast mora sto prije eliminirati teroriste iz Iraka i da im se sudi po pravdi. Ovo sto su ucinili je grijeh jer to su isto nasa braca muslimani a i da nisu muslimani, nije nam dozvoljeno ciniti nered po zemlji. Mora svakome biti jasno da je proslo vrijeme Sadama Husejna i on se nece vise vratiti na celu Iraka, tako da je hvala Allahu, Irak pripao narodu koji zivi u Iraku. Istina je da Irak ima puno znacaja za nas muslimane zato sto je u njoj bivstvovala velika historija Abasija, ali i sveti gradovi Nadzaf i Kerbela su za postivanje Iraka. Naravno ti sveti gradovi su za Siije sveti gradovi, ali ipak kad dio nase brace racuna ta dva grada svetim onda mi Sunnije moramo imati postovanja prrema tim vrijednostima. To je stvar kulture. Grijeh je ciniti nered po zemlji a narocito sprijecavati vjernike da obilaze svoja svetilista jer to je jos veci grijeh. Mnogi ne znaju da je izvor Siizma upravo Irak a ne Iran. Mislim da svaki normalan musliman treba osuditi ovaj zlocin i dati podrsku Irackim vlastima.

Inace, ono sto zamjeram novoj Irackoj vlasti je to sto nije jos uvela Serijatski zakon. Mislim da je u interesu Siija i Sunnija da se uvede Serijatski zakon jer to moze ujediniti muslimane u Iraku. Isto tako ne podrzavam autonomiju Kurda jer Iracka drzava mora biti jednstvena i Kurdi se moraju osjecati Iracanima a ne drugacije. Naime Iracke vlasti ne smiju otici uhapsiti Hasemija za kojeg je raspisana potjernica. To je sramota za Iracku vlast.

Kad bi se uveo Serijat bilo bi puno bolje i to bi ujedinilo muslimane. Ovako stranci su napravili Irak nejedinstvenom zemljom dodijelivsi Kurdima vise od autonomije i zamislite dodijelili im Kurdski kao drugi sluzbeni jezik uz Arapski jezik. To je nesto sto je zemlju rascijepkalo i bojim se da ce to povecati tenzije i sukobe. Ne znam samo sto Kurdi zele pored Arapa? Da zivim zajedno sa Arapima pa postao bih Arapinom jer bi mi to bila cast jer to je nacija naseg Poslanika s.a.v.s.

Iraq je jedna nadasve slatka i lijepa zemlja puna slatkoga islama i Serijata. To je jedna lijepa zemlja puna slatkoce islamskoga zivota i iscekivanja Dzeneta i bambusanja slatkih djevica, i u tu svrhu svi slatki Iracani ce uskoro rukama ceprkati guzu u potrazi za prljavstinom kako bi bili cisti za molitvu i kako ne bi smetali bratu u molitvu prilikom klanjanja. Osim toga svi ce oni muski u Serijatu prije braka ispustati sjemenu tekucinu u postelju ili gace, dok nocu sanjaju masnu debelu Kiticu, na kojoj bi mijesali zarad sirenja islama. Jer Iraq je jedna slatka i lijepa zemlja gde ce se siriti jedan sladak islamski zakon koji se zove Serijat zapisan u slatkome Kuranu. Iraq uvodjenjem Sherijata moze postati veoma lijepa zemljica, gde si svi nosii dimije i imali bradicu velicine pesnice koje su vema slatke i fine za odrzavanje. Mislim da ce Iracani uspeti da instaliraju Sladak Sherijat i da ce moci da kaznjavaju preljubnike i muske prodavce zenskog rublja i zene sa vidnim bangavim prstima na nogama, koji su najveci neprijatelji islamskoga slatkoga poretka. Jer Iraq je jedna slatka zemlja, a Sherijat je jedan sladak zakonik.

_nobody_

Јел видиш ти Мингец как су суније опаке?
Детонирају се и убијају Шиије и на празнике!
Неће то проћи некажњено!

To nosu Sunnije nego su to Haridzije koji cine nered po zemlji. Oni se moraju kazniti i oni nemaju podrsku od Saudijske Arabije koja je medju prvima osudila Iracke teroriste. Mislim da se Irak treba oformiti kao jedna cjelovita drzava i da Irak preuzme kontrolu nad svim teritorijama jer ovo nema smisla. Irak ne moze biti razdvojen i Kurdi ne mogu imati autonomiju gdje im se Iracka vlast nece moci mijesati. Mislim to je rusenje Iraka i mislim da Iracani to nece dozvoliti.

Back