Previse pretpostavljas. Sasvim je moguce da je neko u tom coporu ujeo nekog pa su krenuli da ih hvataju na taj nacin.
Ulazis u strucnost sintera koji se tim bave. Vidjao sam na primer po facebook stranicama za zastitu zivotinja da neke sludjene babe kukaju kako idioti sinteri odvede fine i dobre kuce i to iz copora gde su proslog leta skoro na smrt izujedali coveka u Paliluli u Beogradu...
I gle cuda on je cak koristio gumene rukavice, ali opet je bio idiot.
A sta ti predlazes umesto ubijanje lutalica iako to ne rade po zvanicnoj prici vec ih samo sterilisu i pustaju napolje? Jel imas 2 miliona evra mesecno da hranis lutalice?
E trt sad..."mozda je ujeo nekog od decaka" kazes ti a kazes da se ja previse vodim predpostavkama. Ja se vodim onim sto je napisano u tekstu a tamo se nigde ne navodi da je pas napao bilo koga u sta inace ne sumnjam. A da li stvarno verujes, da da je pas stvarno ujeo neko od te dece da bi oni uzeli drvenu motku i silovali ga...ili bi ga jednostavno samo ubili...ili bi pobegli glavom bez obzira sto bi se sigurno i desilo da je bilo tako kako kazes.
Da, apsolutno ulazim u strucnost sintera iz sasvim logicnih razloga. U nasoj drzavi su profesori, doktori, policajci, politicari apsolutno nestrucni i ja treba da verujem da je sinter strucan. Verujem, sve skolovani i pametni ljudi tu rade.

A i prema onome sto sam video i cuo o tim sinterskim sluzbama bez pogovora tvrdim da su totalno nestrucni.
A kako taj problem resiti? Pa ne znam, recimo da ja predlazem da se mi barem jednom ugledamo na neke pametne i prakticne stvari iz drugih zemalja a ne da samo uzimamo i ucimo od njih ono najgore. Mogle bi nadlezne sluzbe da se raspitaju kako su u nekim drugim zemljama resili taj problem pasa lutalica.
Evo ti zivis u gradu, koliko si pasa lutalica do sada video? Verujem da ni sam ne bi mogao da navedes broj. Koliko te je pasa lutalica do sada napalo? Verujem nijedan kao uostalom i veliku vecinu stanovnika gradova. Da li su ti poznati slucajevi gde ljudi namerno izazivaju pse lutalice da ih ujedu ili nalaze skelete mrtvih zivotinja i njima nanose sebi povrede da bi od drzave uzeli odstetu koja je inace pozamasna?
Slazem se.
Eto vidis. A to je poenta cele teme.
Boldovano, nemoj biti siguran u to. I zivotinje poseduju inteligenciju, a sa njom veoma cesto dolazi i surovost.
Drugi bold, okej, ALI da li onda treba raditi dezinsekciju i deraterizaciju u kucama gde ljudi zive i zaprasivanje komaraca?
Po cemu se ubijanje pasa lutalica sustinski razlikuje od dezinsekcije i deraterizacije i zaprasivanja komaraca?
Poenta je da ljudi-kucoljupci previse vole pse i macke i groze se surovosti i brutalnog postupanja prema njima.
A kako bi bilo da ja gajim cincile i hrckove i grozim se deraterizacije?
Sustina je da se mora odrzavati balans u prirodi i higijensko-bezbednosni uslovi u naseljenim mestima bilo da su u pitanju glodari ili psi.
Ovo boldovano, da to je tacno. I to je po meni sasvim ispravno. Svako bi trebao da se grozi surovosti i brutalnog postupanja prema jednom razvijenom i pametnom obliku zivota, ne samo, kao sto kazes, kucoljubci.
Ostalo, ne znam da li znas ali u istoriji covecanstva je vise ljudi umrlo od bolesti koje prenose pacovi nego u svim ratovima koji su se desili u istoriji covecanstva u bilo kom delu planete zajedno. Dakle pacov, recimo, kao i bilo koji zivi stvor na planeti ima ulogu i razlog postojanja ali bi preveliki broj njih doveo verovatno do pomora coveka. Zato se i njihov broj smanjuje i drzi pod kontrolom deratizacijom. Zato se vrsi i dezinsekcija jer su komarci takodje poznati kao veoma pogodni za prenosenje svakakvih bolesti. Uostalom, jos jednom kazem i osecam se pomalo glupo sto ti ovo uopste objasnjavam ali pas i komarac i pacov nisu isto. Pas je daleko razvijeni i kompleksniji stvor i od pacova i od komarca.
Evo, ako ces bas da ulazimo u pomalo nebulozna poredjenja, ja tebe pitam zasto ljudi koriste pse da nadju recimo bombe podmetnute pod automobile koje ne moze da nadje ni naj savremenija tehnologija? Zasto pas a ne komarac ili pacov? Zasto slepi ljudi koriste pse vodice a ne uzimaju za vodice pacove ili komarce? Zasto policijske sluzbe sirom sveta naveliko treniraju, obucavaju i koriste pse u svojoj sluzbi...a ne komarce ili pacove? Zasto milioni ljudi sirom sveta ne koriste komarce i pacove za cuvare svojih domova umesto pasa? Kada razmislis o tome bice ti jasno zasto je pas jedna sasvim plemenita, korisna i inteligentna zivotinja.
Vec sam rekao da ovo ne podrzavam i u slucaju zivotinje i da me ne treba shvatiti bukvalno, vec da je ovo inadzijski odgovor na pozive na linc, ubistva i prozivanje dece da su monstrumi, dok su se istovremeno na temi o zaklanom dedi divili pit bulovima i kacili njihove slike.
- - - - - - - - - -
Nisi me razumeo.
Kako bi bilo da ja vodim pit bula bez povoca u blizini obdanista?
Jesi li svestan da su mladi u dobroj meri neodgovorni, pijani i nadrogirani i jos drze pit bulove?
A trucaju o odgovornosti.
Sve ovo sto si naveo je covekova neodgovornost i to je upravo ono sto ti ja sve vreme pricam. Kada bi ti vodio pitbula bez povodca pored obdanista to bi bilo izuzetno neodgovorno od tebe. Ja se tu totalno slazem. I tu je kod slucaja tih pitbulova koji su ubili dedu krivica vlasnika tih pasa. E sad, to nikako ne treba da bude argument niti razlog da sad treba svi da podrzavamo i opravdavamo izivljavanje i brutalno mucenje pasa i da to radimo.