Tupak Šakur - ko to beše?

Neki kriminalac u potkosulji kojeg su izresetali.

ooooo.gif

a i njega beše ubili?
Mislim da jesu.
Citao sam o tome, u pravilu se uglavnom radilo o dilerima koji su preko te vrste muzike stekli slavu, ali dijelom zadrzali stari nacin zivota.
Devedesetih su se trijebili nenormalno.
Trolez na stranu, ali meni je ta "muzika" iskreno sranje, kao i sve sto ide uz to (zlatne lancuge, zlatni zubi, hlace koje se nose ispod guzice, ulicno nasilje...)

Mislim da jesu.
Citao sam o tome, u pravilu se uglavnom radilo o dilerima koji su preko te vrste muzike stekli slavu, ali dijelom zadrzali stari nacin zivota.
Trolez na stranu, ali meni je ta "muzika" iskreno sranje, kao i sve sto ide uz to (zlatne lancuge, zlatni zubi, hlace koje se nose ispod guzice, ulicno nasilje...)
Да, али они су тада живели тај "фазон". И онда дође Еминем и сви после њега, и ти се запиташ шкк.

Legenda crnog geta.

Ovo. Po meni najveći reper svih vremena uz Nasa (zbog Illmatica pre svega), i ne samo po meni. Prvi je u istoriji objavio dupli rep album koji se čuva u arhivu kongresa kao ploča od istorijske važnosti, bio je sjajan glumac (obavezno pogledajte film Juice) i veliki aktivista. Ima spomenike po USA. Bigi je precenjen, Tupakov jedini takmac u rep svetu tog vremena je bio Nas, sjajan liričar i reper. Illmatic od Nasa je objektivno najbolji i najznačajniji rep album u istoriji. Treći najveći je naravno Eminem. Četvrti je možda Big Pun, mada je to već diskutabilno.

Tad se repovalo drugačije, devedesete su specifičan i vrlo romantičan period. Tupak je stalno snimao, pisao, repovao, kao da je predosećao da će otići mlad, a pesme su mu direktne vrlo, ali imaju liricizam i ono što je kod njega bilo najizraženije - ogromnu emociju i dirnu te nekako. Zato te pesme žive i dan danas i mnogi ih slušaju. Meni malo i smeta ovaj novi rep, trep i slično sa ubrzanim stilom repa, tehnika i kompleksne rhyme šeme su prenaglašene ali nema stare direktnosti i srca i emocije, strasti... ali nije samo emocija, Pac je bio i pesnik, aktivista i još svašta nešto.

Ovo je za mene najveća rep pesma ikad snimljena i moja omiljena. Neverovatna poetičnost i emocija, a tako jednostavno rečeno.

Mislim da jesu.
mislim da mnogi ne shvataju šta znače spuštene pantalone. To je u zatvorima bio znak da se dobrovoljno daje

Definitivno jedan od najuticajnijih likova ikad ne samo u svetu Hip Hop-a vec jedan od najuticajnijih muzicara uopste.
Svakako je bio mnogo vise od repera, bio je revolucionar, socijalni aktivista, pisac, glumac, on je bio nesto kao Hip Hop verzija Dzona Lenona ili Boba Marlija i lik je posedovao takvu harizmu, inteligenciju i talenat da ono cime god da se bavio mogao je da bude najbolji u tome , jednostavno bio je rodjen sa tim nekim darom, inace i njegovo samo ime je simbol revolucije, Tupak Amaru Šakur , njegov majka Afeni je tokom 60-ih bila pripadnica "Crnih Pantera" koji su se borili za ukidanje segregacije u SAD i za slobodu i gradjanska prava crnaca i majka ga je nazvala po velikom Tupak Amaru Drugom , vodji ustanka Kecua Indijanaca protiv protiv spanske kolonijalne vlasti u Peruu u 18. veku, tako da na neki nacin i samo ime mu je odredilo karakter i sudbinu.

Inace stradao je na pravdi Boga, jer nasao se u okruzenju sa kojim bas nije bio najbolje upoznat, inace on nije bio gangster, ono bio je samo obican klinac iz geta koga je odgajala samohrana majka i pre nego sto je postao poznat reper bio je plesac (brejkdenser) u jednoj grupi i u srednjoj skoli je ucio glumu, poeziju, dzez i balet a u kasnijem tinejdzrskom periodu pocinje stidljivo da repuje pod pseudonimom MC New York (posto je bio iz Nju Jorka) a u nekom momentu prikljucio se i grupi Digital Underground.
Zapravo on o svetu kriminala i o bandama je jako malo znao (pogotovo o bandama u Los Andjelesu koji je ono potpuno svet za sebe) ali kada je bio u Death Row Recordsu njega je zapravo Suge Knight najvise lozio da izigrava gangstera, da ulazi nepotrebno u konflikte, pravi incidente i slicno jer je kao bilo kul i to se prodaje i medjutim on se prepustio tom okruzenju o kome je dosta malo znao i nazalost zato je izgubio glavu.
Bese posle meca Majka Tajsona u Las Vegasu kome je prisustvovao su se on i neki likovi zakacili sa nekim "Crips-ima" ozgloglasenom bandom iz LA, ispred hotela, doslo je do masovne tuce gde je Tupak nokautirao izvesnog Orlanda Andersona visoko-rangiranog clana Crips-a nakon cega je ovaj zavrsio na zemlji gde su ga i jos neki likovi isutirali i samo 3 sata nakon te tuce Tupak je ubijen u Vegasu na semaforu dok je sedeo u kolima na suvozacevom mestu sa Suge Knight-om.
Verovatno je mislio da je to samo jedna mala ulicna carka, sto bi reko Kristijan klinacke fore , ono malo su se zakacili, malo su se saketali, sutirali ali nema veze, to je proslo i nikom nista, idemo dalje i mislim da nije ni naslucivao da bi sad neko isao dotle i pokusao da ga ubije zbog toga, ono potcenio je malo situaciju, a to su likovi koji ne prelaze bas tek tako preko tih stvari , zati i kazem da je stradao na pravdi Boga, jer upleo se u jedno okruzenje kome nije pripadao (jer nit je bio gangster nit je odrastao na ulicama Los Andjelesa) i o kome je nedovoljno znao i nazalost to je platio glavom.
Mada postoje i neke price da mu je Suge Knight (koji ovako vazi za zlo od coveka) zapravo namestio to jer se Tupak navodno spremao da napusti Death Row Records (cija je bio glavna zvezda i zastitno lice na neki nacin) sto bi svakako bio veliki udarac za Suge Knight-a i verovatno kraj njegovog muzickog carstva , prem da nisam nesto ubedjen u tu pricu, mislim da je to vise samo prica i da su ga roknuli ti Crips-i, taj Orlando Anderson (koji je i sam ubijen par godina kasnije) i ekipa sa kojom se zakacio posle meca Majka Tajsona.

U svakom slucaju bas greota sto je otisao ali nema sumnje da je neko o kome ce se pricati jos dugo i cija ce se muzika jos dugo slusati i da je neko ko ce ziveti u nasim umovima i srcima zauvek.

Vecna mu slava R.I.P.

Evo i njegov legendarni nastup u "House of Blues" ja mislim iz Jula 1996-te, nesto vise od dva meseca pre njegove tragicne smrti.

Nastup je bio bas onako pravi spktakl. ;)

Ovo. Po meni najveći reper svih vremena uz Nasa (zbog Illmatica pre svega), i ne samo po meni. Prvi je u istoriji objavio dupli rep album koji se čuva u arhivu kongresa kao ploča od istorijske važnosti, bio je sjajan glumac (obavezno pogledajte film Juice) i veliki aktivista. Ima spomenike po USA. Bigi je precenjen, Tupakov jedini takmac u rep svetu tog vremena je bio Nas, sjajan liričar i reper. Illmatic od Nasa je objektivno najbolji i najznačajniji rep album u istoriji. Treći najveći je naravno Eminem. Četvrti je možda Big Pun, mada je to već diskutabilno.

Tad se repovalo drugačije, devedesete su specifičan i vrlo romantičan period. Tupak je stalno snimao, pisao, repovao, kao da je predosećao da će otići mlad, a pesme su mu direktne vrlo, ali imaju liricizam i ono što je kod njega bilo najizraženije - ogromnu emociju i dirnu te nekako. Zato te pesme žive i dan danas i mnogi ih slušaju. Meni malo i smeta ovaj novi rep, trep i slično sa ubrzanim stilom repa, tehnika i kompleksne rhyme šeme su prenaglašene ali nema stare direktnosti i srca i emocije, strasti... ali nije samo emocija, Pac je bio i pesnik, aktivista i još svašta nešto.

Ovo je za mene najveća rep pesma ikad snimljena i moja omiljena. Neverovatna poetičnost i emocija, a tako jednostavno rečeno.

Da Nas je sjajan reper i njegov stil je na neki nacin dosta slicak Tupaku i oduvek sam bio veliki fan Nas-a ali ipak Nas nikad nije imao ni blizu toliko socijalnog uticaja i bio tako multimedijalna licnost kao Tupac vec je ipak samo reper (doduse sjajan reper ali ipak samo reper dok je Tupac ipak bio vise od samog repera).
Big Pun-a isto veoma gotivim, Eminema iskreno nisam nikad bio neki veliki fan iako svakako postujem njegov rad i zaostavstinu koju je ostavio mada kad pricamo o najvecim reperima svih vremena mislim da se ne mogu ne spomenuti recimo Ice-T, Eazy-E, Ice Cube, Krs One, DMX , LL Cool J, Notorious BIG........mislim da nikako ni Eminem a ni Big Pun ne mogu biti ispred njih.
Inace reper koga ja isto posebno gotivim i koji mislim da je oduvek bio malo potcenjen je Canibus, lik realno ubija rimama ( doduse on pre nego sto je snimao album i probio se na sceni bio je poznat kao battle reper (a inace ta battle scena je nesto posebno tamo jer recimo imas mnoge likove koji su stekli reputaciju i ime i postali legende kao sjajni battle reperi a nisu nikad snimili album, odprilike to je isto kao sto imas streetball legende tj. legende ulicnog basketa koji ceo zivot igraju basket i "ubijaju" ali nikad nisu profesionalni igrali ili imali angazman u nekom klubu, ono slicna prica) i veoma je raznovrstan sa svojim tekstovima i bazi se razno-raznim stvarima, recimo lik je jos tamo krajem 90-ih, jos maltene pre interneta, youtube-a, drustvenih mreza i ostalog repovao o tajnim drustvima, dubokoj drzavi, NLO-ima, vanzemaljskim otmicama, sakacenjem stoke od strane istih , itd (recimo poslusaj stvat Channel Zero sa njegovog prvog albuma) i tako o nekim temama koje su onako malo "na rubu znanosti" i pomalo tabu teme kojima se zaista malo ko bavio, pogotovo jos onda u ono vreme (ajde sad su vec takve teme usle vec i u mejnstrim i ljudi dosta vise islobodnije govore o takvim stvarima nego pre 20 ili 30 godina recimo) sto pokazuje zapravo koliko je lik onda bio ispred svog vremena, jer vidimo tek sad nekih 20-ak godina kasnije ljudi su pocelo malo vise da govore o tome i da malo ozbiljnije shvataju takve stvari.
Po meni Canibus i njegova muzika je oduvek bila onako olicenje pravog Hip Hop-a.

Back