U Americi mlade sve više zanimaju ručni menjači!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.316
Eto, došli smo i do toga da Amerikanci pored svih pomagala koja idu ka tome da se automobili sami voze žele i nešto da rade dok voze, nakon toliko godina:

Znate da su automatski mjenjači dugo bili – američka stvar, a u Europi smo bili skloniji ručnim mjenjačima. Stvari se mijenjaju pa automatski mjenjači polako zamjenjuju ručne i na Starom kontinentu, a u novom svijetu događa se promjena. Mala, ali osjeti se pa je vrijedi zabilježiti. Mladi Amerikanci otkrivaju čari ručnog mjenjača.

Barem tako piše Wall Street Journal, koji je ugledan list pa nema razloga da mu ne vjerujemo. U tekstu se citira nekoliko vozača početnika i mladih vozača koji su sami otkrili ručno mijenjanje stupnjeva prijenosa – i pridaju važnost tome da ga nauče tijekom obuke u autoškoli. Mladi vozač (17) iz Ohija kaže da je polagao vozački ispit na SUV-u s ručnim mjenjačem:

– Mislio sam da bi bilo super naučiti voziti s ručnim mjenjačem. Samo da mogu reći svojim prijateljima da sam bolji vozač od njih.

Podružnica Minija vidi u ovome priliku pa je čak i otvorila vozačku školu s automobilima s ručnim mjenjačima u Kaliforniji. Javlja se i novi pokret na društvenim mrežama. Pod hashtagom #savethemanuals, obožavatelji ručnih mjenjača imaju grupu na TikToku, a objave na toj grupi pregledane su više od 440 milijuna puta.
https://revijahak.hr/2023/03/14/mal...mfwsvJkuSUSp0svfUNhtMuFylAV2GfAgkYnuwVrWLYdrk

Doduše nema toga još mnogo, ali sviđa mi se taj trend. :)

Od toga sto ti pricas nema nista....To jest, ne treba zakljucivati na osnovu tog clanka...Gotovo svi u USA voze automatske menjace i tako ce ostati i ubuduce, s tim sto ce Evropa kao i Balkan polako prelaziti na automatski menjac... Ne postoji nikakva sansa da bude drugacije, to bi od prilike bilo isto ko kada bi se nadali da ce ljudi sve manje koristiti ravne ekrane, a da ce se polako vracati na ekrane vece od sobe...

Evo ja koji ceo život vozim manuelci kažem da nema smisla :lol:

Evo gledam automatski menjač sem redovne zamene ulja i filtera nema ništa drugo 300.000 km i više. Kod manuelca dva puta menjaš komplet set lamela, kod dizela i plivajući do dva puta.

Manuelni ima smisla kod nas, automatik ima smisla u americi. Ima smisla i po gradu automatik.

Koi će ti manuelni menjač u vojvodini recimo? Naspeam amerike recimo slično.

A i u Evropi pa i u Srbiji kada covek jednom pocne da vozi auto sa automatskim menjacem gotovo da se vise ne vraca na staro...
Nisi u pravu.
Ja sam se dosad navozao poprilicno kola sa automatskim menjacem i jos nisam presao na automatski menjac jer mi jednostavno ne odgovara.
Plus sto su to sve polovna kola sa kilometrima gde je upitno kad ce se desiti kvar na menjacu a to kod nas em kosta em nema normalnog majstora da sa sigurnoscu odvezes auto kod njega da znas da ce ga popraviti nego samo eksperimentisu jer niko od njih nije ucen za menjace nego su to automehanicari uglavnom koji su resili da se bave menjacima a ne motorima i ostalim sklopovima na automobilu.
I onda se uce na nama a ja to ipak ne bih i zato ostajem pri manuelnom menjacu.
Uostalom manuelni treba znati koristiti a automatski zna svaka šuša jer ubacis u D i gas.

Nisi u pravu.
Ja sam se dosad navozao poprilicno kola sa automatskim menjacem i jos nisam presao na automatski menjac jer mi jednostavno ne odgovara.
Plus sto su to sve polovna kola sa kilometrima gde je upitno kad ce se desiti kvar na menjacu a to kod nas em kosta em nema normalnog majstora da sa sigurnoscu odvezes auto kod njega da znas da ce ga popraviti nego samo eksperimentisu jer niko od njih nije ucen za menjace nego su to automehanicari uglavnom koji su resili da se bave menjacima a ne motorima i ostalim sklopovima na automobilu.
Uostalom manuelni treba znati koristiti a automatski zna svaka šuša jer ubacis u D i gas.
Bas zato sto pola vozaca ne zna da ih koristi treba da vozi automatic jer ne moze da ih sjebe

Nisi u pravu.
Ti si u manjini ... Normalno je da postoje i takvi....

menjach.jpg

Back