Turski Bayraktar nosit će hrvatske FPV dronove!

Gajo ex

Ističe se
Poruka
2.249
Turski dron Bayraktar TB2, koji je već stekao ugled kao borbena bespilotna letjelica, sada će moći nositi i manje, u Hrvatskoj proizvedene FPV ("First Person View") dronove koje se sve češće koriste za napadačke misije i izviđanje. Ugovor koji to omogućuje potpisan je prošlog tjedna u Istanbulu na sajmu SAHA EXPO 2024 između predstavnika turske tvrtke Baykar, proizvođača letjelice Byraktar, i hrvatske tvrtke ORQA, specijalizirane za proizvodnju FPV dronova. Potpisivanju ugovora nazočio je i brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu hrvatskog Ministarstva obrane te hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvijanović.
1730578574963.png

Korištenje letjelice Bayraktar TB2 kao zračne platforme za ispuštanje FPV dronova velike visine pruža takvu kombinaciju bitne prednosti u borbi budući da omogućuje djelovanje u okolišu zasićenim protumjerama, te ispuštanje FPV dronova vrlo blizu neprijatelju.

"Danas, zajedno s cijenjenim predstavnicima hrvatskog Ministarstva obrane i našim hrvatskim veleposlanikom, potpisali smo sporazum s hrvatskom tvrtkom ORQA o integraciji FPV dronova koje su se razvile u okviru naše platforme Bayraktar TB2, o razvoju zajedničkih koncepata operativne uporabe i tehnološkoj suradnji. Želim da taj sporazum između dvije države bude na obostranu korist",

rekao je generalni direktor tvrtke Baykar Haluk Bayraktar.

Ivan Jelušić, direktor osječke tvrtke ORQA, istaknuo je da se radi o vrlo velikom trenutku za njega osobno, kao i za samu kompaniju.

“Ova ceremonija potpisivanja veliki je korak za odnose između Hrvatske i Turske, te daljnji razvoj diplomatskih i obrambeno-industrijskih aktivnosti. Iznimno sam sretan da je ovo jedna od aktivnosti na kojima zajedno rade Hrvatska i Turska. Ovaj sporazum između Orqe i Baykara predstavlja novu razinu stvaranja novih naprednih sustava i metoda, te operabilnosti između letjelica Bayraktar koje se sad povezuju s FPV multifunkcionalnim sposobnostima. Čvrsto sam uvjeren da će ovaj odnos donijeti nove prednosti i
sposobnosti za mnoge države saveznice Hrvatske i Turske širom svijeta".

Izvor: Link
--------------------
Potaknula me jedna druga tema o nakanama Turske da razvija svoj suvremeni PZO sustav.
U svakom slučaju, što vi mislite o ovakvom vidu suradnje?

Možda bi trebalo na podforumu "ASTROLOGIJA" da netko otvori suradnju Srbije i Kine oko razvoja domaćeg paradnog drona Pegaz,
kao i za još neke projekte...

Dobro, sad jedno ozbiljno pitanje:
Može li Željko Mitrović proizvesti za Srbiju bolje dronove nego što se razvijaju/proizvode u Hrvatskoj u navedenoj klasi?

To sto ste kupili dronove na Aliexpressu ne znaci bas da su vasi.

Bayraktar je promašen projekt, nakon tjedan dana SVO Rusi ih sve poobarali
Dobri su samo protiv čobana koji nemaju nikakvu PVO
Odradili su oni svoj posao tamo...
Nevjerojatno mi je da očekuješ od drona koji košta 2-5 mil$ da se na takvom ratištu i danas bore...
Ni najskuplji dronovi na tu količinu PZO sustava ne bi dugoročno opstali...
Zato su jedni i drugi stavili fokus na male izviđačke i kamikaza dronove...
Za naše prilike - više nego dovoljno...

Bayraktar je promašen projekt, nakon tjedan dana SVO Rusi ih sve poobarali
Dobri su samo protiv čobana koji nemaju nikakvu PVO
Ovo je skroz drugi koncept. Turci daju mobilnu platformu, klasičnog bayraktara koji umjesto oružja nosi određeni broj FPV dronova.

Dron kao hardver nije nešto kompliciran, tako da je svejedno tko proizvodi komponente, kinezi, turci ili hrvati, bitno je tko proizvodi softver.

Dron kao hardver nije nešto kompliciran, tako da je svejedno tko proizvodi komponente, kinezi, turci ili hrvati, bitno je tko proizvodi softver.
Njima je bitno, kako drugačije da unize nešto o čemu pojma nemaju...

"...'Videonaočale služe da pilot koji upravlja dronom stavljanjem naših naočala na glavu ima osjećaj kao da sjedi u samoj pilotskoj kabini, odnosno u prvom licu (FPV) upravlja bespilotnom letjelicom. Sve proizvodimo u Hrvatskoj, a naše videonaočale i ostalih 20-ak proizvoda, uglavnom komponente koje su glavne sastavnice dronova, nose oznaku 'made in Croatia', čime se jako ponosimo.

Ta činjenica je jedinstvena prednost u odnosu na našu konkurenciju – naime sva konkurencija koju imamo u području videonaočala i ključnih komponenti za upravljanje dronovima dolazi iz Kine, a mi smo jedina nekineska tvrtka s takvim proizvodima', govori nam Jelušić, direktor prodaje i razvoja poslovanja u Orqi....
Krajem travnja ove godine Orqa je (ponovno) potvrdila status svjetskog lidera u području razvoja tehnologije pogleda iz prvog lica (FPV) stjecanjem 100 posto udjela u švicarskom ImmersionRC-u, čime je došlo do jedne od najvažnijih poslovnih akvizicija u industriji FPV dronova.
'Akvizicijom tvrtke ImmersionRC postali smo jedina tvrtka u svijetu dronova koja u vlastitom portfelju ima sve komponente da složi dron. Osim što smo postojećem portfelju pridružili 15-ak proizvoda tvrtke ImmersionRC, napravili smo stratešku prekretnicu s portfeljem ključnih komponenti od kojih se sastavljaju male besposadne letjelice', pojašnjava Jelušić. Bivši direktor tvrtke ImmersionRC Anthony Cake preselio se u Osijek te se Orqi pridružio kao glavni direktor za tehnološke inovacije." - za više info na Linku

Evo što piše i ugledni Tango SIX:
Naslov:
"FPV dronovi proizvedeni u Hrvatskoj biće integrisani na tursku besposadnu letelicu Bajraktar TB2"

"Hrvatska kompanija ORQA koja je osnovana 2018. godine, bavi se projektovanjem i proizvodnjom opreme, komponenti i softvera za FPV dronove.

Od gotovih proizvoda krenuli su od video naočara za „trkačke“ FPV dronove, a danas, osim dronova, proizvode i razvijaju i antene, radio kontrolere, slušalice, sisteme za prenos video signala, drajvere, simulatore za FPV dronove i opremu za obuku u letenju FPV dronova." Link

Ne izmišljaj.
Googlaj, Srbija je nabavila kineske dronove..., a do sada, dva su pala, - jedan na groblje, drugi nekom u dvorište... toliko o njima...
https://www.index.hr/vijesti/clanak...rusio-u-dvoriste-obiteljske-kuce/2398841.aspxPogledajte prilog 1636408
sta ne izmisljaj? ti mali dronovi koje reklamirate kao vase su zapravo kineski a mi smo uzeli taj kineski dron na slici ne znam sta ti nije jasno od kineza je uzeto prenos tehnologije za pegaza koji sada ulazi u serijsku proizvodnju i ono ostalo sto si nabrojao sto se tice vojne tehnike i tehnologije mogu ti biti profesor

Evo što piše i ugledni Tango SIX:
Naslov:
"FPV dronovi proizvedeni u Hrvatskoj biće integrisani na tursku besposadnu letelicu Bajraktar TB2"

"Hrvatska kompanija ORQA koja je osnovana 2018. godine, bavi se projektovanjem i proizvodnjom opreme, komponenti i softvera za FPV dronove.

Od gotovih proizvoda krenuli su od video naočara za „trkačke“ FPV dronove, a danas, osim dronova, proizvode i razvijaju i antene, radio kontrolere, slušalice, sisteme za prenos video signala, drajvere, simulatore za FPV dronove i opremu za obuku u letenju FPV dronova." Link
dosad nemaju izbacen nijedan dron za razliku od mitrovica ili srpskih drzavnih firmi koji sve to rade sami i jos izvoze u svet za razliku od tih vasih fiktivnih dronova koje niko nije video dosad a za fpv naocale znam da proizvode ali nisu jedini koji to rade a tango six je smesan portal upravo zato sto su nato fanboys i svaki autor pise svasta tamo posto je takva uredjivacka politika ponekad i smesno kad se vidi kakve sve gluposti pisu :cepanje:

sta ne izmisljaj? ti mali dronovi koje reklamirate kao vase su zapravo kineski a mi smo uzeli taj kineski dron na slici ne znam sta ti nije jasno od kineza je uzeto prenos tehnologije za pegaza koji sada ulazi u serijsku proizvodnju i ono ostalo sto si nabrojao sto se tice vojne tehnike i tehnologije mogu ti biti profesor
Daj dokaz za te svoje tvrdnje profesore...
Tvrdim da govoriš napamet - Komponente se proizvode u Hrvatskoj!
Vama tko god nije zaluđeni rusofil, on je natovac...
dosad nemaju izbacen nijedan dron za razliku od mitrovica ili srpskih drzavnih firmi koji sve to rade sami i jos izvoze u svet za razliku od tih vasih fiktivnih dronova koje niko nije video dosad a za fpv naocale znam da proizvode ali nisu jedini koji to rade a tango six je smesan portal upravo zato sto su nato fanboys i svaki autor pise svasta tamo posto je takva uredjivacka politika ponekad i smesno kad se vidi kakve sve gluposti pisu :cepanje:
Ma proizvode - imaju iskustva s tom tehnologijom koju kontinuirano razvijaju za različite namjene:
https://forbes.n1info.hr/tech/drono...-tvrtke-kazu-kako-bi-ih-voljeli-opremiti-sve/
https://lidermedia.hr/tehno/orqa-pr...eranom-i-inzenjerom-svemirskih-sustava-155519
https://croatian.cri.cn/2022/12/21/ARTI94EapTt431F1vpqFn6B9221221.shtml
Da ne proizvode ne bi sigurno došlo do potpisivanja ugovora...

E ako je Željko radio na njima, to je onda garantirana kvaliteta...
Nisam naišao do sada na podatak da Srbija izvozi dronove, možda sam mimoišao tu činjenicu, ali za svaki slučaj volio bih vidjeti dokaz za to... nešto mi je tu sumnjivo :-).

Turski dron Bayraktar TB2, koji je već stekao ugled kao borbena bespilotna letjelica, sada će moći nositi i manje, u Hrvatskoj proizvedene FPV ("First Person View") dronove koje se sve češće koriste za napadačke misije i izviđanje. Ugovor koji to omogućuje potpisan je prošlog tjedna u Istanbulu na sajmu SAHA EXPO 2024 između predstavnika turske tvrtke Baykar, proizvođača letjelice Byraktar, i hrvatske tvrtke ORQA, specijalizirane za proizvodnju FPV dronova. Potpisivanju ugovora nazočio je i brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu hrvatskog Ministarstva obrane te hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvijanović.
Pogledajte prilog 1636018
Korištenje letjelice Bayraktar TB2 kao zračne platforme za ispuštanje FPV dronova velike visine pruža takvu kombinaciju bitne prednosti u borbi budući da omogućuje djelovanje u okolišu zasićenim protumjerama, te ispuštanje FPV dronova vrlo blizu neprijatelju.

"Danas, zajedno s cijenjenim predstavnicima hrvatskog Ministarstva obrane i našim hrvatskim veleposlanikom, potpisali smo sporazum s hrvatskom tvrtkom ORQA o integraciji FPV dronova koje su se razvile u okviru naše platforme Bayraktar TB2, o razvoju zajedničkih koncepata operativne uporabe i tehnološkoj suradnji. Želim da taj sporazum između dvije države bude na obostranu korist",

rekao je generalni direktor tvrtke Baykar Haluk Bayraktar.

Ivan Jelušić, direktor osječke tvrtke ORQA, istaknuo je da se radi o vrlo velikom trenutku za njega osobno, kao i za samu kompaniju.

“Ova ceremonija potpisivanja veliki je korak za odnose između Hrvatske i Turske, te daljnji razvoj diplomatskih i obrambeno-industrijskih aktivnosti. Iznimno sam sretan da je ovo jedna od aktivnosti na kojima zajedno rade Hrvatska i Turska. Ovaj sporazum između Orqe i Baykara predstavlja novu razinu stvaranja novih naprednih sustava i metoda, te operabilnosti između letjelica Bayraktar koje se sad povezuju s FPV multifunkcionalnim sposobnostima. Čvrsto sam uvjeren da će ovaj odnos donijeti nove prednosti i
sposobnosti za mnoge države saveznice Hrvatske i Turske širom svijeta".

Izvor: Link
--------------------
Potaknula me jedna druga tema o nakanama Turske da razvija svoj suvremeni PZO sustav.
U svakom slučaju, što vi mislite o ovakvom vidu suradnje?
Svaka čast, u međuvremenu Gavran 145 dobio i verzije antidron/PVO za spore mete i mini krstareća raketa sa turbodžet motorom:

C41B56CD-199B-4EBA-9C8F-23E178935715.jpeg

Back