Tvoj rodjendan

Mari47unuka

Početnik
Poruka
15
Rodila si se prvog Aprila 1947 godine u Sisku. Tvoja mama nije dugo mogla da ima decu i svakodnevno je išla u crkvu da se moli za tebe. Dobili su te nakon sedam godina. Nije ti baš bilo lepo detinjstvo i pričala si mi kako si jedva čekala da odeš odatle. Najlepše uspomene vučeš iz Topolovca, odakle je tvoja nana i govorila si kako si uvek pevajući išla kod nje, a puna tuge kad si odlazila. Kada si se udala, imala si i najlepše i najteže godine u svom životu. Ubrzo nakon što si rodila mog tatu nije više bilo mogućnosti za drugim detetom iako si ga toliko htela, pa si u petom mesecu doživela spontani. Bila si tako mlada da prođeš kroz sve to sama. Kada ste iz Siska išli za Leskovac, potom iz Leskovca u Niš, nisi postavljala pitanje da li vredi žrtve, samo si išla sa mojim dekom. Bio je baš težak čovek. Suviše strog, baš kao pravo vojno lice. Ali ti si bila drugačija od drugih žena. Smejala si se, ludo zabavljala. Redovno si priređivala mom ocu neprijatne situacije kojima bi se kasnije smejali, bila si vedra i srećna. Barem sam takav utisak stekla.
Radila si u radio stanici kao ekonomista, a bila ti je želja da budeš učiteljica. Učila si me da lepo pišem, da računam, glavne gradove i sve što je bilo potrebno da znam.
Kada smo se ja i moj brat rodili si postala najbolja osoba koju poznajem. Imali smo dosta neslaganja i bilo je svega, ali nikad nisam posumnjala u tvoju ljubav jer ti se u glasu čulo koliko brineš i voliš. Radila si meni isto što i tati. Blamirala si me pred društvom, izlazila u bademantilu i viklerima da nas opomeneš kako smo preglasni, a na kraju sa nama ostajala i terala šegu. Toliko su te svi voleli da im nije smetalo to što si tu i što se mešaš tamo gde ti možda i nije bilo mesto. Obožavala si da pričaš kako imam obožavaoce i kako su svi momci zaljubljeni u mene. Bilo me je sramota, ali si na takav šmekerski način to radila, da je bilo smešno i meni i njima, a sad kad se setim, glupo se osećam što me je bilo sramota.
Svaki moj javni čas i predstavu si gledala bez daha i treptaja. Bila si toliko ponosna na mene. Tvoja unuka igra uz Čajkovskog na bini gde je igrala Ashen Ataljanc i mnoge prima balerine. Postrojila si sve svoje drugarice i terala ih da mirno gledaju u svaki moj snimak i svaki put si gledala kao da je prvi put. Sa istim oduševljenjem.
Ne sećam se da li sam ti ikad i bila na rođendanu, ali ni jedan nisam propustila da ti je čestitam. Škola, fakultet i obaveze mi baš i nisu omogućile da dodjem u aprilu, ali svakako kao mala nisam ni jedan uskrs propustila, a da ne dodjem. Za mene su praznici bili sve na svetu, jer smo se tad okupljali svi zajedno, smejali i uživali. Pravila si fenomenalnu atmosferu, jelo i ugođaj. Noću bi obavezno spavale zajedno, a baš nikad kod tebe nisam nosila pidžamu jer sam sve tvoje nosila. Volela sam da spavam u tvojim spavaćicama, baš kao i dan danas.
Sad bi imala 67. godina mila. Valjda se i rođendani obeležavaju nakon smrti. Ja ću te se baš tad uvek sećati i oprosti mi, ali se taj dan neću smejati.
"Kad te pesnik voli, večnost ti predstoji"

Back