Turistički vodiči

dadaiki

Početnik
Poruka
12
Kratko i jasno pitanje:
šta čovek u ovoj našoj Srbiji da uradi da bi dobio stalan posao kao turistički vodič..već 8 godina,pa i duže kuburim sa agencijama koje pozovu,odradiš posao..pa ih nema i tako u krug..i nikad ne znaš šta će se sledeće dogoditi..prošao sam evropu,a i dobar deo sveta sa svojih 27 godina uzduž i popreko..mogao bih bez lažne skromnosti da kažem da sam stručan i više nego što oni traže..međutim to kao da agencijama nije dovoljno..a da nevolja bude veća u svim mogućim oglasima turizam i ugostiteljstvo su spojeni pa od oglasa tipa 'potrebna atraktivna konobarica ' posao za struku ne možes ni u ludilu pronaći..molim, ako ništa, bar neko objašnjenje pošto svuda navodno traže mlad i školovan,a pri tom i iskusan kadar..jel to korupcija toliko ušla u sve pore sistema da se više ne trebamo nadati ničemu..pomozite..
U potpisu..
Razočaran vodič
;-)

Naizgled se čini da je kadar turističkih vodiča itekako potreban, s obzirom da na svakom ćošku, a negde i po 3-4 na istom, ima neka turistička agencija. Zapravo, agencija je malo, a šatro agencija, najčešće posrednika tih ozbiljnih agencija, koje malo ili nikako organizuju turistička putovanja u svojoj režiji je koliko 'oćeš. U tome je ključ nemanja posla.

Poslednja izmena:
E majče zmajče licencu imam naravno i to već godinama..nikada,ali nikada mi je niko nije zatrazio. Mogao sam i lagati da je imam isto bi mi bilo. Problem su verovatno i oni koji rade bez licence,ali ne mogu nista protiv takvih da napišem jer sam i sam bio jedan od njih do 2008. Ja bih voleo da ovo prokomentarise neki kolega ili koleginica koji radi u nekoj agenciji kao vodič,ali za stalno..dal uopšte postoji tako nešto u zemlji srbiji ili da menjam zanimanje..ovo 5 dana na putu pa 10 kod kuće ne vodi nigde
8-)
za početak treba da imaš licencu :)
nadam se da je imaš jer bez nje možeš da radiš evenutalno kao pratilac grupe...

pa koliko ja znam, vodiči se angažuju po potrebi
i za ture i za stacionar
a najveći broj poslova se ugovara za vreme sajma
za koje gradove ili destinacije si specijalizovan?
da li si radio na stacionaru i gde?
a licencu bi ti morali tražiti poslodavci koji razmišljaju da sarađuju s tobom

većina ljudi koje ja znam, a da su u poslu letnju sezonu provodi na stacionaru negde, a van sezone rade ture
ali to nije posao gde ti imaš sigurnost, a to je izgleda ono što ti tražiš;)
ako već imaš iskustva sa destinacijama, možda bi mogao da probaš za početak negde na prodaji da se zaposliš

Konačno neko da kaže istinu
:-)
majče znam ja savršeno kada se šta traži..radio sam sve to što si navela i radim to godinama..leti sam bio samo jednom na stacionaru kod braće nam grka,uglavnom transferišem..toliko puta sam bio u veneciji,firenci ili budimpesti npr da ih poznajem kao blok 45..i niko od tih agencija da se seti da kaže hey ajde sad da priča bude ozbiljna..mene je samo zanimalo hoću li do kraja zivota biti čardak ni na nebu ni na zemlji..izgleda da oćem!
:-D

Pih ja sam mislio da je to extra trazen posao. Da ima posla i da je dobra kinta. Nevezano za prijavu to mozes i sam da regulises u PIO. Mislio sam da tako i rade vodici. Zarade preko 1000 eur mesecno a onda uplacuju staz sami sebi.

Zaradi se u sezoni,nije u tome stvar pokretanja ove teme..radi se o tome što nema garancija, zavisiš od nečijeg poziva,možeš znati šta te čeka mesec do dva unapred a u situaciji kada imaš porodicu,decu, to nije najsrećnije rešenje..ja sam zaista verovao da je moguće naći nešto ozbiljno,ali nažalost,za sada nije tako
Pih ja sam mislio da je to extra trazen posao. Da ima posla i da je dobra kinta. Nevezano za prijavu to mozes i sam da regulises u PIO. Mislio sam da tako i rade vodici. Zarade preko 1000 eur mesecno a onda uplacuju staz sami sebi.

Back