Tzv. Majsko savetovanje KPJ

Gruban

Legenda
Poruka
50.330
Tokom perioda "socijalizma" u školskim programima,zvaničnim istoirajama KPJ i uopšte u publikacijama koje su se bavile temom Drugog svetskog rata.uvek je isticano da je podizanju ustanka "naroda i narodnosti" protiv "fašističkih zavojevača i njihovih slugu" prethodilo tzv.Majsko savetovanje KPJ u Zagrebu koje je bilo posvećeno pripremama za dizanje ustanka.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Majsko_savetovanje_CK_KPJ .Za razliku od pomenutog vremena na stranici wikipedie pripreme za podizanje ustanka spominju se tek sporadično,stidljivo rekao bih ali ipak se pominju.
Kad se uzme u obzir da je to vreme kad centrala KPJ u Moskvi odnsno sam Staljin grozničavo pokušavali da odlože rat sa Nemačkom,izgleda sasvim nerealno da lideri KPJ ,na teritoriji kojim upravljaju nacistički saveznici i gde su i sami Nemci prilično prisutni u različim formama obaveštajnim i drugim,održe skup na kome se najavljuje ustanak protiv Nemaca.To bi bilo u najdirektnijoj suprotnosti sa naproma Moskve.Mišljenja sam da je ceo događaj ili izmišljen u celosti ili da je nekakav skup KPJ održan ali bez rasprave i zaključaka o pripremama za dizanje ustanka.

Poslednja izmena:
Такође делим мишљење, а могли су тада да се договарају једино о уласку КПХ у скупштину НДХ и ништа више, о неком устанку наравно да није могло бити помена.

Тему треба пребацити на ону о комунистима до 22. јуна 1941.

Такође делим мишљење, а могли су тада да се договарају једино о уласку КПХ у скупштину НДХ и ништа више, о неком устанку наравно да није могло бити помена.

НДХ тад није имала "Сабор". Он је отворен почетком '42.

KPJ je bila obavjestajna sluzba. Oni su imali razgranatu mrezu ljudi u drzavi. Ali posto su bili Underground, nisu imali ne znam kakvu mega mrezu. Dovoljno da se pokrenu neki ustanci i protesti i da se radi koordinirano.

Moguce je da precizian datum nije odredjen u Zagrebu, ali je suludo vjerovatida nije spreman ustanak (borba za komunizam).

НДХ тад није имала "Сабор". Он је отворен почетком '42.
Отворена је зграда сабора или мислиш на нешто друго?
Свакако су имали место где су се сакупљали и састанчили и пре тога.
Хебранг и Бакарић су још 17. априла потписали са Будаком и Лорковићем споразум о формирању КПХ која ће бити лојална усташкој власти.
О томе је и Слако Кватерник 22. априла написао следеће:
"Mile (Budak - prim. aut) bio ponovo kod mene. Tražio da se ubrza dogovor o suradnji sa komunistima. Poglavnik potpisao dogovor. O tome odmah javljeno Lorkoviću. On je dobio zadatak za suradnju."
Istorijski arhiv grada Beograda, Legat Vicka Krstulovića.
Наставили су само предратну сарадњу.

KPJ je bila obavjestajna sluzba. Oni su imali razgranatu mrezu ljudi u drzavi. Ali posto su bili Underground, nisu imali ne znam kakvu mega mrezu. Dovoljno da se pokrenu neki ustanci i protesti i da se radi koordinirano.

Moguce je da precizian datum nije odredjen u Zagrebu, ali je suludo vjerovatida nije spreman ustanak (borba za komunizam).

Suludo je verovati da je KPJ delala suprotno želji Staljina kome mir sa Nemcima nije imao alternativu

Poslednja izmena:
Мислио сам на почетак рада сабора. Чини ми се да га је клемпо отворио у фебруару 1942.
НДХ је била диктаторска творевина зато се сабор врло ретко и састајао, све се одлучивало ван парламента, сабор се мислим састао три пута 1942 године за цело време рата.

Odnosima KPH i KPJ prema NDH,trebalo bi posvetiti jednu odvojenu temu.

Back