Turski ''Sivi Vukovi''

Sva prezimena sa -bajev (-begovic) zna se kojeg su porekla.

Kojeg.. mislis da su sva prezimena sa Beg ili Aga, turskog porijekla.

Tatari su interesantna etnicka grupacija koja se maltene skroz stopila s Rusima u jednu masu. Nema tu nekih velikih vernika. Kako muslimane, tako i pravoslavce (pa i ostale) za vreme SSSR-a je zahvatio sindrom gubitka religioznog identiteta.

Tako je bilo tada ali ne i sada. Islam kod muslimana bivseg SSSR-a sve vise jaca, tako i pravoslavlje kod Rusa.

Rusi su dosli na 40 milja od centra Istambula i na intervenciju zapadnjaka su se zaustavili. Krimski rat su vodili zato sto Turska nije mogla.

Znam ja da je Rusija bila jak protivnik osmanskom carstvu, znam da je u Rusko-Turskom ratu, Rusija znacajno umanjila teritoriju Osmanskog carstva. Samo sto u tom ratu Rusi nisu bili sami, sa njima su bili Rumuni, Bugari Srbi i ostali pravoslavci.. brojcano su bili daleko nadmocniji od Osmanlija i opet je u tom ratu vece ljudske gubitke imalo Rusko carstvo nego Osmansko.

Poslednja izmena:
Mrdaywalker;

Kojeg.. mislis da su sva prezimena sa Beg ili Aga, turskog porijekla.

ko je jos imao begove?

Tako je bilo tada ali ne i sada. Islam kod muslimana bivseg SSSR-a sve vise jaca, tako i pravoslavlje kod Rusa.

to si u pravu ali je trik u tome sto je izgubljena verska svest> Kada se ona izgubi, tesko se vraca. Danas sve sami vernici a dojucerasnji komunisti a u sustini ni V od vernika. Sve je to jedna velika sminka.

Znam ja da je Rusija bila jak protivnik osmanskom carstvu, znam da je u Rusko-Turskom ratu, Rusija znacajno umanjila teritoriju Osmanskog carstva. Samo sto u tom ratu Rusi nisu bili sami, sa njima su bili Rumuni, Bugari Srbi i ostali pravoslavci.. brojcano su bili daleko nadmocniji od Osmanlija i opet je u tom ratu vece ljudske gubitke imalo Rusko carstvo nego Osmansko.

Ma kakvi Rumuni, Bugari, Srbi... sve je to bila sica. Mihajlo Miloradovic je zauzeo sa 1000 vojnika utvrdjeni Bukurest u kojem je bilo 8000 Turaka. To je direktni potomak onih Miloradovica sto su pravili stecke po Hercegovini.

Ja sam ti samo obratio paznju da je Turska mogla biti proterana sa Balkana jos tamo neke 168x (ne secam se tacno) ali je u njenu zastitu zdusno stala Engleska. Naravno, ne zbog samih Turaka vec zbog svojih interesa u Indiji.

Je li im neko rekao, da oni sa drugim turkijskim narodima dele samo srodan jezik i nista vise i da su zapravo mesavina svega i svacega sto se zateklo ili doslo u Anadoliju? Turski nacionalizam je urbenesno smesan. Neki od njih smatraju Japance i Korejce srodnim narodima.

Јапанци и Кореанци воде порекло од туранских народа из Сибира. Данашњи јапански је донекле сличан тим језицима, а није сличан кинеском (писмо јесте преузето из кинеског). Дакле, није баш толико смешно.
У сваком случају мање смешније него кад неко тврди да Кореанци воде порекло од Срба.
А Турци јесу мешавина свега и свачега, но да ли је то лоше?! Колико видим, то је изразито успешан народ.
Није да их много волим, али их ценим.

Јапанци и Кореанци воде порекло од туранских народа из Сибира. Данашњи јапански је донекле сличан тим језицима, а није сличан кинеском (писмо јесте преузето из кинеског). Дакле, није баш толико смешно.
У сваком случају мање смешније него кад неко тврди да Кореанци воде порекло од Срба.
А Турци јесу мешавина свега и свачега, но да ли је то лоше?! Колико видим, то је изразито успешан народ.

Daleko smo mi vise slicni sa gornjim indijskim kastama, nego oni sa Japancima i Korejcima, pa jos nisam video Srbina koji ih bratimi ili tvrdi da je Buda jedan od nasih. Da, jesu urnebesno smesni, jer jos im samo fali da Antarktik proglase drevnom turskom zemljom, pa da upotpune svoj niz gluposti.

Japanci i Korejci nijesu slični.
Viđi Japanku:

http://www.blitva.net/wp-content/uploads/2011/09/sora_aoi35.jpg
sora_aoi35.jpg

A viđi Korejce-oni su slični Kinezima ili onima iz Mandžurije.
http://hanzbuka.files.wordpress.com/2011/05/welcome_to_dongmakgol_1151_event.jpg
welcome_to_dongmakgol_1151_event.jpg

Poslednja izmena:
Izgleda da ipak postoji saradnja turskih i korejanskih ultradesnicara...

Sin severnokorejanskog diktatora Kim Jong ila, podrzava ideologiju Sivih Vukova.

The son of North Korean dictator Kim Jong-il, has openly endorsed the Turkish Grey Wolves pronounced. The 28-year-old Kim Jong-un is the youngest son of Kim Jong-il, but is nevertheless seen as the successor of his father. Now Kim Jong-un, appears to be a fervent supporter of the Grey Wolves, there is much outcry over the leading role of North Korea in the Union of Turkish Grey Wolves for years to achieve the various Turkic peoples. Kim Jong-un was during his training in Switzerland, where he studied at the International School of Berne, have been in contact with the Turkish minority there. In Switzerland, Germany, Belgium, Netherlands and France is a rather large Turkish diaspora there, many of the Grey Wolves-supporting ideology. Through this Turkish diaspora would Kim Jong-un convinced of the Turkish-Korean relationship, the two languages belong to the Altaic language family.

jong-un-grijzewolf-2.jpg

Turski ,Korejanski, Japanski i Mongolski jezici spadaju u grupu Altaic Jezika.
http://en.wikipedia.org/wiki/Altaic_languages

800px-Altaic_family2.svg.png

Japanski jezik je toliko dugo bio izolovan da mu je nemoguce odrediti klasifikaciju moguce je da su turski jezici i korejeski i japanski istog korena. Ali ne postoji konsenzus tako da su terije o poreklu i dalje na stolu. A terije su pored turskog i Eskimsko aleutska grupa, Dravidski pa cak i Polinezanski koren tj. zajednicki koren. Ali i dalje postoje renmirani profesori sirom sveta koji tvrde da je japanski jezik poreklom iz Sinotibetanske grupe.

Poslednja izmena:
Sto se najvecih pozicija u turskoj drzavi tice a kako sam ja shvatio po komentarima nekih Turaka a ne znam dal je tacno, pocev od sudija, generala itd. drze ljudi iz redova Alevita - sitski Islam ali i sa pravcima Sufizma.. Oni su u sukobu sa desnicarskim turskim nacionalistima poput ovih iz Sivih Vukova.

Setih se da sam ovo propustio. Ne znam naravno, koliko toga drze alevije u Turskoj, ali ni oni izgleda nisu zadovoljni svojim polozajem. Takodje sam cuo, iako su i njih neopsredno posle Ataturka proganjali, da su oni danas uglavnom na strani sekularisticke Turske (dakle kemalisti), jer se plase povratka prave sunitske vlasti, kakva je bila za vreme Osmanlijskog carstva, kada su bili u teskom polozaju i cesto proganjani.

Setih se da sam ovo propustio. Ne znam naravno, koliko toga drze alevije u Turskoj, ali ni oni izgleda nisu zadovoljni svojim polozajem. Takodje sam cuo, iako su i njih neopsredno posle Ataturka proganjali, da su oni danas uglavnom na strani sekularisticke Turske (dakle kemalisti), jer se plase povratka prave sunitske vlasti, kakva je bila za vreme Osmanlijskog carstva, kada su bili u teskom polozaju i cesto proganjani.

Pa sunitska vlast u Turskoj vec postoji a to je Erdoganova AKP partija... ona vazi za umerenu stranku sa islamskim pravcima pomijesana sa nacionalnim. Ustvari, kako ti kazes ''sunitska vlast'' posto ne znam tacno na kakav oblik vlasti mislis jer su i turski republikanci takodjer Suniti iako vaze za tvrdokorne sekulariste, al evo da docaram na oblik kakav si spomenuo - u Turskoj je postojala 3 puta ''sunitska vlast'' prije Erdoganove vlade kad ih je turska armija vojnim pucem obarala . AKP hteli su da obore al ih policija i obavestajci na vrijeme sprecili.

Alevita u Turskoj ima dosta, po nekim procenama od 10 do 15 miliona.. po anketama, procentualno u Turskoj 70-80% su Suniti, 20-30% Aleviti koji se smatraju sitskim pravcem u Islamu sa sufijskim dodacima, zatim ostali pravci i skupine. Inace tacno je da vrhovno islamsko vijece u Turskoj ne priznaje Alevizam kao legitimno ucenje Islama, po meni su u pravu.

Poslednja izmena:
Pa sunitska vlast u Turskoj vec postoji a to je Erdoganova AKP partija... ona vazi za umerenu stranku sa islamskim pravcima pomijesana sa nacionalnim. Ustvari, kako ti kazes ''sunitska vlast'' posto ne znam tacno na kakav oblik vlasti mislis jer su i turski republikanci takodjer Suniti iako vaze za tvrdokorne sekulariste, al evo da docaram na oblik kakav si spomenuo - u Turskoj je postojala 3 puta ''sunitska vlast'' prije Erdoganove vlade kad ih je turska armija vojnim pucem obarala . AKP hteli su da obore al ih policija i obavestajci na vrijeme sprecili.

Alevita u Turskoj ima dosta, po nekim procenama od 10 do 15 miliona.. po anketama, procentualno u Turskoj 70-80% su Suniti, 20-30% Aleviti koji se smatraju sitskim pravcem u Islamu sa sufijskim dodacima, zatim ostali pravci i skupine. Inace tacno je da vrhovno islamsko vijece u Turskoj ne priznaje Alevizam kao legitimno ucenje Islama, po meni su u pravu.

Mislim na one koji bi alevije smatarli otpadnicima i progonili ih, kao sto su bili progonjeni za vreme Osmanlija. Alevije verovatno odrastaju u vrlo antiislamistickom okruzenju, poput dobrog dela turskih sunita takodje, samo sto kod njih to nije proizvod kemalistickog ucenja, vec desavanja iz prostlosti, koje izazivaju nepoverenje. Mozes to na neki nacin uporediti sa hricanima na ovim prostorima i njihovom nepoverenju prema muslimanima i Turskoj, takodje zbog progona i svega drugog.

Back