TURISTICKI POTENCIJALI BEOGRADA !

Beograd,po svojim geografskim potencijalima,koje mu je podarila majka Priroda,ima ogromno preimucstvo,nad

mnogim glavnim gradovima evrope.Ali ono,sto je trebala ljudska ruka da uradi,na zalost,veoma je malo.Pre par

dana,u dnevnom listu procitah,kako je Srbija u 2O16 godini,od turizma zaradila,nesto preko jedne milijarde evra.

To je napisano,kao neki hvalospev,nasem turizmu.ali,za isti taj period,Budimpesta je od turizma,zaradila,ni manje

ni vise,nego preko TRIDESET MILIJARDI EVRA.Beograd ima daleko bolji i lepsi prirodni polozaj,od Budimpeste.

Ali nas grad Beograd,deluje haoticno,kada turista prvi put dodje.Prvo sto primeti,to je arhitektonski haos.Beograd

je za vreme vladavine komunizma,gradjen bezikakvog urbanistickog smisla.Na primer,ako samo pogledamo tu

nasu najlepsu ulicu,Knez Mihajlovu.U nizu zgrada,koje su sve gradjene u nekom od stilova,sagradjene su zgrade,

sa fasadama od stakla,koje se ni u ludilu,ne uklapaju u ambijentalnu celinu.Zatim,nije vodjeno racuna,kolika se

spratnost gradi.Ako cela ulica ima zgrade koje su jednake visine,recimo petospranice,odjednom nekom padne

na pamet,da izgradi zgardu od dvanaest i vise spratova.Nije se vodilo racuna,da stari deo grada,koji je ujedno,

o centar beograda,mora da se sacuva gradnja novih zgrada,od haosa koji narusava celinu.Pored toga,da bi jedan

grad ziveo od turizma,i sve ostalo,mora biti sredjeno i "ulickano".Vozaci taksija,moraju biti uniformisani.To se

odnosi,i na vozace,u gradskom saobracaju.Dalje.Policajci koji setaju gradom,treba da imaju lepe elegantne

uniforme.Bio sam pre dva meseca u Kopenhagenu (Danska).Policajci u divnim teget uniformama,sa zlatnim

gajtanima i sapkama na glavi (nasi policajci,neke kapice imaju).Svaki policajac,na rukama besprekorno bele

rukavice.Turistkinje se otimaju,da se slikaju sa njima.Znam.Reci ce ovi iz Gradske Uprave,ali mi nemamo para.

Ne ide to tako.Ako hocemo da zaradimo na turizmu beograda,mora se nesto uloziti,da bi se profit postigao.

Ima jos hiljadu stvari,koje treba uraditi u begradu,da bi on postao zaista turisticki atraktivan.Njegov izvanredan

prirodni polozaj,sa dve velike evropske reke,koje proticu kroz centar grada,kao i dvadeset i dva brda,kojima je

okruzen,daju mu ogroman potencijal.Ali,bez ulaganja u njegovu modernizaciju,tesko da ce on poceti da zemlji

donosi veliku zaradu od turizma.

Ozbiljna tema.
Evo jednog predloga.Nema grada u svetu koji ima tvrđavu, a da se ulazak i obilazak ne naplaćuje. Pri tom, Kalemegdan je istorijski spomenik i ne treba da bude noćno mesto besplatnog okupljanja omladine koja ispija pivo i što-šta drugo radi tamo. Novcem od ulaznica se mogu obezbediti i održavanje, rekonstrukcija ili uvođenje prikladnih sadržaja. Svuda u svetu je ulaz na gradske tvrđave 5€. Neka za domaće posetioce bude simboličan, ali neka ga bude da bismo i mi cenili ono što imamo.

Poslednja izmena:
Da bi se uvelo placanje ulaznica,za razgledanje Kalemegdanske Tvrdjave,trebalo bi izvesti obimne skupe radove,na rasciscavanju tunela i podzemnih
prolaza.Takodje,potrebno je sanirati zidine Tvrdjave,koji su u rusevnom stanju.To su veoma obimni i skupi radovi,za koje ne verujem,da ce u
dogledno vreme,biti izdvojen novac.Od kako su turci napustili Tvrdjavu,mi smo se nedomacinski ponasali,prema tom istorijskom blagu,

Jedino je donekle,sredjen park oko Tvrdjave,ma da i tu ima dosta propusta i nedomaciskog odnosa.Po klupama u parku,cesto spavaju beskucnici.
Grupe mladih se nocu u parku seksaju i drogiraju.Postoji placeno obezbedjenje parka,ali njihova aktivnost je dosta "nevidljiva".

Što je ruševnije, to je strancima zanimljivije (jer je autentičnije) i zato mislim da bi trebalo da počnu sa naplatom odmah, a od tog novca neka polako sređuju deo po deo Kalemegdana. Mogućnosti muzejskog izlaganja (unutrašnjeg i spoljašnjeg), pano-izložbi i kamernih koncerata smo imali prilike da vidimo (veliku buku bi takođe trebalo zabraniti jer utiče na trošnost tvrđave), a ko zna šta bi sve još mogli da osmisle turistički poslenici... Kalemegdan je turistički zlatni rudnik, ali je, nažalost, neiskorišćen.

Back