Турска забранила извоз лимуна до августа

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
81.500
Већа потражња већ довела до раста цена, а може да се очекује и несташица. Увозници се окрећу према добављачима из Аргентине

limun.jpg

Турска је због раста тражње и подмиривања сопственог тржишта забранила извоз лимуна до августа и ова ограничења могла би да доведу до несташице овог воћа на тржишту Србије и других земаља, изјавио је Расим Љајић, министар трговине. Он је рекао да залиха за сада има довољно, али да би могло да се догоди и несташица овог јужног воћа. „Лимун јесте скупљи, али га за сада има, рекао је Љајић за „Политику” и додао да су увозници најавили да ће се преорјентисати на добављаче из Аргентине одакле би од априла до јуна могле да стижу испоруке у Србију.

Широм света јужно воће, посебно поморанџе и лимун тренутно су међу најтраженијим производима, што је довело и до значајног раста цена. На то указује и драстично поскупљење појединих сокова од цитруса. Од избијања пандемије, сок од поморанџе на светском тржишту достиже рекорну цену у последњих пет година, а то би очигледно могло да се догоди и са лимуном. Према последњем извештају Система тржишних информација пољопривреде Србије(Стипс),са Кванаташке пијаце у Београду, његова минимална забележена цена била је 205 динара, а максимална 230 динара по килограму. Понуда је оцењена као просечна и забележен је раст цена.

limun2.jpg

Последњих година до скока цена овог воћа долазило је нешто касније. Углавном, средином маја а неколико сезона било је и проблема и са квалитетом, јер је на наше тржиште, такође због несташица услед изражених климатских промена, често стизао и лимун лошијег квалитета.

У свету се годишње произведе око 20 милиона тона овог воћа, а највећи произвођачи су Бразил и Кина. Лимун се користи за различите наменe и његова потрошња је велика. У Србију се претежно увози из Турске, Аргентине и Израела. Михајло Николић, професор са Пољопривредног факултета у Београду рекао је за наш лист да је род лимина ове године био добар, чак изнад просека, што се видело и по ценама на тржишту. Све се променило због транспорта и извоза и нереално је очекивати да док су границе затворене јужно воће пролази брже, мимо процедура.

– Оно што се зна јесте да је род свих цитруса ове године био добар, па тако и лимуна. Сада је већа потражња, јер је то воће природан извор витамина. Наравно, ми сада можемо да се окренемо нашим производима из Србије, рецимо малини, купини, вишњи, јер тог воћа има на лагеру. На тај начин промовишемо и домаћу производњу – рекао је професор Николић.

http://www.politika.rs/scc/clanak/451363/Turska-zabranila-izvoz-limuna-do-avgusta

Tako radi odgovorna država sa svojom proizvodnjom kojoj ne trebaju demokratski lobiji
Prvo da namire sebe a za druge ako pretekne...

Limun nije voce sa naseg podneblja. Imamo grozdje, kruske, jabuke, zabole me za turski limun.

To juzno voce pola ga i ne bude dobro kada se kupi, tvrdo, suvo, bezukusno i flekavo.
Ako je potreban za vitamin C,onda nam i ne treba.Salata od kiselog kupusa,mnogo vise ima vitamina C,onda caj od sipurka,zelena salata.Mnogi ludi ne znaju da koprive isto mogu da zamene limun.

Ako je potreban za vitamin C,onda nam i ne treba.Salata od kiselog kupusa,mnogo vise ima vitamina C,onda caj od sipurka,zelena salata.Mnogi ludi ne znaju da koprive isto mogu da zamene limun.
Uvozni lobi je preko medija napravio famu oko lekovitosti limuna pre nekoliko godina i narod poceo masovno da kupuje limun, narocito kad je potrebniji vitamin C a kojeg ima vise u salati od kupusa, paprikama.

Ne mozes ljudima objasniti da limun nije lekovitiji od nekih proizvoda koje imaju i besplatno u prirodi poput sipurka.

Лимун је лимун.
Нећеш ти народ да учиш да тог витамина Ц имадалеко више у паприки..тако то:D
Dobro, znam da je limun ukusan i ja ga koristim ali je povecana potraznja kada naidje neka epidemija gripa ili kada ljudima oslabi imunitet. Tada bi trebali da uzimaju kisele paprike ili nesto drugo sto ima vise vitamina C a ne samo limun kao sumanuti.

Bio je neki recept za koronu, limun i soda bikarbona, ambasada Izraela kaze da je vest fejk i da recept nije dosao iz Izraela. Opet radi uvozni lobi... skocila je cena limunu, mora se pustiti u etar neka superlekovitost i tako to.

Odlicno.

Nema nepotrebnog prskanja po ribi i slicnim namirnicama gde mu mesto nije.

Ako me je nesto iritiralo u zivotu to je kad jedem ribu a neko kaze: hoces limuna.

Necu limuna , hocu ribu.

Да ли некад попрскаш своју рибу лимуном приликом вођења љубави са мужем? :think:

Odlicno.

Nema nepotrebnog prskanja po ribi i slicnim namirnicama gde mu mesto nije.

Ako me je nesto iritiralo u zivotu to je kad jedem ribu a neko kaze: hoces limuna.

Necu limuna , hocu ribu.
......a jel soliš?

Aman bre, ljudi vole da začine svoju hranu.
Ja volim belu čorbu da zakiselim limunom umesto sirćetom.

Back