Tuzilastvo trazi dozivotnu kaznu za Tolimira

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
HAG, 22. avgusta 2012. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, optuženog za genocid u Srebrenici, potvrdila je u predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Tužilac Piter Mekloski u sinoćnoj završnoj reči rekao je da je, tokom sudjenja, dokazao Tolimirovu krivicu za organizaciju i sprovodjenje operacije ubijanja više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Doživotnu zatvorsku kaznu, tužilac Mekloski opisao je kao jedinu primerenu.

"General Tolimir mora snositi odgovornost zato što je bio na čelu ubilačke grupe" koja je od 13. do 16. jula 1995. sprovela naredjenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice budu ubijeni, kazao je tužilac Mekloski.

Tolimir je time, po rečima tužioca, "dao značajni doprinos" sprovodjenju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je ubijeno više od 7.000 srebreničkih Muslimana.

Tužilac Mekloski naglasio je da je taj "užasni zločin", po naredjenju predsednika RS i komandanta VRS, "isplanirala i sprovela" bezbednosno-obaveštajna uprava Glavnog štaba VRS na čijem je čelu bio general Tolimir.

Vesti Krstarice

A sta bi sa onima koji su POVLACILI OBARACE?

Ne bi bilo posteno da oni prodju nekaznjeno! :evil:

HAG, 22. avgusta 2012. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je doživotnu zatvorsku kaznu za penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, optuženog za genocid u Srebrenici, potvrdila je u predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Tužilac Piter Mekloski u sinoćnoj završnoj reči rekao je da je, tokom sudjenja, dokazao Tolimirovu krivicu za organizaciju i sprovodjenje operacije ubijanja više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

"General Tolimir mora snositi odgovornost zato što je bio na čelu ubilačke grupe" koja je od 13. do 16. jula 1995. sprovela naredjenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice budu ubijeni, kazao je tužilac Mekloski.

Tolimir je time, po rečima tužioca, "dao značajni doprinos" sprovodjenju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je ubijeno više od 7.000 srebreničkih Muslimana.

Tužilac Mekloski naglasio je da je taj "užasni zločin", po naredjenju predsednika RS i komandanta VRS, "isplanirala i sprovela" bezbednosno-obaveštajna uprava Glavnog štaba VRS na čijem je čelu bio general Tolimir.

Vesti Krstarice

Oni su bili samo srafcici u celoj prici. Bitna je komandna odgovornost, od koje je i izdato naredjenje. Svi znamo kako u ratnim dejstvima prolaze oni koji odbiju da izvrse naredjenje.

Oni su bili samo srafcici u celoj prici. Bitna je komandna odgovornost, od koje je i izdato naredjenje. Svi znamo kako u ratnim dejstvima prolaze oni koji odbiju da izvrse naredjenje.

I ti SRAFICI (masovne ubice!) MORALI BI da se pojave pred licem pravde!

Zbog svih, a najvise zbog njih samih. da ih ne UBIJE SAVEST....

U odlicnom Spilbergovom filmu "Sindlerova lista" nemacki visoki SS oficir Sindler, na samom kraju 2. sv. rata, nekoliko sati pre zvanicne predaje Nemacke obraca se cuvarima i zaposlenima nacistickom u logoru, pa kaze: "Od danas u ponoc ovi zatvorenici su slobodni ljudi, a ja sam progonjeni....Na vama, mojim podcinjenim, sada stoji ODLUKA: da li cete pobiti sve zarobljenike i ostati ZAPISANI U ISTORIJI KAO UBICE I ZLOCINCI, ili cete odloziti oruzje i otici kucama kao slobodni ljudi...!"

Pred tom dilemom su bili i oni iz Srebrenice sto su streljali, samo oni nisu otisli kucama....I za to treba da SNOSE ODGOVORNOST!

Vesti Krstarice

АКО је ово истина, АКО је тај генерал Толимир стварно ОДГОВОРАН ЗА СМРТ 7000 муслимана у Сребреници - што се мене тиче - треба га одмах стрељати а не на доживотну робију... јер таква врста ратног злочина потпуно је супротна ИСТОРИЈИ СРБИЈЕ, СРБИМА И СРПСКОЈ ВЕКОВНОЈ ВОЈНОЈ ДОКТРИНИ, тако да ја не верујем да оптужница Хага има везе са истином што смо имали прилике да на више места прочитамо последњих година.

А шта ћемо, Блајби - АКО ОВО НИЈЕ ИСТИНА??? КОГА ЋЕМО ОНДАк СТРЕЉАТИ???

U odlicnom Spilbergovom filmu "Sindlerova lista" nemacki visoki SS oficir Sindler, na samom kraju 2. sv. rata, nekoliko sati pre zvanicne predaje Nemacke obraca se cuvarima i zaposlenima nacistickom u logoru, pa kaze: "Od danas u ponoc ovi zatvorenici su slobodni ljudi, a ja sam progonjeni....Na vama, mojim podcinjenim, sada stoji ODLUKA: da li cete pobiti sve zarobljenike i ostati ZAPISANI U ISTORIJI KAO UBICE I ZLOCINCI, ili cete odloziti oruzje i otici kucama kao slobodni ljudi...!"

Pred tom dilemom su bili i oni iz Srebrenice sto su streljali, samo oni nisu otisli kucama....I za to treba da SNOSE ODGOVORNOST!

Nemoj da porediš naciste i Srbe jer bi se iznenadio da su ti koji su povlačili obarače u Srbrenici bili Hrvati i muslimani.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Oskar_Schindler

Nije bio nemački SS oficir, već nemački biznismen ;)

Ako bi se u slucaju Srebrenica islo na pojecinacnu odgovornost, onda bi to moralo primeniti ne sve ostale zlocine! U tom slucaju bi Hag potrajao jos 30-tak godina, dok bi se pohvatali svi koji povukli obarac po naredjenju i pocinili zlocin. To je nemoguc poduhvat. A tvoja komparacija sa nacistima.... JE OGAVNA!

Ma pusti ga, glavno je da Srbima zalepi šlajmaru.

Zasto mislis da je slajmara?

Da li ti volis da se rukujes ili druzis mozda sa nekim ko je postreljao desetine, stotine ljudi, a sada je mozda milicioner, sluzbenik ili ucitelj u Srbiji?

Sve dok se takvi ne DISTANCIRAJU od drustva - NE MOZE BITI STANJE NORMALNO U SRBIJI!

Treba razlikovati one koji su ubijali U BORBI, kada je bilo "ili on ili ja" od onih koji su HLADNOKRVNO STRELJALI NEMOCNE zarobljenike.....

To nije u srpskoj naravi sto rece gore Eremita.

Ja bih dodao da to nije u LJUDSKOJ NARAVI....

Ako bi se u slucaju Srebrenica islo na pojecinacnu odgovornost, onda bi to moralo primeniti ne sve ostale zlocine! U tom slucaju bi Hag potrajao jos 30-tak godina, dok bi se pohvatali svi koji povukli obarac po naredjenju i pocinili zlocin. To je nemoguc poduhvat. A tvoja komparacija sa nacistima.... JE OGAVNA!

Nista nije ogavno za ljude koji streljaju HILJADE zarobljenika.....NISTA!

Ja bih radje da mogu da nekoga od tih iz Srebrenice uporedim sa onim nemackim vojnikom koji je u Kragujevcu odbio da strelja taoce-djake....

Tom nije mogao NIKO da naredi!

Zasto mislis da je slajmara?

Da li ti volis da se rukujes ili druzis mozda sa nekim ko je postreljao desetine, stotine ljudi, a sada je mozda milicioner, sluzbenik ili ucitelj u Srbiji?

Sve dok se takvi ne DISTANCIRAJU od drustva - NE MOZE BITI STANJE NORMALNO U SRBIJI!

Treba razlikovati one koji su ubijali U BORBI, kada je bilo "ili on ili ja" od onih koji su HLADNOKRVNO STRELJALI NEMOCNE zarobljenike.....

To nije u srpskoj naravi sto rece gore Eremita.

Ja bih dodao da to nije u LJUDSKOJ NARAVI....

Niko nije ubijao iz zadovoljstva nego iz osvete. Stradao mu brat, otac, majka i takav će da ubija dok god mu se dozvoli.
Nije u srpskoj naravi zato sam i rekao, Dražen Erdemović ili

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Peter-McCloskey2108_214x126.jpg

Peter McCloskey, vođa tima optužbe na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba, optuženih za zločine u Srebrenici

'HAG/DEN HAAG | 21.08.2012.
TUŽILAC TRAŽI DOŽIVOTNI ZATVOR ZA ZDRAVKA TOLIMIRA

Tolimir je prigrlio ciljeve VRS i umesto svom bogu i zakonu odlučio je da bude odan Mladiću rekao je tužilac u završnoj reči na suđenju bivšem pomoćniku komandanta za obaveštajno bezbednosne poslove u Glavnom štabu VRS, optuženom za genocid i druge zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici i Žepi

Odabravši Mladića, Tolimir je izgubio čovečnost i postao oličenje proterivanja i uništenja koje se dogodilo u Srebrenici, rekao je tužilac Piter Mekloski/Peter McCloskey na kraju završne reči u kojoj je tražio kaznu doživotnog zatvora za nekadašnjeg bliskog Mladićevog saradnika u Glavnom štabu VRS.

Tolimirova odgovornost za ubistvo muslimanskih zarobljenika nakon pada Srebrenice u julu 1995. je prema tužilaštvu nesumnjiva i dokazana izvan razumne sumnje. U samo četiri dana - od 13. do 16. jula 1995. godine - pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su, ukazao je tužilac, pogubili preko sedam hiljada muškaraca i mladića zarobljenih nakon pada enklave. A to se, po tužiocu, nije moglo učiniti bez vojne organizacije, discipline i poštovanja hijerarhije. Zločin su naredili Ratko Mladić i Radovan Karadžić, tvrdi tužilac, a naređenja su sproveli Glavni štab Vojske Republike Srpske (VRS), komanda Drinskog korpusa i nekoliko brigada tog korpusa.

Operaciju ubijanja zarobljenih Bošnjaka su prema tužiocu organizovali, sproveli i nadgledali pripadnici Uprave za obaveštajno bezbednosne poslove Glavnog štaba VRS na čijem čelu je bio Zdravko Tolimir. "Iskustvo, efikasnost i bezobzirnost" pripadnika organa bezbednosti od Glavnog štaba preko Drinskog korpusa do Zvorničke i Bratunačke brigade bilo je od ključnog značaja za sprovođenje operacije pogubljivanja a "Tolimir mora biti odgovoran" jer se nalazio na čelu te grupe, rekao je tužilac.

Tolimir je po svom položaju bio dužan da otkrije i spreči zločine, prijavi počinioce i sprovede istragu o počinjenim delima, naglasio je zatim drugi član tužilačkog tima Kveke Vanderpuje/Kweku Vanderpuye. Optuženi je, međutim, svesno odlučio da ne preduzme ništa jer je i sam bio deo udruženog zločinačkog poduhvata da se Muslimani trajno uklone iz enklava Srebrenica i Žepa. Dokazi, po tužiocu, pokazuju da je Tolimir značajno doprineo i proterivanju desetina hiljada žena i dece s istim ciljem. Teza odbrane da je stanovništvo dobrovoljno i samovoljno napustilo enklave je neodrživa zbog niza dokaza o namernoj i planiranoj kampanji stvaranja nepodnošljivih uslova života za žitelje enklava kako bi bili primorani da ih napuste. Tolimir je u toj kampanju aktivno učestvovao, naglašava tužilac.

Član tima tužilaštva Rupert Elderkin je ukazao na Tolimirovu odgovornost za takozvana oportunistička ubistva manjih grupa zarobljenih Muslimana u području Srebrenice i Žepe, dok je tužiteljica Abir Hasan/Abeer Hassan govorila trajnim posledicama ubistva više od 7.000 muškaraca – očeva, muževa i sinova - na muslimansku zajednicu u istočnoj Bosni.
Optuženi Zdravko Tolimir će svoju završnu reč izneti sutra, a za četvrtak su predviđene eventualne replike strana.'
http://www.sense-agency.com/tribuna...ravka-tolimira.25.html?news_id=14104&cat_id=1

Taj broj se nikad nece u potpunost znati jer su u srebrenickom paklu ubijani Bosnjaci sa podrucja jos najmanje 15 opcina koji su se bili sklonuli u Srebrenicu od progona,klanja i silovanja....

pakao je bio tri godine oko Srbrenice.Srebrenicani ispadnu iz enklave, popale srpska sela,pobiju civile i onda se vrate u zasticenu i "demilitarizovanu" zonu.
Boldovano, sve se moze utrvditi sa malim odstupanjima

Back