Tuzba

reljabre

Početnik
Poruka
7
ne znam gde da pisem,ali mi treba brz odgovor.Koliko odstetu da ocekujem za dislokaciju kostiju nosa,polomljen zub od strane punoletnog lica(konobar u smeni ) u nocnom klubu na maloletno lice.Vlasnik kluba,svi zaposleni nisu hteli da kazu ime pocinioca ali se nekako saznalo.Dobio sam 1udarac izazvan slucajnim u guzvi guranjem njegove devojke koja je prosula nesto pica iz case na sto,pod ,sebe.Nisam vratio niti verbalno niti fizicki.

Najbolje bez suda i advokata. Jer je najbrže i najmanje posla zahteva. Ali mnogo manje ćeš izvući, naravno.
A ovako, na papiru, odšteta nekih 500E ako se fizička bol kvalifikuje kao laka telesna povreda, a vrlo je moguće da je veštak utvrdi i kao tešku, zbog slomljenog nosa (u kom slučaju ide i do 1500) + troškovi lečenja, + naknada za pretrpljeni strah od dodatnih 500-800E + duševni bol zbog naruženosti od nekih 500E. U praksi ove brojke mogu da variraju. Zavisno od uračunljivosti napadača i postojanja drugih okolnosti (olakšavajućih ili otežavajućih) sud utvrdjuje odgovarajuću naknadu.

http://www.nbs.rs/export/sites/default/internet/latinica/20/osg/uredba_naknada_steta_na_licima.pdf

Odeš kod advokata, ako se sa ovim prethodno ne dogovoriš, podignete tužbu, izvršite veštačenje....

Najpametnije ti je ipak da to središ privatno, ako možeš, jer postupak ume da se oduži, a ove brojke nikako nisu zagarantovane. Napadaču pripretiš prekršajnom/krivičnom prijavom, pa ako se baš ne dogovorite tužiš ga...

Prvo, treba da postoji policijski zapisnik o tuci i povredama.
Zatim treba da postoji lekarsko uverenje o povredama, potpisano i zavedeno u razumnom roku posle tuce......
Onda mozes da racunas da ces tuzbom dobiti neku odstetu.
odsteta zavisi od sudijskog uverenja i razlikuje se od slucaja do slucaja.
Drugar advokat mi je rpicao da su se dogadjale neverovatne stvari, da se za neku vleiku povredu dobiju neke mizerne pare, a da se recimo za lom ruke na radnom mestu dosudi odsteta od milion dinara...........

Back