Турски попис становништва на Косову 1911

A vidi dje su nas presjekli, i 600 godina to vratili nismo. A Bugari i Grci su svoj poso obavili. E hebem nas u guzicu. To je bio strasni pokolj na Kosovu, genocid sto bi danas rekli, nije ni cudo sto se o tom tolko pjeva.

600px-Kosovo03.png

Овај попис је одличан приказ становништва на Косову.
60% су Муслимани (Турци и шиптари)
а 40% Хришчани - Бугари и Грци (читај Срби).

Када одузмеш после 1913 једно 30% Турака што су протерани добијаш да су шиптари били мањина на Косову 1914 године.
Бидите мало захвални што сам вам нашао ово.

Наравно да су били мањина.
У броју муслимана (60 посто) опет се мора урачунати да су ту и неки Срби потурице, однсно арнаутизовани или исламизарина, ко како воли више да каже - сведе се на исто данас.

Једна фина шанса пропуштена је у време намесника Павла Карађорђевића- могао је да размени све Шћипетаре из Југославије за становништво Истре.

Мусолини је писмено образложио своју понуду о формирању савеза који би био довољан корак приближавања Југославије Силама осовине која би на тај начин остала изван рата и не би јој се поставио захтев за улазак у пакт.

Да би дали доказ (немачкој страни) да он (Мусолини) овај корак сматра као дефинитиван понудио је регулисање југословенско-италијанских односа на исти начин како су регулисани итало-немачки.”... Питање немачке мањине решено је бернерским споразумом, а питање југословенске мањине нека буде решено нашим новим утаначењем. Ја нудим Југославији измену југословенског становништва у Истри, за албанско становништво у Југославији. То је нарочито важно за Србе, јер би на тај начин посрбили Косово, које за Србе има толику историјску и националну вредност...” У својој галантности Дуче је понудио Југославији и излаз на Егејско море, односно луку Солун.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Knez-Pavle-sacuvao-Hrvatima-Istru.sr.html

popolaz-ottomana1911.jpg

Овај Турски попис из 1911 обухватио преостале делове Отоманске имперје-Косово,Раска,Албанија и Македонија.
У Албанији нема Албанци а у Косово нема Срби него само Грци и Бугари.

Објашњење.
на Косову све до 1912 нема присуства СПЦ, тако да сваки православни Косовар је отишао у екуменском-светоотачког (грчки) или Егзархат (бугарски) цркве, тако да имамо само "Грка и Бугара на Косову, и Македонији.
За информације о саставу Косова и владавине припада и Рашка, одакле је дошли средњовековних српски владари и Пећи, седишту СПЦ.Тако да се и тамо на Косову и Рашка налазили само "Бугари" и "Грци"

То је зато што на територији Отоманског царства они признају само две црквене организације: Бугарска и Грчка, и Турска дели своје поданике на верске, а не по етничкој основи.
Сви Македонци, Срби, Власи и Албанци који су егзархисти Пон турских докумената, али и за њихове личне документе су забележени као Бугари док сви они који су били патријарсхисти за своје личне документе су ушли као Грци.

Ovo mi nešto djeluje kao da su vjerskom opredijeljenju dali nacionalno ime, ili da su naciju određivala pripadnošću crkvi. Otud su muslimani Turci, katolici Latini a pravoslavni Grci ili Bugari ili Srbi zavisno od toga kojoj su crkvi pripadali, a ne kojeg su etničkog porijekla. Tako se radi i danas zar ne?

Poslednja izmena:
Ovo mi nešto djeluje kao da su vjerskom opredijeljenju dali nacionalno ime, ili da su naciju određivala pripadnošću crkvi. Otud su muslimani Turci, katolici Latini a pravoslavni Grci ili Bugari ili Srbi zavisno od toga kojoj su crkvi pripadali, a ne kojeg su etničkog porijekla. Tako se radi i danas zar ne?

Не ради се данас тако.Данас човек може да напише да је Џедај ако жели. У ком веку ти живиш.

Не ради се данас тако.Данас човек може да напише да је Џедај ако жели. У ком веку ти живиш.

Jeste zvanično, ali nezvanično npr. u BiH - Pravoslavce pretvore Srbe, Rimo-katolike u Hrvate i Muslimane u Bošnjake
ili npr. u Makedoniji - Pravoslavce pretvore Makedonce a Muslimane u Šiptare :ok: jer to i jeste sve jedan narod koji se podelio po veroispovesti.

Управо ти ми ту истину и објашњавамо цело време овде, али ти никако да схватиш.
Ти му дођеш као неки Дарт Вејдер овде на форума а!
Само што код тебе није играло улогу верско опредељење, већ територијално.
И ево ми то данас, а и ти, прихватили здраво за готово, свршен чин.:rtfm:

A koja je razlika? Zar se i danas ne potežu noži iza pasa da bi se naučili drugi što su? Zar i neposrijedna naša prošlost to ne govori? Danas ovdje ne mogu napisati da sam "C"rnogorac jer sam zapravo "c"rnogorac:hahaha: ili prezreni podli dukljanin, zar ne? A zakučili smo svo 21. vijek, pa ti viđi đe ko živi.

Back